Trablus'ta geleneksel ilaç üretimi
Trablus'ta geleneksel ilaç üretimi

Oluşturma Tarihi: 2015-12-16 15:37:18

Güncelleme Tarihi: 2015-12-16 15:37:18

FURKAN GÜLDEMİR - İbrahim Sultan, kardeşi Nebih Sultan ve oğlu Zahir Sultan, geleneksel yöntemlerle hazırladıkları ilaçları Trablus kentindeki eczanesinde hastalıklarına çare arayanların hizmetine sunuyor.

Lübnan'ın kuzeyindeki Trablus şehrinde babasının 1927'de başlattığı geleneği sürdüren İbrahim Sultan, kardeşi Nebih ve oğlu Zahir, eczanenin tarihini ve eczanede yarım asırdır kullanılan ilaç yapım tekniklerini AA'ya anlattı.

İbrahim Sultan (77), yaşına rağmen hazırladığı toz, sıvı ve kimi zaman jel halindeki ilaç hammaddelerini hassas terazisi ile tarttıktan sonra bir çubuk yardımıyla tezgahta karıştırıyor. Hazırladığı ilaç karışımını, üzerinde eczanenin isminin olduğu çeşitli şişelere ve kavanozlara doldurarak hastalıklarına çare arayanların hizmetine sunuyor.

Ankara Üniversitesi Eczacılık Bölümü mezunu Zahir Sultan (38), aile gelenekleri, eczanenin tarihi ve ürettikleri ilaçlardan bahsetti.

Eczacılık mesleğinin ailesine dedesinden miras kaldığını belirten Zahir Sultan, şunları söyledi:

"Dedemin ismi Semih Sultan'dı. Semih, Şam Üniversitesi Ezcacılık bölümünden 1927 yılında mezun olduktan sonra bu eczaneyi açarak çalışmalarına devam etti. Majistral ilaç (elle hazırlanan geleneksel ilaç) yapıyordu ayrıca laboratuvarı da vardı. Sonra kanun gereği ya laboratuvarı yada eczacılığı seçmesi gerekiyordu ve eczanede devam etme kararı aldı. Gördüğünüz gibi Lübnan'da özellikle Trablus'ta sadece bizim eczanemiz şu anda majistral ilaçları yapıyor."

- "İlaçlar Halep'ten Irak'a kadar gönderiliyordu"

Dedesinin hazırladığı ilaçlara isim verdiğini kaydeden Zahir Sultan, "Dedem küçük bir fabrika kurdu. Hazırladığı bazı merhem ve ilaçlar Halep ve Irak'a kadar gönderiliyordu. Maalesef Lübnan iç savaşı yüzünden hepsi durdu. Tekrar devam ettiremedik. Ama babam şimdi bu ilaçları rakamla kodlayarak korumaya çalışıyor" diye konuşarak dedesinden miras kalan ilaç ve formülleri koruduklarına işaret etti.

- "Geleneksel ilaçların yerini modern ilaçlar aldı"

Müşterilerin "dikkatle hazırladıkları" ilaçları tercih ettiğini ifade eden Zahir Sultan, modern ilaçlar ile majistral ilaçlar arasında fiyat farkı olduğunu ve modern ilaçların ambalaj ve diğer masrafları yüzünden pahalı kaldığını kaydetti.

Modern ilaçların, geleneksel ilaçların yerini aldığını ve reçetelerin modern ilaçlara yönelik olduğunu dile getiren oğul Sultan, majistral ilaçların fiyatının "uygun ve şifalı olması" sebebiyle müşterilerinin hala eczanede hazırladıkları ilaçları tercih ettiklerini ifade etti.

-"Bu mesleği seviyorum"

Oğul Zahir, geleneksel olarak yarı sentetik ilaçlar ürettiklerini ancak alanları dışındaki hastalıklarda şikayeti olanları doktora yönlendirdikleri bilgisini paylaştı.

Zahir Sultan, aile geleneğini devam ettirmek için kendisinin de eczacılık okuduğunu hatırlatarak "Küçüklüğümden beri bu eczanede insanlara yardımcı oluyorum. Bu mesleği seviyorum. Babam yaşına rağmen hala mesleğe devam etmek istiyor. Çünkü dedem 21 sene önce vefat etmesine rağmen hastalar halen gelip dedeme rahmet okur" diye konuştu.