Belediyeden yapılan açıklamaya göre, genellikle Çin ve Japonya gibi uzak doğu ülkelerinde yetiştirilen "ginkgo biloba" bitkisi, Park ve Bahçeler Müdürlüğü serasında toprakla buluştu. İlçe genelindeki park ve yeşil alanlara dikilen tohumlardan 200 adet ağaç üretildi.
Toroslar Belediyesi Başkanı Hamit Tuna, mabet ağacı olarak bilinen bitkinin yapraklarından demlenen çayı içerek uzmanlarca bitki hakkında yapılan araştırmalara ilişkin bilgi edindi.
Çiftçileri yeni ürünler üretmeye teşvik etmek amacıyla başlatılan çalışma ile üretimi sağlanan ginkgo biloba ağacı 35-40 metre uzunluğuna kadar ulaşabiliyor.
- "Kazandırdığı faydalı değerlerden dolayı çok özel bir ağaç"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Tuna, bitkinin sağlığa faydalı olduğu gibi bazı hastalıkları olan kişilerde yan etkinler yaratabileceğini belirtti.
"Ginkgo biloba"nın kontrollü tüketilmesi gerektiğine vurgu yapan Tuna, şöyle devam etti:
"Bu bitkinin çok farklı özellikleri var. Özellikle kalp rahatsızlıklarında, solunum ve bağışıklık sisteminde kazandırdığı faydalı değerlerden dolayı çok özel bir ağaç. Bu ağacın yaprağı kaynatılarak çay gibi demlenip, az miktarda tüketilmelidir. Sağlık anlamında şifa veren bir eczane gibidir. Hamilelikte ve diyabet hastası olan insanlarımızın kesinlikle kullanmaması gereken bir bitki türüdür."
Tuna, Hiroşima'ya atılan atom bombasında sağ kalan tek bitki türünün "ginkgo biloba" olduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti:
"Çok uğraş verdiğimiz bir ağaç türüydü. Trabzon, İzmir, İstanbul ve Bursa da bulunan bu ağaç, ılıman iklim şartlarında yetişebilen özelliğe sahip bir bitkidir. Onun için bizde bunun denemesini ve araştırmasını yaptık. Belediyemizin serasında bu kez ülkemizde mabet ağacı olarak bilinen ve sağlığa oldukça faydalı olan ginkgo biloba bitkisi yetiştirdik. Şu anda parklarımızda dikimini yapıyoruz ve özellikle botanik parkımızda da yetiştireceğiz. Ektiğimiz bu ağaçların biz de bin yıl yaşamasını hedefliyoruz."