Bakan Özlü, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumunda, Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2016 sonuçlarını açıkladı.
Türkiye'nin en büyük 10 ekonomiden biri olması için kurumların da dünya çapında lider kurumlara dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayan Özlü, özellikle üniversitelerin, dünya çapında bilim yapılan ve teknoloji üretilen merkezler haline getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Hükümet olarak üniversitelere çok büyük bir önem verdiklerini dile getiren Özlü, "Bu nedenle, Türkiye'nin bütün şehirlerine üniversiteler kazandırdık. Üniversitelerimizin fiziki imkanlarını ve araştırma altyapılarını güçlendirmek için çok önemli çalışmalar yaptık. Yürüttüğümüz çalışmalarda, hem akademisyenlerimize hem de öğrencilerimize yönelik birçok önemli destek ve kolaylığı hayata geçirdik. Özellikle de üniversite-sanayi iş birliği güçlendirecek çalışmalara ağırlık verdik. Zira Türkiye'nin ekonomik ve sosyal hedeflerine ulaşması için rekabetçi ve yenilikçi bir reel sektör oluşturmamız gerekiyor." diye konuştu.
Özlü, girişimcilik ve yenilikçilik konularının, Türkiye'nin en hayati gündem maddeleri arasında olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Girişimcilik ruhunu ve yenilikçilik kültürünü geliştirme noktasında da en çok üniversitelerimize güveniyoruz. Üniversitelerimizin sanayicilerimizle daha fazla iş birliği yapmalarını amaçlıyoruz. Üniversitenin kapısı sanayiciye, sanayicinin kapısı da üniversitelere açık olmalı. Üniversite, sanayicinin ihtiyaç duyacağı bilgiyi üretmeli. Sanayici, sorunlarını aşmak için üniversiteye başvurmalı. Yine akademisyenlerimiz, sanayinin içinde bulunmalı. Zira sadece üniversitede, sınıflarda, laboratuvarlarda çalışarak, ekonomik ve sosyal faydaya dönüşen nitelikli bilgi üretilemez."
Bakan Özlü, üniversite mezunu gençlerin girişimci ve yenilikçi bireyler olmasında da üniversitelere önemli bir sorumluluk düştüğünü belirtti.
- "En başarılı üniversiteyi ortaya koymuyor"
Faruk Özlü, Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'ne ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
"Beş yıl önce başlatılan endeks çalışmaları, bugün başta üniversitelerimiz ve öğrencilerimiz olmak üzere kamuoyu tarafından merakla beklenen bir sıralamaya dönüştü.
Şunu vurgulamam gerekiyor, bu endeks, üniversitelerin eğitim kalitesine göre sıralandığı bir liste veya en başarılı üniversiteyi ortaya koyan bir sıralama değildir. Bu endeks kapsamında dikkate alınan, sadece ve sadece üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performanslarıdır.
Artık üniversitelerimiz için girişimci ve yenilikçi olmak, bir tercih meselesi değil, bir zorunluluktur. Biz de bu endeksi açıklayarak, üniversitelerimizi bu alanlara teşvik ediyoruz. Her üniversiteye, kendi durumunu diğerleriyle mukayese etme imkanı veriyoruz. Üniversitelerimize adeta bir ayna tutuyor, girişimcilik ve yenilikçilik alanında neyi doğru ve neyi yanlış yaptıklarını kendilerine gösteriyoruz.
Geride kalan yılların sıralamalarına baktığımızda şunu görüyoruz, bütün üniversitelerimiz, doğru adımları attıkları ve bu adımlarında ısrar ettikleri takdirde endekste yer buluyorlar."
Özlü'nün verdiği bilgilere göre, bu yıl endeks sıralamasına, öğretim üyesi sayısı 50'nin üzerinde olan 152 üniversite dahil edildi. Endeksin veri toplama sürecine 221 kurum katkı sağladı.
- En girişimci ve yenilikçi 50 üniversite
Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2016 sonuçlarına göre ilk 50 üniversite şöyle:
(Bitti)