Dolar

34,3815

Euro

36,4928

Altın

2.880,46

Bist

9.189,28

'Tek yanlı bu karar asla hayata geçmeyecek'

Başbakan Binali Yıldırım, ABD'nin Kudüs kararına değinerek, 'Tek yanlı bu karar asla hayata geçmeyecek, Filistinlilerin yıllardan beri devam eden hakl

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-19 14:49:18

'Tek yanlı bu karar asla hayata geçmeyecek'
Başbakan Binali Yıldırım, ABD'nin Kudüs kararına değinerek, "Tek yanlı bu karar asla hayata geçmeyecek, Filistinlilerin yıllardan beri devam eden haklı davalarında yalnız olmadıkları bütün dünya tarafından er ya da geç anlaşılacak" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, temaslarda bulunmak üzere geldiği Dakka'da Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid ile bir araya geldi. Yıldırım ve Vecid, daha sonra basın toplantısı gerçekleştirdi. Açıklamasına Hasina ve Bangladeş'e teşekkür ederek başlayan Başbakan Yıldırım, "Türkiye ve Bangladeş arasındaki güçlü bağlarımız tarihten gelen dostluğunu ve kardeşlik ilişkilerimizi daha da ileriye götürmek ve böylece bölgede Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirmek en temel hedeflerimiz arasındadır. Özellikle 15 Temmuz'da ülkemizde meydana gelen alçak darbe girişimi arkasından Bangladeşli kardeşlerimizin demokrasinin yanında, hükümetimizin yanında yer almalarını unutmuyoruz. Bunun için teşekkür ediyoruz. Bu çerçevede Başbakan Hasina ve Bangladeşlilere iki milletin iyi günde ve kötü günde tek yürek olduğunu bir kez daha hatırlattıkları için teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

"ROHİNGYA MÜSLÜMANLARININ YAŞADIĞI DRAMI YERİNDE GÖRMEK İÇİN BURADAYIZ"

İki ülke arasındaki dostluğun bununla sınırlı olmadığını kaydeden Başbakan, "Ülkemizin İstiklal mücadelesi yaptığı yıllarda Bangladeşli kardeşlerimizin gösterdiği destek, fedakarlık ve dayanışma her zaman hafızalarımızda tazeliğini korumaktadır. Bu durum Bangladeş'in ulusal şairi Gazi Nasrul İslami'nin Kemal Paşa Destanı'nda da açık bir şekilde ifade edilmiştir. 2010 yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan olduğu dönemde ülkenizi ziyaret etmişti, akabinde de 2012'de de siz ülkemizi ziyaret etmiştiniz. Yedi yıl aradan sonra güzel ülkenizi ziyaret etmek, ikili ilişkilerimizi geliştirmek, özellikle son zamanlarda Rohingya mültecilerinin, Müslümanların yaşadığı dramı yerinde görmek ve gerekli desteği yapmak için buradayız. Elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

"BU SORUN SADECE BANGLADEŞ'İN SORUNU GİBİ GÖRMEKTEN VAZGEÇİLMELİ"

Bugün çok verimli görüşmeler yaptığını kaydeden Başbakan Yıldırım, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"Bangladeş, son yıllarda çok yüksek bir düzeyde büyüme gösteren, bu sene itibari ile yüzde 7 civarında büyüyen hemen hemen dünyada en yüksek ülkelerden biri, dinamik bir ülke ve 2021 hedeflerini ortaya koymuş bir ülke. Bu büyüme ve kalkınma hedefinde Türkiye olarak kardeş Bangladeş'e nasıl katkı sağlayabiliriz bu konuları Başbakan ile ele alma imkanımız oldu. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizi gerçekleştirmek alanında kültür alanında, eğitim neler yapabileceğimizi değerlendirme fırsatımız oldu. Bu amaca yönelik iki anlaşmayı imzaladık. Ayrıca Rohingya krizine hükümet olarak yapabileceğimiz katkılar konusunda geniş kapsamlı görüşme fırsatı bulduk. Sayın Başbakanı ve yönetimi bir kez daha Rohingya Müslümanları için yaptıkları bu büyük destek ve fedakarlıktan dolayı tebrik ediyorum. Aynı zamanda krize siyasi ve uzun vadeli kalıcı çözüm bulunması için sürdürdükleri uluslararası diploması başarısından dolayı da teşekkür ediyorum. Öyle ümit ediyorum ki Myanmar ve Bangladeş arasında 24 Kasım'da imzalanan anlaşması orta ve uzun vadede Rohingya Müslümanlarının kendi topraklarına dönüşünü mümkün hale getirecektir. BM başta olmak üzere uluslararası camianın da bu sorunu sadece Bangladeş'in sorunu gibi görmekten vazgeçmesi ve insanı yardım ve siyasi çözüm noktasında daha etkin hareket etmesi icap etmektedir. Siyasi çözüm tam olarak sağlanıncaya kadar zor şartlarda hayata tutunmaya çalışan 1 milyona yakın mültecinin yüklerinin hafifletilmesi, sorunlarının asgari düzeye indirilmesi konusunda da biz Türkiye olarak işin başından beri devrede olmaya gayret ettik. Bundan böyle de Başbakanın ve Bangladeş hükümetinin yönlendirmesiyle, rehberliğinde gerekli katkı ve desteği vermeye devam edeceğiz. Değişik sivil toplum kuruluşlarımız TİKA; AFAD ve Türk Kızılay'ı ve yerel makamlar birlikte BM kuruluşları ile sağlık, eğitim ve barınma gibi faaliyetlerde daha etkin bir şekilde var olmayı sürdüreceğiz"

"FİLİSTİNLİLERİN YALNIZ OLMADIKLARI ER YA DA GEÇ ANLAŞILACAK"

Kudüs hakkında açıklama yapan Başbakan Yıldırım, "Kudüs'ün tek taraflı olarak İsrail'in başkenti olarak ilan edilmesinden sonra ülkemizde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanımızın başkanlığındaki olağanüstü İslam İşbirliği Teşkilatı Toplantı'nda Bangladeş'in verdiği desteği takdirle karşılıyoruz ve eminim ki tek yanlı bu karar asla hayata geçmeyecek, Filistinlilerin yıllardan beri devam eden haklı davalarında yalnız olmadıkları bütün dünya tarafından er ya da geç anlaşılacak" ifadelerini kullandı.

Haber Ara