Baylançiçek, kirpik dibi iltihabının neden ortaya çıktığı, hangi şikayetlere yol açtığı ve nasıl tedavi edildiğine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, yağ bezlerinin el ayaları ve ayak tabanları hariç bütün vücut yüzeyinde bulunduğunu, kirpik diplerinde de yağ bezleri ve bu bezlerin bağlı olduğu kanallar olduğunu bildirdi.
Kirpik dibi iltihaplarının, yağ kanallarının uçlarının kapanmasına bağlı olarak ortaya çıkan genellikle kronik, yani süreğen yapıda ve ataklar halinde seyreden bir hastalık olduğunu belirten Baylançiçek, şunları kaydetti:
"Cilt tipinin yağlı olması, kirli hava, sigara dumanı gibi dış etkenler, yetersiz temizlik, bazı kimyasalların yol açtığı alerjik reaksiyonlar, meibomian, yani yağ bezlerinin normal işlevini yerine getirmemesi kirpik dibi iltihaplarının nedenlerindendir. Yağlı tipteki ciltler, bazı bakteri ve mikroorganizmaları olağandan daha fazla barındırır. Dolayısıyla eğer cildiniz yağlıysa ve kepek probleminiz varsa kirpik dibi iltihabı hastalığına da aday olabilirsiniz.
Kirpik dibi iltihabı; kızarıklık, çapaklanma, kaşıntı, kirpik diplerinde kepeklenme ve kabuklanma, kaşıntı, göz kuruluğu, göz kapaklarında şişlik, ışığa karşı hassasiyet, gözlerde yabancı cisim hissi gibi şikayetlere yol açar. Hastalarda sık sık göz kırpma ihtiyacı doğurur. Sağlıklı gözlerde göz yaşının yağlı bölümü kirpik diplerinde bulunan yağ bezleri sayesinde oluşur. Kirpik dibi iltihabında yağ bezlerinin olağan işleyişi ve göz yaşının dengesi bozularak göz kuruluğu ortaya çıkar."
- "Makyajla yatmak kirpiklerin düşmanı"
Op. Dr. Deniz Oygar Baylançiçek, göz kuruluğunun, göz kapağının hareketlerinde sürtünmelere yol açarak kornea tabakasında tahrişlere neden olabileceği gibi, kirpiklerin iltihaba bağlı içeriye doğru dönmesinin de batmaya yol açarak kornea tabakasına zarar verebileceğini bildirdi.
Tedavi edilmeyen ya da tedavisi geciktirilen kirpik dibi iltihaplarında yağ kanallarının uçları tıkandığı için yağın, göz kapağının içerisinde birikerek halk arasında "it dirseği" olarak da anılan arpacık hastalığının gelişmesine neden olabileceğini vurgulayan Baylançiçek, şunları kaydetti:
"Göz beyazında iltihaba, göz kapağında şalazyon denilen kistlere neden olabilir, göz kapağında şekilsel bozukluklara yol açabilir. Kirpik dibi iltihabının yol açtığı bir diğer risk de tıbben madarozis olarak adlandırdığımız kirpiklerin normalin üzerinde dökülmesi, kirpik kaybıdır. Herhangi bir şikayette göz hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir. Tedavide geç kalınması beraberinde başka hastalık risklerini doğurmakla birlikte tedavi sürecinin de uzamasına neden olur. Doktorunuz gerçekleştireceği detaylı muayene sonrasında göz damlaları ve gerekli görürse ağızdan alınacak antibiyotik ilaçlar reçete edebilir. Göz yaşı kalitesinin bozulmasına bağlı olarak oluşacak göz kuruluğuna karşı ve göz kapağının rahat hareket etmesini sağlamak amacıyla suni göz yaşı kullanımını önerebilir.
Kirpik dipleri için kullanılan özel şampuan, pamuk, gazlı bez gibi ürünlerle, ılık suyla yukarıdan aşağı, aşağıdan yukarıya doğru yavaş hareketlerle masaj yapılarak göz kapağının temizlenmesi yağ bezlerinin boşaltılmasına yardımcı olur. Kirpik dibi iltihabı şikayeti olsun ya da olmasın herkesin göz kapağı ve çevresinin temizliğine özen göstermesi gerekir. Makyajın gün sonunda uygun şekilde temizlenmesi, makyajla yatılmaması, özellikle yağlı cilt tiplerine ve kepek problemine sahip olanların özel şampuanlarla kirpik diplerini temizlemesi koruyucu tedavide büyük önem taşır."