4 bine yakın üyesi ile göğüs hastalıkları alanında Türkiye'de en büyük aile olan Türk Toraks Derneği'nin 25'inci yılında düzenlediği '20. Yıllık Kongresi' Antalya'nın Serik ilçesi Belek Turizm bölgesindeki bir otelde başladı. 'Aynı Gökyüzünü Soluyoruz' sloganıyla gerçekleşen kongrede, akciğer sağlığını tehdit eden konular, toplum sağlığı ve güncel sağlık politikaları ile göğüs hastalıkları alanındaki yeni tedaviler, yurtiçi ve yurtdışından birçok deneyimli bilim insanı tarafından her yönüyle tartışılıp, güncel veriler sunuluyor.
Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Fuat Kalyoncu başkanlığında akciğer sağlığını tehdit eden nedenler, akciğer kanseri, koah, astım ve allerjiden korunma, tarım ilaçlarının solunum yoluna etkileri gibi konuların görüşüldüğü kongreye, TTD 20. Yıllık Kongresi Kongre Başkanı Prof. Dr. Metin Akgün, Türk Toraks Derneği 1. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, Türk Toraks Derneği 2. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bayram konuşmacı olarak katıldı.
"Farklı kategorilerde verdiğimiz ödüller derneğimizin bir başka yüzüdür"
Kongrede konuşan TTD Başkanı Prof. Dr. Fuat Kalyoncu, derneğin kurulduğundan beri düzenlediği yerel, ulusal ve uluslararası bazdaki binlerce toplantı, kongre ve çalıştaylar ile dünyada saygın bir noktada olduğuna dikkat çekti. Son yıllarda toplumda artış gösteren şiddet ve hukuki sorunlarda TTD'nin her zaman üyelerinin yanında olduğunu belirten Kalyoncu, "Bu amaç için TTD düzenli hukuki destek almakta ve vermektedir. Gerek bilim gerekse hizmet alanında ülkemiz ve dünya bilimine hizmet edenlere farklı kategorilerde verdiğimiz ödüller derneğimizin bir başka yüzüdür" dedi.
"TTD imzası olmadan, kabul görecek bir girişimin hayata geçmesi zordur"
TTD'nin gelecek dönem projeleri hakkında bilgiler veren 20. Yıllık Kongresi Kongre Başkanı Prof. Dr. Metin Akgün ise "Son yıllardaki atılımları ile aynı alanı paylaştığı diğer derneklerin önüne geçmiş ve giderek büyüyen, tanınırlığı ile bir sivil toplum kuruluşu haline gelmiştir. Ülkemizde bulunan göğüs hastalıkları uzmanları ve akciğer sağlığı alanında çalışan neredeyse tüm profesyoneller TTD üyesidir" diye konuştu.
"Göğüs hastalıkları alanında TTD imzası olmadan, kabul görecek bir girişimin hayata geçmesi zordur" diyen Akgün, TTD'nin Avrupa, Asya, Afrika, Kuzey ve Güney Amerika ve bölge dernekleri ile sürekli temasını sürdüren nadir derneklerden olduğuna dikkat çekti.
Özel törende, özel ödül
TTD 1. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu da, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından kurulmuş olan Global Alliance on Respiratory Diseases'in (GARD), kronik akciğer hastalıklarının önlenmesi ve kontrolüne yönelik küresel işbirliğinin sağlanmasını amaçlayan bir organizasyon olduğunu söyledi. GARD Türkiye'nin, 2014 yılında Avrupa Parlamentosu Aktif ve Sağlıklı Yaşlanma Projesi (EIP on AHA) paydaşı olabilmek için başvurusunun kabul edildiğini aktaran Yorgancıoğlu, "2016 yılında ise bu proje için tüm Avrupa'dan referans merkez seçimleri yapılmıştır. GARD Türkiye 2 yıldız alarak bu merkezlerden biri olmuş ve 7 Aralık 2016'da Brüksel'deki özel törende ödülünü almıştır. Türkiye'den bu projeye kabul edilen tek merkez; 'GARD Türkiye ve Türk Toraks Derneği'dir"dedi.
Bin 650 katılımcının takip ettiği kongre, farklı konulardaki son gelişmelerin detaylı olarak ele alınarak 80 oturum gerçekleştirilecek. 9 Nisan 2017 tarihine kadar devam edecek olan kongreye ayrıca, yurtiçinden ve yurtdışından 450'yi aşkın konuşmacı ve oturum başkanı da katılıyor.