TÜMEXPO Fuarı
TÜMEXPO Fuarı

Oluşturma Tarihi: 2015-10-23 13:44:53

Güncelleme Tarihi: 2015-10-23 13:44:53

Dünya Bankası Finans Direktörü (CFO) Bertrand Badre, KOBİ'lerin dünya istihdamının yarıdan fazlasını oluşturduğunu, dünyada gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) ise yüzde 65'ini ürettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, Ekonomi ve Kalkınma bakanlıklarının desteğinde düzenlenen, Anadolu Ajansı'nın (AA) global iletişim ortağı olduğu TÜMEXPO Fuarı, İstanbul Kongre Merkezi'nde (ICC) başladı.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile açılan TÜMEXPO ve KOBİ Şurası töreninde konuşan Badre, KOBİ'lerin dünya istihdamının yarıdan fazlasını oluşturduğunu, dünya GSYH'sinin ise yüzde 65'ini ürettiğini dile getirdi.

Gelişmekte olan ülke piyasalarının kalkınma hedeflerine ulaşmasında KOBİ'lerin önemini vurgulayan Badre, bunun için de kOBİ finansmanı kapsamında gelişen İslami yatırım araçlarının çok önemli olduğunu ifade etti.

Türkiye'ye G20 dönem başkanlığında KOBİ'ler için hazırladığı çalışmaları için teşekkür eden Badre, Türkiye ve diğer ülkelerin İslami finansman konusunda atılacak adımları hızlandırmasını istedi.

İslami finansmanın son 10 yılda geliştiğine dikkati çeken Badre, şunları kaydetti:

"İslami finansın yıllık ortalama büyüme oranı yüzde 15. İslami yatırım araçları 1,7 trilyon dolar seviyesinde. İslami yatırım araçlarına Müslüman olmayan ülkelerde de ilgi gösterildiği ortada. Londra ve Hong Kong gibi şehirlerde İslami finansmana ciddi bir talep var. Sukuk sayesinde dünyada toplam 700 milyon dolarlık bir gelir yaratılmış oldu."

- "Dünya Bankası KOBİ'lerin çıkarlarını korumak için çalışmalar yapıyor"

Dünya Bankası Grubu Finans ve Piyasalar Küresel Uygulamalar Kıdemli Direktörü Gloria Grandolini ise KOBİ'lerin dünya ekonomisinde geleceğin anahtarı niteliğinde olduğunu kaydetti.

Dünya Bankası'nın KOBİ'lerin çıkarlarını korumak için çalışmalar yaptığını belirten Grandolini, "KOBİ'ler için finansal araçların geliştirilmesi, kredi raporlarının iyileştirilmesi ve gösterilen teminatların iyileştirilmesi önemli konular. Dünya Bankası olarak İslami finansman araçları başta olmak üzere bu konudaki mevzuat ve idari düzenlemeler için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Grandolini, KOBİ'ler için İslami yatırım araçlarının güçlü finans araçları olduğuna dikkati çekerek, "Önümüzdeki aylarda İslami finansın dünyada daha da gelişmesi için sistematik ve sürdürülebilir adımlar atacağız" diye konuştu.