Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesi'ndeki sergide 18 Türk savunma sanayisi firmasının ürünleri yer alıyor. Sergiyi, tatbikatın katılımcı ülkeleri Almanya, ABD, Azerbaycan, İngiltere, Katar, Pakistan, Polonya ve Suudi Arabistan'dan birlik ve unsurların yanı sıra seçkin gözlemciler gezebilecek.
Katılımcı firmalardan HAVELSAN'ın Eğitim Hizmetleri Müdürü Oktay Tuncer, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl özellikle iç güvenlik harekatına yönelik eğitimin etkinliğini sağlamaya odaklandıklarını söyledi.
Bunun için gerçeğe uygun akıllı ev ve binalar oluşturduklarını belirten Tuncer, "Yarattığımız efekt jeneratörleriyle eğitim sırasında istediğimiz etkiyi, ses, koku, ışık ve silah sesi olarak yaratabiliyoruz. Buna ilave sanal çözümlerle atış ve paraşüt eğitimini simülatörlerle gerçekleştirebiliyoruz." diye konuştu.
- "El yapımı patlayıcıyı tespit ve imha ediyor"
Sergiye katılan firmalardan Nurol Makina ve Sanayi AŞ'nin yetkilisi Hakan Arısüt de yüksek balistik zırh ve mayın korumasıyla bir süreden bu yana hizmet veren muharebe aracı Ejder Yalçın'daki hiçbir askerin, bugüne kadar terörist eylem ve mayın patlamalarına maruz kalmasına rağmen şehit olmadığını söyledi.
Bölgesel gelişmeler ve terör faaliyetlerinin artmasıyla özel harekat birliklerinin yaşadıkları olaylardan yola çıkılarak, el yapımı patlayıcı tespit ve imha sistemine sahip Ejder Yalçın'ı geliştirdiklerini anlatan Arısüt, "Bu araç son derece güven telkin ettiği için meskun mahal harekatında, o bölgenin yerleşim ve yapısına uygun olarak dar sokaklardaki temizleme harekatında güvenlik güçlerinin en önünde olayın içine sokuluyor. Teröristlerin bertaraf edilmesinde güvenle kullanılan bu aracın çekilmesiyle diğer araçlar müdahale ediyor." ifadelerini kullandı.
- İHA'lar da sergide
Sergide Baykar ve Vestel savunma firmaları da insansız hava araçlarıyla yerini aldı.
Baykar'ın firma yetkilisi Mustafa Köseoğlu, tamamen Türk mühendislerinin bilgisi ve üretimiyle yapılan İHA Bayraktar TB2'nin, Roketsan'ın ürettiği MAM-L güdümlü füzesiyle atışlarını başarıyla gerçekleştirdiğini belirterek, böylece Türkiye'nin, milli İHA'ya milli füzesini takan 6 ülkeden biri haline geldiğini anlattı.
Köseoğlu, Bayraktar TB2'nin tatbikatta da fiili görev yaparak, birliklere istihbarat ve görüntü desteği sağladığını dile getirdi.
- Malezya'dan sonra Ortadoğu'ya
FNNS Savunma Sistemleri AŞ yetkilisi Cem Altınışık da taktik tekerlekli zırhlı araçları AV-8'in 11 değişik konfigürasyonla Malezya'ya ihraç edildiği bilgisini vererek, bu projenin, Türkiye'nin kara sistemlerindeki en büyük ihracatı olduğunu vurguladı.
Yakın zamanda ülke ismi veremese de Ortadoğu'ya benzer konfigürasyonda ihracat gerçekleştirdiklerini kaydeden Altınışık, ayrıca yeni silah taşıyıcı araç projesi geliştirdiklerini belirtti.
- Milli tank ALTAY'a ilgi
Otokar Tank Ürün Yönetimi Birim Yöneticisi Ufuk Aybar da hareket kabiliyet testleri için kullanılan prototip 1 ALTAY tankının, değişik arazi şartlarında, aşırı sıcak ve soğuklarda 7 bin 500 kilometre yol katettiğine değinerek, şöyle konuştu:
"Tüm testler, yıl sonunda tamamlanmak üzere planlandı. Bundan sonraki süreçte seri üretimi yapılacak. Yabancı gözlemciler tankı inceliyor, beğendiklerini söylüyor. Tanka büyük ilgi var. Gerek ateş gücü gerek hareket kabiliyeti gerek komuta kontrol sistemleriyle ön plana çıkıyor. Dünya üzerinde de şu ara üstün gücüyle dikkati çeken tanklardan biri."
- Cirit ve SOM-J füzeleri de sergide
Roketsan'dan Ufuk Özdemir de sınıfında 8 kilometre menzile sahip tek lazer güdümlü füze Cirit'in, sadece duran değil, hareketli hedefleri de tahrip edebildiğine dikkati çekerek, bu füzenin dost ve müttefik ülkelere satıldığını söyledi.
SOM-J füzesinin ise geleceğin muharebe uçağı F-35 için geliştirildiği bilgisini paylaşan Özdemir, füzenin, F-35 sahibi tüm dost ve müttefik ülkelerin kullanımına sunulacağını kaydetti.
Ayrıca, sergide ASELSAN, MKE, BMC, TAI, Milsoft, BITES, Turkmaks, Öztiryakiler, Meteksan, Yonca-Onuk ve STM firmalarının ürünleri de yer aldı.
Bu yıl ilk defa dost ve müttefik ülke unsurlarının katılımıyla düzenlenen, 6 bin askeri personelin görev aldığı tatbikatın fiili atışlı safhası, 30-31 Mayıs'ta gerçekleştirilecek.
ABD, Polonya, Suudi Arabistan, Pakistan, Azerbaycan, Katar, İngiltere ve Almanya'dan yaklaşık 860 askeri personelin katıldığı tatbikat, 4 Haziran'da sona erecek.