Akay, şampiyona için buzlama işlemlerinin başladığı Ankara Spor Salonu'nda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 29 Şubat-6 Mart tarihlerinde Ankara Spor Salonu'nda yapılacak organizasyonun, katılımcı ülkelerin, güvenlik endişesi nedeniyle yaptığı başvuru sonrasında İspanya'ya verildiğini söyledi.
Akay, "Önce Avustralya ve Yeni Zelanda böyle bir endişelerinin bulunduğunu bildirdi, ardından Avustralya şampiyonaya katılmayacağını iletti. Daha sonra da diğer ülkeler başvuru yaptı. Bunun üzerine IIHF, dün, şampiyonanın İspanya'ya alındığını tebliğ etti" diye konuştu.
Gelişmelerin ardından Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak, Dünya Şampiyonası'nın yeniden Ankara'ya alınması için gerekli tüm girişimlerde bulunduklarını kaydeden Akay, şöyle devam etti:
"Türkiye'de herhangi bir güvenlik probleminin olmadığını, günlük hayatın devam ettiğini, bu tür eylemlerin, üzücü olayların dünyanın her yerinde, her şekilde olabileceğini belirttik. Şampiyona için her türlü güvenlik önlemi alındı. Henüz yeni bir olay ama girişimlerimiz sonuç vermezse nasıl bir tutum sergileyeceğimizi yeniden görüşeceğiz. IIHF'nin, şampiyonayı bizden alarak İspanya'ya verme kararı, ülkelerin terörle yaptığı ortak mücadeleye tamamen ters bir tutum oldu. Terörün hiçbir şekilde günlük hayatımızı etkileyen bir unsur olmasını, özellikle de spor müsabakalarının aksamasını kesinlikle istemiyoruz. Aksi bir durum, bu üzücü olayların amacına ulaşmasına hizmet eder."
Hazırlıkların, şampiyonayı yapacakmış gibi devam ettiğini anlatan Akay, "Bu şampiyona için büyük çaba sarf eden Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile Türkiye Basketbol Federasyonuna (TBF) teşekkür ediyoruz. Burası 10 bin kişilik bir salon. Buz hokeyinin güzelliğini, geniş bir kitleye tanıtmak için bu salonu seçmiştik. Her şey hazır, şampiyonayı yeniden alacağımızı ümit ediyorum" şeklinde konuştu.
Türkiye'de spor aktivitelerinin ve günlük yaşamın sürdüğünün altını çizen Akay, "Ay başında voleybolda olimpiyat elemeleri yapıldı. Bir ay sonra Dünya Okçuluk Şampiyonası, Ankara'da yapılacak. Kongreler, toplantılar son sürat devam ederken, IIHF'nin bu kararı hepimizi üzdü. Bu üzücü olayların, spor etkinliklerine engel olmaması dileğiyle, çabalarımızda bize destek olan tüm kurum ve kuruluşlara tekrar teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.
- Akbaş: "Dünya çapında bir organizasyona imza atacaktık"
TBF Tesisler Sorumlusu Mehmet Ali Akbaş da, buzlanma çalışmalarının başladığı Ankara Spor Salonu'nda, son durum ile ilgili bilgi verdi.
Buz yapıcı sistemlerin çalıştırıldığını aktaran Akbaş, "1 aydır yapmış olduğumuz fizibilite çalışmalarından sonra basketbol takvimindeki boşluğu değerlendirerek deneme çalışmalarına başladık. Salonda buz sahası sadece 2010 yılında bir kere denenmişti. Basketbol maçları nedeniyle bir daha fırsat olmadı. Zaten salonun inşasıyla birlikte buz yapıcı sistem kurulmuştu" ifadelerini kullandı.
Hafta başından itibaren buz yapmaya başladıklarını anlatan Akbaş, şunları söyledi:
"Şu an yaklaşık 1 santimetre kadar buz oluşturduk. 14 ile 26 saatlik çalışmayla yarın akşama kadar 2,5-3 santimetreye çıkmayı planlıyoruz. Sistemin çalıştığını görmüş olduk. Parkeleri sökmek yaklaşık 2 saat alıyor. Sistemdeki antifrojenli donmayan suyun soğuması ve -15 derecelere gelmesi için 12 saat gerekiyor. Ardından sulamaya başlıyoruz. Sular donarak buz oluyor. Maç yapılır hale gelmesi en fazla 4 gün sürer. Zemini eski haline getirmek daha kolay. Isıtma yoluyla 1 günde suyu eritip tekrar parke zemini oluşturuyoruz."
Sahanın donmasıyla son olarak cilalanıp maç çizgilerinin çizileceğini ve ardından saha kenarına bordların takılmasıyla hazırlıkların tamamlanacağını belirten Akay, şöyle devam etti:
"Bu dönüşümün maliyetinin bir önemi yok ama ciddi emek sarf ediliyor. Avrupa ve dünyaya baktığınızda bu büyüklükteki salonlar çok amaçlı yapılıyor. Finlandiya, Litvanya gibi ülkelerdeki salonlarda zeminde buz, kalıcı olarak duruyor. Zeminin üzerine farklı bir zemin kurularak bir gün basketbol, ertesi gün buz hokeyi maçı yapılıyor. Bakanlığımız da bunları düşünerek burayı çok amaçlı yaptırdı. Biz de çok heyecanlıydık. Dünya çapında bir organizasyona imza atacaktık. Biz hazırız, umarım şampiyona yeniden buraya alınır."
Akbaş, basketbol takvimi uygun olduğu sürece bu tür organizasyonlara sıcak baktıklarını ifade ederek, "Talep olduğu takdirde TBF, bunu değerlendirir. Bu şampiyona uluslararası olduğu için milli bir mesele olarak baktık. Federasyonlar arası dayanışma açısından önemli buluyoruz. Bizim vizyonumuz açısından da önemli" değerlendirmesinde bulundu.