Tüfenkci, ABD Ticaret Odası heyetiyle Bakanlık'ta yaptığı toplantıda, Amerika ve Türkiye'nin iki yakın müttefik ve ortak olduğunu belirtti.
Hassas bir dönemden geçilmesine rağmen ikili ilişkilerin temellerinin güçlü olduğunu vurgulayan Tüfenkci, "Biz ticareti kolaylaştırmaya çalışsak da özellikle vize sorunu gibi engellerin siyasi yaptırımdan ziyade ticareti engelleyecek girişimler olduğunu görüyoruz. Umarım kısa zamanda vize engeli ortadan kalkar ve görüşmeler olumlu sonuçlanarak iki ülke arasındaki ticaret hacminin artmasına katkı sağlar." ifadesini kullandı.
Tüfenkci, iki ülke arasındaki ilişkilerin ekonomik, ticari ve yatırım boyutlarının siyasi, askeri ve güvenlik ilişkiler kadar önemli olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Amerika ile 2002'de 6,4 milyar dolar olan ticaret hacmimiz, 2016 yılında 17,5 milyar dolar düzeyine çıkmıştır. Amerika, bu rakamla Türkiye'de doğrudan yatırım yapan ülkeler arasında 2. sırada yer almaktadır. Ülkemizde bin 702 ABD sermayeli şirket faaliyet göstermektedir. Ortak olunan yabancı sermayeli şirket sayısı bakımından Amerika 9. sırada yer almaktadır. Mevcut iş birliğimizi ortaklığımızı daha ileri taşımak üzere karşılıklı gayret göstermemiz gerektiği inancındayım."
Türkiye'nin 15 Temmuz 2016'da tarihinin en vahim hadiselerinden birini yaşadığını anımsatan Tüfenkci, milli iradeye karşı gerçekleştirilen hain darbe girişiminin, devlet ve milletin birliği ve bütünlüğü sayesinde bertaraf edildiğini anlattı. Söz konusu darbe girişiminin muhtevası ve milletin canı pahasına direndiği Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) karşı tüm Türkiye'nin tartışmasız fikir birliği içinde olduğunun altını çizen Tüfenkci, "Maalesef Batı'daki birçok dostumuzun Türkiye'deki gerçek durumu ve Türk halkının samimi duygularını kavrayamadığını ve doğru değerlendiremediğini görüyoruz." diye konuştu.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yetki ve sorumluluk alanları çerçevesinde mümkün olan her türlü iş birliğine hazır olduklarına işaret eden Tüfenkci, iki ülke gümrük idarelerinin de çok yakın ve iyi ilişkiler içerisinde olduğunu, iş çevreleri arasında temasların artırılmasının ve desteklenmesinin önemli olduğunu kaydetti.
- "Ticaretin kolaylaştırılması çalışmalarını yakından izliyoruz"
ABD Ticaret Odası Uluslararası İlişkiler Başkanı Myron Brilliant ise iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirmeyi amaçladıklarını belirterek, "Ticaretimizi artırmak noktasında net bir şekilde desteğimizi ortaya koymak için buradayız. Bunun neticesinde halklarımızın refahını artırmak ve Türkiye'de iş imkanlarının daha da arttırılması hususunda katkılarımızı ortaya koymak istiyoruz." açıklamasında bulundu.
Brilliant, Türkiye ile Amerika'nın siyasi çerçevede yaşadığı vize sıkıntısına değinerek, "Özellikle iş dünyasının iki ülkenin ilişkilerini ekonomik anlamada geliştirmesi açısından köprü vazifesi görmesini umut ediyoruz." dedi.
Türkiye'nin ticaretin kolaylaştırılması noktasında yaptığı çalışmaları yakından takip ettiklerini dile getiren Brilliant, ekosistem inovasyonu açısından Türkiye'de ciddi potansiyel bulunduğunu ifade etti.
Brilliant, özellikle e-ticaret ve dijital ticaret açısından Türkiye'nin hazırlayacağı kanun ve yönetmeliklere destek olmak istediklerine işaret ederek, "Bu anlamda Gümrük ve Ticaret Bakanlığının bugüne kadar gerçekleştirdiği çalışmaları hayranlıkla izlediğimizi belirtmek istiyorum." diye konuştu.