Uğur Okulları Lise Akademik Kurul Üyeleri 2017 YGS'yi değerlendirdi
Üniversiteye girmek isteyen adaylar için sınavın ilk aşaması olan 2017 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) bugün Türkiye genelinde gerçekleşti. Tüm yurtta saat 10:00'da başlayan sınav, tek oturumda 160 dakika sürdü. Toplam 2 milyon 265 bin 902 adayın başvurduğu YGS, 7 bin 646 binada 350 bin sınav görevlisi ile gerçekleştirildi.

Oluşturma Tarihi: 2017-03-12 18:54:39

Güncelleme Tarihi: 2017-03-12 18:54:39

Üniversiteye girmek isteyen adaylar için sınavın ilk aşaması olan 2017 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) bugün Türkiye genelinde gerçekleşti. Tüm yurtta saat 10:00'da başlayan sınav, tek oturumda 160 dakika sürdü. Toplam 2 milyon 265 bin 902 adayın başvurduğu YGS, 7 bin 646 binada 350 bin sınav görevlisi ile gerçekleştirildi.

YGS'de ortak müfredata dayalı Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testleri yer aldı. Adaylar, güncel öğretim programlarından da sorumlu tutuldu. Bu yıl YGS'de adaylara Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru soruldu. YGS'de iki baraj bulunuyor. Ön lisans programlarını tercih edebilmek için 150 barajını aşmak gerekiyor. Bunun için 20 net yapmak yeterli. 32 net ve üzeri yapanlar ise 180 baraj puanını aşabilecek, ikinci basamak sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) girmeye ve lisans programları için tercih yapmaya hak kazanacaklar.

Adil Kurt: "Sınavın en zor testi matematik bölümü olmuştur"

Uğur Okulları Eğitimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt, YGS'yi değerlendirerek, "2017 YGS, ÖSYM formatına ve yeni müfredata uygun bir şekilde gerçekleşti. Sınavın en zor testi Matematik bölümü olmuştur. Diğer bölümlerde önceki yılların benzeri sorular sorulmuştur. Fakat öğrencilerin sınavda süre açısından sıkıntı yaşadıklarını, sınav sırasında Matematik bölümünde çok zaman kaybetmeleri nedeniyle diğer testlere gerektiği kadar zaman ayıramamış olabileceklerini düşünüyorum. Matematik sınavında öğrencilerin uygulayacağı taktik, YGS başarı sıralamalarını önemli ölçüde etkileyecektir" dedi.

Uğur Okulları Akademik Kurul Matematik Üyesi Nilda Kiraz ise, "2017 YGS matematik soruları yeni müfredata uygun olarak hazırlanmış olup içindeki problem tarzındaki sorular sayıca artmış, paragraflar çok uzun olduğu için öğrencinin okuyup anlayıp soruyu çözmesi zaman almıştır. Ayrıca geometri soruları da sayıca artmakla birlikte çözümdeki işlemler uzundur" diye konuştu.

Uğur Okulları Akademik Kurul Türkçe Üyesi, Cevdet Eyüboğlu da şunları söyledi:

"2017 YGS Türkçe sorularında ağırlık yine okuma ve okuduğunu anlayıp yorumlama üzerindedir. Sınavda 8 soru dil bilgisi iken, geri kalan sorular paragraf, cümlede anlam ve sözcükte anlam sorularından gelmiştir. Anlam bilgisi olarak anlandırdığımız bu sorularda kullanılan dilin yalın olması soruların çözülebilirliğini arttıracaktır. Dil bilgisi soruları da öğrenciye zaman kaybettirmiş olabilir ancak zor olarak nitelendirilecek tarzda sorular değildir"

Uğur Okulları Akademik Kurul Coğrafya Üyesi Davut Gürler, "Coğrafya sorularının ortak müfredatı kapsadığı söylenebilir. Sorular 9.ve 10.sınıf konularını kapsayacak şekilde dengeli dağıtılmış. Coğrafyanın çözüm ortalaması oldukça yüksek olacaktır. Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl tartışmalı soru olmaması oldukça sevindirici. Emeği geçen hocalarımıza teşekkür ediyorum. Öğrencilerimizin vakit kaybetmeden LYS sürecine başlamalarını tavsiye ederim" ifadelerini kullandı.

Uğur Okulları Akademik Kurul Fizik üyesi Ahmet Akça, "2017 YGS Fizik soruları yeni müfredatla tamamen uyumlu olup sorular son yıllarda olduğu gibi yorum ağırlıklı olmuştur. Öğrencilerimizin bu sorularda çok zorlanmayacağını düşünmemize rağmen bu tarz sorular dikkat hatalarına açıktır. Sınavdaki sorular kazanımları sorgulaması açısından iyi düşünülerek hazırlanmış son yıllardaki en özenli fizik sorularını içermektedir. Buna rağmen soruların konulara dağılımının daha iyi yapılabileceğini düşünmekteyiz. Örneğin 10. Sınıf Dalgalar konusundan kazanım ağırlığına rağmen soru çıkmamıştır. Öğrencilerimizin LYS hazırlığında MEB kazanımları doğrultusunda çalışmaları ve MEB kitaplarını iyi analiz etmeleri bundan sonra yapılacak en doğru şeydir" şeklinde konuştu.

Uğur Okulları Akademik Kurul Kimya Üyesi Bedrettin Boyacıgil, "2017 YGS, ÖSYM formatına ve yeni müfredata uygun bir şekilde gerçekleşti. Sorular beklenen düzeydeydi. Konu dağılımları uygundur. Soruların ifadeleri ve cevapları nettir. Kimya bölümü için LYS çok daha detaylı olup bilgi isteyen sorularla karşılaşılacağından hiç vakit kaybetmeden LYS hazırlığına hızla başlamanızı öneririm" açıklamasında bulundu.

Uğur Okulları Akademik Kurul Biyoloji Üyesi Asuman Kılıç Casim, "2017 YGS Fen Bilimleri testinde yer alan Biyoloji sorularının müfredat ile uyumlu olduğu görülmüştür. Soruların zorluk derecesi beklenen düzeyde olmuştur. Adaylar biyoloji dersinde zorluk derecesi düşük, orta ve yüksek olan soru türleri ile karşılaşmışlardır. Soruların yaklaşık olarak % 46 'sı 9. sınıf, %38'i 10. Sınıf, % 15'i 11. Sınıf (ilköğretim düzeyinde 6 ve 7. Sınıf ) müfredatından gelmiştir" dedi.

Uğur Okulları Akademik Kurul Tarih üyesi Zeynep Ergun ise şu ifadeleri kullandı:

"Tarih 2017 YGS Soruları müfredata uygun olmakla birlikte bilgi ağırlıklı 4 tane soru çıkmıştır. Bunlardan iki tanesi öğrencileri zorlayacak şekilde hazırlanmıştır. Soruların konulara göre dağılımında bir değişiklik yapılmamıştır. Tarih bilimine girişten 1, İlk Türk devletlerinden 1, İslam Tarihinden 1, Türk İslam Tarihinden 1, Osmanlı Tarihinden 4, Inkılap Tarihinden 7 soru çıkmıştır. 15 tarih sorusu içerisinde olumsuz kok tasıyan 4 tarih sorusuna yer verilmiştir. Geçmiş yıllara oranla soru tarzlarında değişiklik yapıldığı söylenebilir. Sorularda Tarihsel anekdotlar ve tarihsel karakterler konuşturularak öğrencinin okuduğunu anlamaya yönelik sorular öne çıkarılmıştır. Ancak tarih soruları acık ve anlasılır yazılmıştır."

Uğur Okulları Akademik Kurul Felsefe Üyesi, Gülay Ataç, "2017 YGS'deki felsefe soruları müfredata uygundur ve ünitelere eşit dağıtılmıştır. Felsefe sorularında 2016 YGS'den itibaren gözlenen değişim 2017 YGS'de de devam etmektedir. Artık YGS'de akım ismini, filozof ismini sorgulayan doğrudan bilgi soruları yer almaktadır. Bu derse, okuduğunu anlama tarzı sorularla hazırlanılamayacağı açıktır. Soruların ifadesi nettir" diye konuştu.