Azari, Türkiye'deki başarısız FETÖ darbe girişimine ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, "Türkiye'de 15 Temmuz'da yaşanan çirkin darbe girişimini kınıyoruz. Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi de darbenin püskürtülmesi dolayısıyla mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak tebrik etti ve kardeş Türkiye'nin yanında yer aldıklarını belirtti." dedi.
Nahda Hareketi'nin tüm darbelere karşı olduğunu kaydeden Azari, "Türkiyeli kardeşlerimiz, demokrasisini çökertmeyi hedefleyen tehlikeli darbe girişimi ve sonrasındaki süreci aşacaklar." diye konuştu.
-Tunus'ta hükümete güvenoyu talebi
Cumhurbaşkanı Sibsi'nin Ulusal Birlik Hükümeti kurulması yönündeki girişimine karşı hükümetinin güvenoyunu tazelemek için parlamentoya yönelmesine de değinen Azari, "Bu karara saygı duyuyoruz. Ulusal Birlik Hükümeti girişiminin bir an önce tamamlamasını umuyoruz. Çünkü ülkenin içinde bulunduğu süreç zaman kaybını kaldırmıyor." dedi.
Cumhurbaşkanı Sibsi tarafından sunulan teklifin hedefinde Tunus halkının beklentilerini gerçekleştirmeyi hızlandırmak olduğunu ve Başbakan Habib es-Sıyd'ın, şahsına yönelik bir girişim olmadığını savunan Azari, "Daha önce benzeri olmayan yeni ve geniş bir milli mutabakat sonucu kurulacak Tunus Ulusal Birlik Hükümeti, mevcut hükümetin başarılarını katlaması ve önümüzdeki aşamada başarıları hızlandırması için yaşanmış hatalara düşmemesi gerekir." ifadelerini kullandı.
Azari, Nahda Hareketi'nin Ulusal Birlik Hükümetinde elde edeceği bakanlıklara ilişkin ise Kartaca Anlaşmasına işaret ederek, hükümetin kurulması için 9 partinin yanı sıra birçok büyük kuruluşun mutabakata vardığı eşsiz bir uzlaşı bulunduğunu ve bu aşamada hükümetin başarılı olmasına odaklanılması gerektiğini söyledi.
Hükümet yapısının partiler ve siyasi bloklar arasında tartışılacağını ifade eden Azari, Kartaca Anlaşmasının da hükümette parti kontenjanı ayrımı yapılmamasını öngördüğünü kaydetti.
Azari, gelecek Ulusal Birlik Hükümetinden yolsuzlukla mücadele konusunda koordinasyonu hızlandırmasının ve uzlaşıyla ulusal strateji oluşturmasının beklendiğini belirtti.
-"Libya'da çözümün diyalog ve uzlaşı olduğuna inanıyoruz"
Fransa'nın Libya'da darbeci general olarak bilinen Halife Hafter'in yanında savaştığına dair basında yer alan iddiaların sorulması üzerine Azari, Tunus'un resmi pozisyonunun Libya'da uzlaşı ve ulusal diyaloğu desteklemek olduğunu söyledi.
Azari, "Libya'da çözümün diyalog ve uzlaşı olduğuna inanıyoruz. Libyalıların uzlaşı ve ülkenin güvenliğini muhafaza edecek istikrarlı bir deneyim ortaya koyacakları konusunda umutluyuz." dedi.
Tunus Devletinin dış müdahale konusundaki duruşunun net olduğunu, tüm ülkelerin ve Libya'nın egemenliğine saygı duyduklarını vurgulayarak, aralarında Fransa da bulunan uluslararası güçlerin, ulusal diyalog ve uzlaşı seçeneğini desteklediğini ve bu ülkelerin Libya tecrübesinin başarılı olmasına çabaladığını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Sibsi, haziran ayı başlarında Başbakan Sıyd hükümetinin miadını doldurduğunu dile getirerek, Tunus'ta Ulusal Birlik Hükümeti kurulması yönünde bir girişim başlatmıştı.
Tunus'ta yeni kurulması planlanan Ulusal Birlik Hükümetinin önceliklerinin belirlendiği "Kartaca Anlaşması", 13 Temmuz'da siyasi partiler ve ülkedeki önemli sivil toplum kuruluşları (STK) tarafından imzalanmıştı.