Ukrayna ile 'Kardeş Oda' protokolü
TEKİRDAĞ (İHA) â€' Tekirdağ Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Kharkiv Ticaret ve Sanayi Odası arasında, karşılıklı hizmet standartlarının yükseltilmesinin sağlanması, Çorlu TSO üyelerinin ihracatının arttırılması ve Ukrayna ile karşılıklı yatırımların yapılması amacıyla 'Kardeş Oda' protokolü imzalandı.

Oluşturma Tarihi: 2017-02-21 10:27:43

Güncelleme Tarihi: 2017-02-21 10:27:43

TEKİRDAĞ (İHA) â€" Tekirdağ Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Kharkiv Ticaret ve Sanayi Odası arasında, karşılıklı hizmet standartlarının yükseltilmesinin sağlanması, Çorlu TSO üyelerinin ihracatının arttırılması ve Ukrayna ile karşılıklı yatırımların yapılması amacıyla 'Kardeş Oda' protokolü imzalandı.

Ukrayna'nın Kharkiv kentinde gerçekleşen imza törenine Kharkiv TSO Yönetim Kurulu Başkanı Viktor Zverev, Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gönül, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Serkant Hocaoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Hüseyin Ersoy, Haşim Yiğit, Müslüm Kahraman, Fatih Keskin ve Serkan Üzer katıldı.

"İmzalanan anlaşma ile kardeşlik örneği sergiledik"

İmzalanan kardeş oda protokolünün her iki oda için de hayırlı olmasını dileyen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gönül, "İmzalanan bu anlaşma ile iki oda arasında ki işbirliğini kurmuş bulunuyoruz. Çorlu TSO ve Kharkiv TSO arasında ki iletişimi güçlendirmek, karşılıklı hizmet standartlarının artmasını sağlamak, ortak işbirliği sayesinde daha kapsamlı faaliyetler/projeler hazırlamak, sanayi ve ticaretin gelişmesinin yanında sosyo-kültürel faaliyetlerde birlikte hareket etmek ve böylece ülkelerimize sağlanabilecek fırsatları değerlendirebilmek adına imzalanan anlaşma ile bir kardeşlik örneği sergilediğimize inanıyor ve güzel çalışmalara imza atacağımızı düşünüyorum" ifadelerini kaydetti.

"Anlaşma ile dostluk köprüsünü inşa etmiş olacağız"

"Ukrayna'daki kuruluşların, ekonomik yapılarını ve Kharkiv TSO'nun yapısını incelediğimizde Odamız ile benzer yapıdadır" diyen Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gönül, "Bu veriler göz önüne alındığında üyelerimizin ve bölgemizin ekonomik gelişimlerine katkı sağlamak ve rekabet güçlerini artırmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz kardeş oda protokolü ile hem bölgelerarası hem de Türkiye ve Ukrayna ekonomisi arasında bir dostluk köprüsü inşa etmiş olacağız" açıklamasında bulundu.

"Ticari adımlar hızlandırılmalı"

Türkiye ile işbirliklerine değer verdiklerini dile getiren Kharkiv TSO Yönetim Kurulu Başkanı Viktor Zverev, "İmzalanan kardeş oda protokolü ile Ukrayna ve Türk işadamları arasında yeni ilişkiler kurulması ve var olan ilişkileri genişletmek için oda üyelerimizi işbirliğine teşvik etmeyi planlıyoruz. Ülkelerarası ekonomik gelişimin sağlanması açısından imzaladığımız işbirliği mutabakat anlaşmasının hayırlı olmasını diliyorum. Ticari adımların atılmasının ivedilik kazanması gerektiğini düşünüyorum. Ülkeleri tanımanın oluşturacağı başarılı ilişkilerin sosyal ve kültürel açılardan da kazanımlar sağlayacağına inanıyorum" dedi.

"Ukrayna, ulusal ekonomiye katkı için yabancı yatırımcılara olanak sağlamaktadır"

Çorlu TSO Yönetim Kurulu üyeleri daha sonra Türkiye Kharkiv Fahri Başkonsolosu Vladimir Beliy'i ziyaret etti. Ukrayna ekonomisi ve yatırımlar hakkında bilgi veren Türkiye Kharkiv Fahri Başkonsolosu Vladimir Beliy, "Ukrayna mevzuatı, yabancı yatırımcıların ulusal ekonomiye katkıda bulunmasına olanak sağlayan elverişli bir ortam sunmaktadır. Yabancı yatırımcıların, diğer yatırımcılarla aynı düzen çerçevesinde faaliyet yürütmeleri sağlanmaktadır. Türk firmaları, Ukrayna'da inşaat ve finans alanları ile diğer alanlarda, başarılı bir şekilde yer almaktadırlar. Türkiye ile Ukrayna'nın ulaştırma alanındaki işbirliği, en çok, havacılık, deniz taşımacılığı ve karayolu taşımacılığı alanında gelişme göstermektedir. Burada özellikle, Türk Hava Yollarının bir yabancı ülkede sefer düzenlediği şehir sayısı bakımından Ukrayna'nın, Almanya'dan sonra ikinci sırada yer aldığını belirtmek gerek. Ukrayna ile Türkiye arasındaki ulaştırma alanındaki ortak projelerde temel amaç, Ukrayna ile Türkiye'nin ulaştırma ve ekonomi alanında kilit rolü üstlenecekleri kıtalar arası ulaştırma koridorlarının oluşturulması, özellikle de, Baltık-Karadeniz ulaşım koridorunun oluşturulması olmalıdır. Ukrayna'da, yaklaşık 20 büyük endüstri, yakıt, demir ve demir dışı metalurji, kimyasallar, petrokimya ve gaz, makine yapımı ve metal işleri, orman, ağaç işleri ve odun hamuru ve kağıt, inşaat malzemeleri, hafif kapsamlı gıda ve diğerleridir" şeklinde konuştu.

"Pasaport ve vize serbestliği, temasların artmasını sağlayacaktır"

Çorlu TSO'nun Trakya'daki en büyük oda olduğunu belirten Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gönül, "Üye sayımız ile Trakya'nın konum olarak en önemli noktasında bulunuyoruz. İstanbul sanayisinin bizim bölgemize doğru geleceğini düşünüyoruz. Buna paralel olarak Çorlu her yıl göç almaktadır. Bölgemizin kalkınması için çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. İki ülke arasındaki ilişkilerin artması yönünde pasaport ve vizeye ihtiyaç duyulmadan seyahatlerin gerçekleşmesiyle temasların artarak süreceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.