Dolar

34,3460

Euro

37,0365

Altın

2.978,97

Bist

8.946,13

Tunus'ta 'mali barış kanunu' tartışmaları

Tunus'ta 'mali barış kanunu' tartışmaları

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-11 22:00:10

Tunus'ta 'mali barış kanunu' tartışmaları
Tunus'un eski cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Marzuki, görevdeki Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'ye ülkede tartışmalara neden olan "Mali Barış Kanunu" tasarısını geri çekmesi çağrısında bulundu.

Marzuki, bugün yayınladığı bir video ile söz konusu yasa tasarısına yönelik eleştirilerini dile getirdi. Marzuki, "Uzlaşı kanunu toplumdaki gerginliği tırmandırdı. Tunuslular arasındaki bölünmüşlüğü arttırdı. Buradan, Cumhurbaşkanına bu kanunu geri çekmesi çağrısında bulunuyorum. Çünkü bu kanunu, Tunus halkı onaylamıyor. Bu durum gerginliğin artmasına neden olabilir" diye konuştu.

Gösteri hakkının anayasa garantisinde bulunduğunu, olağanüstü kanunların ise demokrasiyle mücadele için değil terörle mücadele için olduğunu vurgulayan Marzuki, hükümetten gösterilere izin vermesini istedi.

Marzuki ayrıca yarın düzenlenecek gösterilere siyasilerin olaya hakim olmak istediği şeklinde anlamlara yol açabileceği gerekçesiyle katılmayacağını ifade etti.

Tunus İçişleri Bakanlığı, siyasi partilerin ve söz konusu yasa tasarısına muhalif sivil toplum kuruluşlarının çağrı yaptığı 12 Eylül gösterilerine izin verilmeyeceğini duyurmuştu.

"Mali Barış Yasa Tasarısına Muhalefet Koordinesi" çarşamba günü yaptığı bir açıklamayla, yasa tasarısına karşı 12 Eylül'de ülke genelinde gösteri düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu.

Tunus'ta devrim öncesinde adı çeşitli yolsuzluklara karışmış iş adamı ya da kamu görevi yürüten kişilerin affı esasına dayanan ve medyada "Mali Barış" adıyla bilinen kanun tasarısı ülkede yoğun tartışmalara neden oluyor.

Ülkedeki bazı çevreler tasarıyla, "geçiş dönemi adalet hukukunu" gözetmekle sorumlu Onur ve Hakikat Kurulu'na "darbe vurmanın" hedeflendiği yorumunda bulunuyor.

Haber Ara