Dolar

34,3061

Euro

37,1912

Altın

3.018,65

Bist

8.885,00

TSK, Bosnalı subayı mutlu gününde yalnız bırakmadı

TSK, Bosnalı subayı mutlu gününde yalnız bırakmadı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-06 12:39:35

TSK, Bosnalı subayı mutlu gününde yalnız bırakmadı
Türk Silahlı Kuvvetleri, Bosna Savaşı kahramanı ailenin Türkiye'de askeri eğitim alan oğlunu düğününde yalnız bırakmadı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın hediyesi, TSK'yı temsilen düğüne katılan devre arkadaşları tarafından Üsteğmen Edin Kolar'a verildi.

Efsane devlet adamı Aliya İzzetbegoviç'in emriyle kazılıp Bosna Savaşı'nın akışını değiştiren "Kurtuluş Tüneli" için evini bağışlayan savaş kahramanı Kolar Ailesi'ne mensup Bosna Hersek Silahlı Kuvvetlerinde görevli Üsteğmen Edin Kolar, 28 Kasım'da evlendi.

Türk Silahlı Kuvvetleri binlerce sivilin hayatını kurtaran ailenin Kuleli Askeri Lisesi ve Kara Harp Okulu'nda askeri eğitim alarak subay olan evladını yalnız bırakmadı. Genelkurmay'ın komuta kademesi tarafından da yakından takip edilen düğünde devre arkadaşları Kolar'a, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'ın düğün hediyesini takdim etti. Üsteğmen Kolar'ın askeri okuldan devre arkadaşları da düğündeydi.

Türkiye'yi ikinci vatanı, TSK'yı da evi olarak gördüğünü söyleyen Üsteğmen Kolar, "Türk milletine şükran borçluyum. Onlardan bizleri, Boşnak halkını unutmamalarını rica ediyorum" ifadesini kullandı.

- Savaş sırasında çocuktu

Edin Kolar'ın Türkiye ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile tanışması eski Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aslan Güner sayesinde başladı. Savaşa şahitlik eden Edin Kolar'ın yaşadıklarından etkilenen Güner, Bosna'daki görev süresi boyunca Kolar'ı sık sık ziyaret etti. Güner, manevi oğlu olarak gördüğü Edin'in Türkiye'de eğitim görmesini sağladı.

Boşnak ve Hırvat personelin Türkiye'de eğitim alması projesi kapsamında, küçük Edin 1999 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nde eğitime başladı. Savaş kahramanı bir aileden gelen Edin Kolar, Kara Harp Okulu'nu 2007 yılında bitirdi ve Piyade Teğmen oldu.

- Binlerce sivili kurtardılar

Yugoslavya'nın dağılmasıyla birlikte Slovenya ve Hırvatistan'ın ayrılık kararı, AB ve BM tarafından kabul edildi ancak Bosna-Hersek ve Makedonya'nın bağımsızlığı referandum şartına bağlandı. Referandumda halk, bağımsızlıktan yana oy kullandı. Ülkedeki Sırplar bu sonucu kabul etmeyerek Boşnak ve Hırvatlara karşı 1992'den 1995'e kadar yaklaşık üç yıl sürecek acımasız bir savaş başlattı. Bu üç yıl Boşnaklar için çok zor geçti. Toplu katliamlar oldu. Sadece Srebrenitza katliamında 7 günde 8 binden fazla Boşnak, Sırplar tarafından katledildi.

Sırplar başkent Saraybosna'yı ağır bir kuşatma altına aldı. İnsanlar ölüme terkedildi. Ancak efsanevi lider Aliya İzzetbegoviç zekice bir çözüm buldu. Saraybosna'da Butmir bölgesinde Kolar ailesine ait evin altından havaalanına doğru bir tünel kazıldı. Havaalanındaki NATO pisti Sırp ablukasının olmadığı tek noktaydı. Dört ayda gizli gizli kazılan ve uzunluğu 800 metre, yüksekliği 1,5 metre olan tünel savaş süresince Bosnalılara hayat damarı oldu. Dünyanın dört bir yanından şehre gönderilen insani yardımlar bu tünel aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı ve artık bir yol bulunabildiği için yardım miktarı gün geçtikçe arttı. "Kurtuluş Tüneli" adı verilen bu tünel sayesinde savaşın seyri değişti, binlerce sivilin hayatı kurtuldu.

SON VİDEO HABER

Kocaeli'deki limanda 'İsrail ile ticareti' protesto gösterisi

Haber Ara