Kültür ve Türizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürülüğü ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının (BTSO) destekleriyle bu yıl dördüncüsü düzenlenen festivalin çekimleri, Üftade Hazretleri Tekkesi'nde yapılıyor.
Senaryo ve kısa film olarak iki aşamadan oluşan festivalde, yurt içi 55, yurt dışında 25 üniversite ile uluslararası platformda katılımcılar bulunuyor. Konusu, içeriği ve 7 şehrin 7 velisi temasıyla dünyanın ilk tasavvuf filmleri festivali olma özelliğini taşıyan festival, bu yıl ilk defa İslamiyet'in ilim ve bilim insanlarını konu alıyor.
İstanbul ve Bursa'da çekimleri yapılan filmlerin, 20-27 Ağustos'ta bu illerde halka açık ücretsiz gösterimleri gerçekleşecek. Festivalin finali ise 9 Eylül'de BTSO tarafından yapılacak.
Festivalin Koordinatörü Eda Sürmeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilimle İslam'ın aslında birbirinden farklı olmadığını belirterek, bu yılki festivalde de bu ilgiyi anlatmak istediklerini söyledi.
Üniversitelerden gelen senaryolar arasından dereceye girenlerin filmlerini çektiklerini aktaran Sürmeli, İbn-i Sina ve İbn-i Rüşt ile ilgili senaryoların çekimlerini de Konya'da gerçekleştirdiklerini anımsattı. Sürmeli, şöyle konuştu:
'Şu anda Molla Fenari Hazretlerinin setindesiniz. Gazi Üniversitesinden Ramazan Ulupınar'ın senaryosunu yazdığı ve çekimlerini şu anda gerçekleştirdiğimiz bu film bir başarı öyküsü. Festivalde bu yıl ilk defa İslamiyet'in ilim ve bilim insanlarını konu alıyoruz. Bu film aracılığıyla BTSO'nun Gökmen projesini de Türkiye'ye ve dünyaya duyuruyoruz. Film üç dönemden bahsediyor. İlk önce 1977'de bir iş adamının çocukluğu, daha sonra 2017'de bir iş adamının hayatı ve son olarak 1397'de Molla Fenari Hazretlerinin vizyonundan bahsediyor. Aldığımız bilgilere göre, o dönemde Molla Fenari Hazretleri Ulu Camii'nin minberini çizerken Uzay ve Dünya'nın haritasını çıkarmıştır. Biz de filmimizde bunu konu alıyoruz.'