Tunus Başbakanı Şahid Mısır'da
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Tunus Başbakanı Şahid ile Libya krizini görüştü

Oluşturma Tarihi: 2017-11-12 17:05:18

Güncelleme Tarihi: 2017-11-12 17:05:18

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin, Tunus Başbakanı Yusuf Şahid ile Libya krizini görüştüğü bildirildi.

Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada Sisi'nin, Ağustos 2016'da göreve gelmesinin ardından ilk kez Mısır'ı ziyaret eden Tunus Başbakanı Şahid ile başkent Kahire'de bir araya geldiği belirtildi.

Mısır Başbakanı Şerif İsmail ve bazı bakanların da katıldığı görüşmede, iki ülkenin ortak komşusu Libya'daki krizin masaya yatırıldığı ifade edildi.

Sisi ve Şahid, Libya'da toprak bütünlüğünün korunması, güvenlik ve istikrarın tesisi için sarf edilen çabaların artırılması gerektiğini vurguladı.

Görüşmede ayrıca iki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı aktarıldı.

Tunus Başbakanı Şahid, resmi temaslarda bulunmak üzere dün Kahire'ye gelmişti.

Mısır yönetimi, 4 Kasım'da Libya'da güvenlik ve istikrarın tesisine katkıda bulunmak adına Libya'ya komşu ülkeler (Mısır, Tunus, Cezayir) ile gerçekleştirilecek üçlü toplantıya ev sahipliği yapabileceğini açıklamış, toplantı tarihiyle ilgili bilgi verilmemişti.

- Libya'daki siyasi istikrarsızlık

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta Temsilciler Meclisi (TM), diğeri Trablus'ta Milli Genel Kongre (MGK) olmak üzere 2 meclis ve rakip yönetim ortaya çıkmıştı.

Birleşmiş Milletler'in girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan "Libya Siyasi Anlaşması" uyarınca Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi (BK) kurulmuştu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararla BK'yi Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanımış, ancak BK'nin sunduğu hükümet listeleri General Halife Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki TM'de onaylanmadığı için süreç tıkanmıştı.

Libya Siyasi Anlaşması uyarınca kendini fesheden MGK'ye bağlı Halife el-Guveyl başbakanlığındaki Ulusal Kurtuluş Hükümeti de ülkedeki krizin çözülemediğini öne sürerek Ekim 2016'da yeniden faaliyete başladığını duyurmuştu.