Dolar

34,0973

Euro

38,0933

Altın

2.874,79

Bist

9.900,25

Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeler

Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeler

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-16 22:02:22

Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeler
Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, doğudaki ayrılıkçıların, sözde yerel seçimlerin 18 Ekim'de yapılacağına ilişkin kararının, Minsk mutabakatını büyük bir tehlikeye atacağını belirtti.

Poroşenko, doğudaki ayrılıkçıların tek taraflı ilan ettiği "Donetsk Halk Cumhuriyeti Başkanı" Aleksandr Zaharçenko'nun, doğudaki sözde seçimlerin 18 Ekim'de yapılacağına ilişkin kararına tepki göstererek, dünya kamuoyuna, Rusya'ya karşı yaptırımların uzatılması ve genişletilmesi çağrısında bulundu.

Doğudaki ayrılıkçıların sözde liderlerinin, Minsk mutabakatına büyük bir darbe olacak sözde seçimlerin yapılmasına ilişkin kararını, Rusya ile koordinasyon içinde aldığını ileri süren Poroşenko, "Geçen sene 5 Eylül'de başlayan Minsk mutabakatları, 2 Kasım'da doğuda yapılan sözde seçimler sonucunda büyük bir darbe almıştı. Doğudaki ayrılıkçıların 18 Ekim ve 1 Kasım'da bölgede sözde seçimleri yapma kararı da Minsk mutabakatlarının hayata geçirilmesi yolunda büyük bir tehlike teşkil edecektir" ifadesini kullandı.

Poroşenko, sözde seçimlerin yapılmasına ilişkin "sorumsuzca" kararın, Rusya'ya karşı yaptırımların uzatılması ve genişlemesini gerektirdiğini, ayrıca Ukrayna'nın ve tüm Avrupa Birliği'nin savunma potansiyelinin güçlendirilmesi için kararlı adımların atılmasını talep ettiğini vurguladı.

- Doğudaki ayrılıkçıların 18 Ekim'de yerel seçim kararı

Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçıların tek taraflı olarak ilan ettiği "Donetsk Halk Cumhuriyeti Başkanı" Aleksandr Zaharçenko, bugün yaptığı açıklamada, bölgedeki yerel seçimlerin 18 Ekim'de yapılacağını, birkaç aşamadan oluşan bu seçimlerin gelecek yılın ilk çeyreğinde sona ereceğini ifade etmişti.

Zaharçenko, bütçe kaynaklarının yeterli olmaması ve bölge halkının sosyal ödemeleri ve emeklilik maaşlarının, ayrıca bölgedeki sosyal tesisler ve sanayi işletmelerinin yeniden onarılmasına para kaynaklarının aktarılmasının öncelikli olmasından dolayı, yerel seçimlerin aşamalı olarak gerçekleştirileceğini dile getirmişti.

Buna göre, yerel seçimlerin ilk aşamasının 18 Ekim'de yapılacağını ve bu seçimlerde ilçe ve şehir belediye başkanlarının seçileceğini belirten Zaharçenko, bir sonraki aşamalarda ise kasaba, köy ve diğer yerleşim birimlerinin yöneticilerinin seçileceğini bildirmişti. Zaharçenko, söz konusu yerel seçimlerin gelecek yılın ilk çeyreğinde tamamlanmasının öngörüldüğünü de kaydetmişti.

Daha önce, 25 Ekim'de ülkede yerel seçimlerin yapılmasına ilişkin kararı imzalayan Devlet Başkanı Poroşenko, doğuda yapılacak seçimlere ilişkin açıklamasında, "Donbas'taki seçimlerin Ukrayna yasaları çerçevesinde Minsk mutabakatları ve özgür oy kullanılmasını temin eden AGİT ilke ve prosedürlerine uygun olarak yapılması gerektiğini" ifade etmişti.

SON VİDEO HABER

Kapadokya'da balon sepeti otomobille çarpıştı

Haber Ara