Dolar

34,3634

Euro

37,0546

Altın

2.972,56

Bist

9.087,72

'WorldFood Istanbul' kapılarını açtı

'WorldFood Istanbul' kapılarını açtı

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-01 15:45:10

'WorldFood Istanbul' kapılarını açtı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, "Gıda denetim ve kontrol hizmetlerinde görev yapan kontrol görevlisi sayısı 2002 yılında 820 iken 2016 itibarıyla 5 bin 263 olmuştur." dedi.

Daniş, 24. WorldFood Istanbul ve 31. Ipack Turkey fuarlarının İstanbul Fuar Merkezinde düzenlenen açılış töreninde gıda sektörüne ve bu alanda yapılan denetimlere ilişkin bilgiler verdi.

Gıda sektöründe "tüketici eğilimlerine göre öncelik belirleyen bir üretim" anlayışının hakim olmaya başladığını belirten Daniş, "Şehirleşmenin yol açtığı veya değişen şehir hayatının zorladığı bu tip tüketim alışkanlıklarının doğurduğu en önemli sonuç, gıdanın yanlış üretim, sunum ve tüketiminden kaynaklanan sağlık sorunlarıdır. Her türlü bozulma ve hastalığa yol açan etkenlerden ari, sağlık açısından bir sakınca oluşturmayan, tüketime uygun ve besin değerini kaybetmemiş gıda, güvenilir gıdadır." diye konuştu.


- "Gıda kontrol görevlisi sayısı 5 bin 263'e çıktı"


Bakanlığın Türkiye Cumhuriyeti'nin 78 milyon vatandaşıyla 30 milyon turiste güvenilir gıda arzının sağlanması amacıyla gıda zincirinde birincil üretimden başlayarak tarladan sofraya dek gıda izlenebilirliğini sağlamaya yönelik risk esaslı resmi kontroller yaptığını belirten Daniş, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda, 2002 yılında 39 bin denetim yapılmışken, 2015 yılında gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerlerinde toplam 734 bin denetim yapılmıştır. 2016 yılında ise ilk 8 ay itibarıyla denetim sayısı 558 bin olmuştur. Gıda denetim ve kontrol hizmetlerinde görev yapan kontrol görevlisi sayısı 2002 yılında 820 iken 2016 yılı itibarıyla bu sayı 5 bin 263 olmuştur."

Tüketicinin denetim mekanizmasına etkin katılımının sağlanması amacıyla ALO 174 GIDA Hattı'nın 2009'da devreye alındığını hatırlatan Daniş, "Alo 174 Gıda Hattına faaliyete geçtiği tarih olan 14 Şubat 2009 tarihinden 29 Ağustos 2016'ya kadar yapılan 1 milyon 704 bin 270 müracaatın 378 bin 212 adedi gıda ile ilgili bilgi edinme ihbar ve şikayet olarak değerlendirilerek kayıt altına alınmış ve gerekli işlemler yapılmıştır." dedi.

Daniş, laboratuvar analizlerinin bakanlığa bağlı 39 Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ulusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü ve bakanlıktan yetki almış 92 Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı tarafından yapıldığını söyledi.


- "Toplam 586 firmanın bin 173 parti ürünü kamuoyuna duyurulmuştur"


Daniş açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Ülkemizi uluslararası platformda temsil edecek, gıda güvenilirliğinin sağlanması konusunda tüm kamu ve özel laboratuvarların yapmış oldukları analizlerde hakemlik edecek ve ülkemizde yapılamayan analizlerin yapılabilirliğini sağlamak amacıyla 2009'da Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı faaliyete geçirilmiştir. Laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıda ve yemi üreten/ithal eden firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarası ile kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarası kamuoyuna açıklanmaktadır. 2012-2016 yılları arasında toplam 586 firmanın 1173 parti ürünü kamuoyuna duyurulmuştur."


- "Etkinliğe 600'ün üzerinde yerli ve yabancı firma katıldı"


Fuarları organize eden ITE Turkey'in Hızlı Tüketim ve Enerji Grup Direktörü Atilla Marangozoğlu ise fuarların 70 bin metre karelik 6 salonda gerçekleşeceğini belirterek, "Etkinliğimiz 600'ün üzerinde yerli ve yabancı firma ve markanın en son ürün, hizmet ve teknolojilerini 45 ülkeden 16 bini aşkın ziyaretçiyle bir araya getirecek. Fuar süresince düzenlenecek olan etkinlikler sektöre yeni pazarlar kazandırma konularında fayda yaratarak ülke ekonomisine katkı sağlayacak." diye konuştu.

Fuarların sektör profesyonellerine yeni pazarlara ulaşmaları için yurt içi ve uluslararası iş birliği fırsatları sunduğunu aktaran Marangozoğlu, fuarın 4 Eylül'e kadar ziyaretçileri ağırlayacağını söyledi.

Marangozoğlu, fuarlar kapsamında bu yıl 131 milyon dolar ihracat rakamına ulaşan Kenya'nın, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye â€" Afrika İş Konseyleri iş birliği ile gerçekleşen "Konuk Ülke Projesi" kapsamında ağırlandığını kaydetti.


- "Ambalaj sanayisi üç aylık dönemde 137,5 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi"


Ambalaj sektörünün ise; günümüzde hem iç pazarda hem de ihracatta yüksek performansıyla dikkati çektiğini anlatan Marangozoğlu, şöyle devam etti:

"Yılın ilk 3 ayında 942 milyon dolar ihracat geliri elde eden sektör, 804,6 milyon dolar ithalat gerçekleştirdi. İstikrarlı büyümesini sürdüren Türkiye ambalaj sanayisi üç aylık dönemde toplamda 137,5 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi. 2015'in ilk çeyreğine oranla bu yılın aynı döneminde ambalaj ihracatı yüzde 29 arttı.

Firmalarımız bugün AB ülkeleri başta olmak üzere dünyada 180 ülkeye ambalaj ihraç ediyor. Ülkemiz için katma değeri oldukça yüksek olan ambalaj sektörünü Ipack Turkey fuarımız ile bir adım daha ileriye taşımayı hedefliyoruz."


- Yemek şovları ve şef yarışmaları düzenlenecek


Açılışta verilen bilgilere göre, WorldFood Istanbul 2016 ve Ipack Turkey 2016, katılımcılarının çeşitli etkinlik ve şovlarına da sahne olacak.

Türk ve uluslararası mutfakların lezzetlerine ait ikramların yapılacağı etkinliklerde yemek şovları da gerçekleşecek. Yurt dışında Türk mutfağını başarıyla temsil eden EuroTurk Chefs Culinary Team ve Dünya Aşçılar Olimpiyatı Aşçıları (İKA), "aşçılık sanatı", "artistik" ve "patisserie" dallarında gösteriler yapacak.

Dünya Aşçılar Olimpiyatında Türkiye'yi temsil eden aşçılar, "Eurotürk Chefs Gastro Show" kapsamında Türk â€" Dünya mutfağının seçkin lezzetlerini fuar ziyaretçileriyle paylaşacak.

Haber Ara