'Trabzonspor'un sisteme ihtiyacı var'
'Trabzonspor'un sisteme ihtiyacı var'

Oluşturma Tarihi: 2016-10-18 11:45:38

Güncelleme Tarihi: 2016-10-18 11:45:38

SELÇUK KILIÇ - Trabzonspor Kulübü Başkanı Muharrem Usta, kulübün sürekliliğe ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Trabzonspor'un, kulübün bir sisteme ihtiyacı var. 'Başarı ve başarısızlıkta teknik kadro ve oyuncu gitsin' modeli, kulüplerin batış modelidir." dedi.

Usta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ligde yaşadıkları periyotta alınan sonuçları ne taraftarın, ne teknik heyetin, ne oyuncuların ne de kendisinin beklediğini belirtti.

Alınan sonuçların herkes gibi takımı da etkilediğini anlatan Usta, "Hepimizin, camianın üzerindeki baskıyı arttırdı. Buna, dayanarak direnerek ayakta durmak gerekiyor. Yoksa bunlar olduğunda 'eyvah bu iş olmadı ne olacak' diye paniklemeye başlarsanız o zaman varınızı yoğunuzu bir daha kaybediyorsunuz. Bir daha sıfırdan başlıyorsunuz. Burada camia olarak hep birlikte iyi bir liderlikle bir sürekliliğe ve gelecek zamanda yapılması gereken iyi işlere gidildiğine inanmak gerekiyor." diye konuştu.

Usta, bazen çok doğru işler yapılsa da istenilmeyen sonuçlar olabileceğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Biraz daha geniş bakmaya çalışırsanız bu emeklerin karşılığının alınacağını görürsünüz, o zaman da daha sağlıklı ayakta durmaya, camiayı derleyip toparlamaya çalışırsınız. Fakat camianın da geleceği belirlemede fonksiyonları üst düzeydedir. Çünkü yönetimler, hoca, oyuncular, bunların hepsi gelip geçici unsurlardır. Camia da ne kadar sahip çıkarsa bu hep beraber atlatılabilir bir şeydir. Geçen sene ilk maçlarda 'iyi gidiyor, şampiyonluk geliyor' dendi. Bu sene aynı dönemde başka bir şey konuşuluyor. Doğru olan şey, kısa maçlık periyotta değildir. Siz işinizi doğru yapın, eğrisi doğrusu bir gün bir yere gelip düz bir yola çıkacaktır. Bu işin temeli, kim ne derse desin önce ekonomik sürdürülebilirlik. Ekonomin bozuksa iyi başlasanız da çökeceksiniz. Hem sportif hem ekonomi, ikisi iyi gitse o günler de gelecektir."

Kulübün içinde bulunduğu durumu taraftarın ve camianın dışarıdan farklı gördüğünü anlatan Usta, "Burada olduğunuzda daha iyi anlıyorsunuz ki sorun çok derin, yara çok büyük. Ama bir taraftan büyük camiaların bundan kurtulması gerektiğine inanıyoruz. Haliyle bu kadar derin düşüşten sonra ani bir şekilde sıçramak olabilir bir şey değil. Matematik kurallarına aykırı bir şeyleri konuşuyoruz. Başarılar her zaman bir süreç sonunda gelir, bir projedir, belirli yılları alır. Başarıya gidip gitmediğimiz zaman içinde belli olur. Basamak, basamak üst üste konulması gereken bir şey. Büyük başarılar için merdivenleri sağlıklı çıkmak gerekiyor. Bu bir süreçtir, belirli bir zaman alacaktır hep beraber sahiplenilirse hedefe varılabilir." şeklinde konuştu.


- "Üzülüyoruz ama bu hep böyle gitmeyecek"


Usta, ekonomik durum iyi gittiği halde sportif durumdan dolayı taraftarların kendilerine yönelttiği eleştirilere ilişkin de şunları söyledi:

"Taraftar, sonuçlar iyi olsun ister, iyi olmadığı zaman da eleştirir. Ben onların hepsini doğal karşılıyorum. Hem teknik düzeyde hem kulüp yönetenler, iyi günde alkışlanmayı çok önemsememeliler. Kötü günde de çok ters yönde yapılan eleştirileri dinlemeliler. Bu işin doğasında var. Ama yönetici ve teknik kadro bütün bunlara göğüs germesini becermek zorunda, yıkıcı faaliyet olarak görmemesi, taraftarı anlaması lazım. Taraftar da ikisi birlikte düzgün yürüsün istiyor ama sportife daha çok bakıyor. Sportif kötü gidiyor, hepimiz üzülüyoruz ama bu hep böyle gitmeyecek. İşinizi iyi yapıyor, özveriliyseniz eninde sonunda doğrular bir araya gelecek. 'Şöyle başarı olamaz, çok kötüsünüz, ayağa kalktık, başardık' yok böyle bir dünya. Gerçekten yok. O nedenle taraftar bakışıyla, yönetim ve teknik kadronun bakışı farklı olmak zorunda. Bunların ikisi de doğal, işin içinde olan şeyler."

"Türkiye'de sürdürülebilir, sürekliliği olan sisteminiz varsa başarı kaçınılmazdır." ifadesini kullanan Usta, "Sürekliliği olan kulüplere bakın hepsinde başarı vardır. Sürekliliğin olduğu yerde teknik kadro çok uzun süreli kalabilir bazen de kalmayabilir. Bunu yapan kulüpler de var. Sürekliliğin gerekli olduğuna inandığınız yerde kulübün sistemi oturmaya başlar. Trabzonspor'un, kulübün bir sisteme ihtiyacı var. 'Başarı ve başarısızlıkta teknik kadro ve oyuncu gitsin' modeli, kulüplerin batış modelidir. Hiçbir şekilde tutunma ihtimali olmayan bir model." şeklinde konuştu.


- "Elimizdeki kadrodan verim almalıyız"


Usta, Trabzonspor'da son 3-4 yılda teknik kadro ve oyuncu bakımından büyük değişiklikler yaşandığını belirterek, şöyle konuştu:

"Sonuç, hem sportif hem ekonomik devasa bir çöküş. Onun için burada olmazsa olmaz, hepimizin inanması gereken, iyi gitse de kötü gitse de artık hoca ve oyuncular üzerinden değişimle başarının geleceği bir durumdan vazgeçmek zorunluluğudur. Eldeki kaynakları en verimli şekilde kullanarak elde edilen başarı, her yeri, her işletmeyi, her kulübü mutlak doğru yola iletir. Trabzonspor'un, elinde kaynakları var, sportif anlamda oyuncuları teknik kadrosu var. Bu oyuncularla bu teknik kadroyla en üst düzeyde başarıyı yakalamayı hedeflemeli önce. Bunları kötü gittiği zaman yok saymaya kalkarsanız aynı hatalara düşersiniz. O zaman 50 milyonu, bir dönemi çöpe atarsanız yeni düzen kurmaya kalkarsanız, yeter. 3 senede 10 defa kuruldu, sonuç ne. Bir daha aynı şeyi yapmanın anlamı yok. Bir oyuncunun oturmuş takımlarda bile takıma alışması bir süreyi alıyor. Bizim önce elimizdeki kadroyu bir oturtmamız, onlardan maksimum verim almamız ve o kaynakları en doğru kullandıktan sonra ihtiyaçları gidermemiz gerekiyor. Yoksa, 'bunlarla da olmadı at kenara' yapılacak en büyük hatadır. Bu teknik kadroyla da olmadı bırakalım başka bir hoca alalım, bundan daha büyük hata yoktur. Sürekliliğin olduğu yerde mutlak manada başarı gelir."

Trabzonspor'un başarıyı yakaladığı dönemde hep sürekliliğin olduğuna işaret eden Usta, "Biz o başarılı dönemde ilkokula gittiğimizde Trabzonspor kadrosunu ezbere sayıyorduk, kimse Trabzonspor'un son 5 yılda kadrosunu sayamıyor. Bu ders almak isteyene yeter. Bundan fazla söyleyecek bir şey yok. Beş senede hiç mi iyi oyuncu gelmedi. Bizden gidenler başka yerlerde yurt dışında, yurt içinde tıkır tıkır oynuyorlar. Trabzonspor'un bir sistem sorunu var. 'Başkan bunu niye düzeltmiyorsun' deniyor. Uğraşıyoruz ama hemen olmuyor. Bunu artık herkesin anlamasını istiyorum. Hemen olacak bir işi konuşmuyorum. Yıllarca yıkmışız, dağıtmışız, o olmuş, bu olmuş, hep beraber bunu yapmışız. Hiç kimseyi kötü anlamda suçlamıyorum, yapanlar da muhtemelen iyi niyetli, onla olmadı şunla olsun, diye yapmış olabilir ama sonuç geriye baktığımızda bu sistem iflas etmiştir." şeklinde ifadeler kullandı.


- "Yeni düzene ihtiyaç var"


"Yeni düzene ihtiyaç var." diyen Usta, şu değerlendirmeyi yaptı:

"O düzende çocuklarımız Trabzonspor takımının ilk 11'ini saymaya başladığı gün bu takımın şampiyon olacağı gündür. O zaman da bizim bunları bu takımın içine monte etmemiz lazım. 'Bu takımı dağıtalım, bu da çöpe gitsin, para da gitsin, yeni gelenlere bakarız, onlar da 6 ay sonra' olmaz. Bizim acilen terk etmemiz gereken bir alışkanlığımız var, artık burada sürekliliğe ihtiyaç var. Sürekliliği olmayan bir Trabzonspor'dan kimse bir şey beklemesin. Bugünlere bakarken şöyle bakmamız lazım, biz sürekli bir yolculuğa çıktık. İlk periyotta iyi geçmedi ama iyi olan şeye bakacağız. Dolu tarafına çok bakarsak boş tarafı da yavaş yavaş dolduracağız. Yaşananlara bakıp da Trabzonspor'un aynı şeyleri yaşamasını talep etmek, Trabzonspor'a bu camiaya yapılan en büyük haksızlık, en yıkıcı darbe olur. Bunun karşısına milyonların geçmesi lazım."

Sezon başında transferi zor şartlarda yaptıklarını, geç transferlerden dolayı oyuncuların tam anlamıyla kamp dönemi geçiremediğini anlatan Usta, şu anda ligdeki ilk dönemi bir hazırlık şeklinde gördüklerini belirtti.