Alman otomobil üreticisi VW'nin ABD CEO'su Michael Horn, yarım milyona yakın aracın egzoz emisyon testlerinde manipülasyon yapılmasıyla ilgili olarak, Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komitesi'nde ifade verdi.
İfadesinde, araçların değer kaybının karşılanabileceğini bildiren Horn, yaklaşık 500 bine yakın aracın her birinin onarımının 5 ila 10 saat süreceğini ve toplamda sorunun çözümünün 2 yılı bulabileceğini belirtti.
Horn açıklamasında, yazılım değişimiyle yeni modellerde sorunun giderilebileceğini ancak 2009 model 430 bin araçta mekanik onarım gerektiğini kaydetti.
Yeni yazılımın tek başına Passat modellerindeki sorunları çözebileceğini ifade eden Horn, ek sensör gerekebileceğini ve bunun da araçların performansı üzerinde küçük bir etkisi olabileceğini söyledi.
Horn, mühendislerin nitrojen oksit sorununu çözecek büyük katalitik dönüştürücü üzerine ya da egzoz içine kimyasal enjekte edilmesine ilişkin bir sistemle sorunu çözme konusundaki çalışmalarının devam ettiğini aktardı.
Horn ifadesinde ayrıca araçların tamiri için ayrılan 6,5 milyar avronun yeterli olmayabileceğini, toplam maliyetin devlet kurumlarının vereceği cezalara bağlı olduğunu vurguladı.
Cumhuriyetçi Parti Virgina milletvekili Morgan Griffith de söz konusu tamir yönteminin araçların bagajlarının daha küçük olacağı anlamına geleceğini ve bunun da otomobilin değerini etkileyeceğini kaydetti.
ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) Direktörü Christopher Grundler ise konuşmasında, "Bunun araç sahiplerine ne tür bir etkisi olacağı konusunu çok dikkatli inceleyeceğiz" dedi.
EPA, 18 Eylül'de VW'nin ABD'de sattığı bazı araçlarında yanıltıcı bir yazılımla emisyon testlerinde manipülasyon yaptığını ve bu şekilde çevreyi 40 kat daha fazla kirlettiğini açıklamıştı. EPA, 482 aracın etkilendiği manipülasyon nedeniyle, VW hakkında para cezası ve ihtiyati tedbir kararı alınabileceğini duyurmuştu.
Dünya genelinde, 11 milyon Jetta, Golf, Beetle, Passat ve Audi A3 dizel motorlu aracın emisyon testi manipülasyonundan etkilendiği bildirilirken, skandalın ardından firmanın Almanya'daki merkezinden bu konudaki zararın karşılanması için 6,5 milyar avroluk bütçe ayrıldığı duyurulmuştu.
VW, 78 yıllık tarihindeki en büyük skandalın ardından yürüttüğü iç soruşturmasında, 10 üst düzey yöneticisinin işine son verirken, firmanın CEO'su Martin Winterkorn'ı da istifaya zorlamıştı.
ABD, Çevre Koruma Ajansı ve Adalet Bakanlığı'nın VW skandalla ilgili adli soruşturması devam ediyor.