Yatırım ortamının iyileştirilmesi tasarısı Genel Kurul'da
Yatırım ortamının iyileştirilmesi tasarısı Genel Kurul'da

Oluşturma Tarihi: 2016-07-13 23:22:30

Güncelleme Tarihi: 2016-07-13 23:22:30

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın, özel sektörün, piyasanın, sivil toplum örgütlerinin beklentilerini önemli ölçüde karşıladığını bildirdi.

Ağbal, TBMM Genel Kurulu'nda, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın birinci bölümü üzerinde hükümet adına söz aldı.

Tasarıyla, yatırımcıların karşılaştıkları hukuki sorunları, yatırım döneminde ortaya çıkan birtakım maliyetleri ortadan kaldırmaya çalıştıklarını belirten Ağbal, "Türkiye'yi gerçekten bir üretim, yatırım, istihdam merkezi haline getirecek düzenlemeler yapıyoruz. Dolayısıyla tasarı özel sektörün, piyasanın, sivil toplum örgütlerinin beklentilerini önemli ölçüde karşılıyor." dedi.

Tasarı içerisinde gerek iflas erteleme gerekse çekle ilgili getirilen düzenlemelerin arkasında yatan temel nedenin, o düzenlemelerin yapıldığı tarihten sonra ekonomide ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar olduğunu ifade eden Bakan Ağbal, şunları söyledi:

"Gerek özel sektör kuruluşlarıyla gerekse sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan istişarelerde görüldü ki özellikle karşılıksız çıkan çeklerle ilgili caydırıcı bir yaptırım müessesesi getirmememiz halinde, gerçekten iyi niyetli çek lehtarları bundan mağdur olabiliyorlar. O zaman ne oluyor? Çekin piyasadaki yaygın kullanımının önünde bir engel oluşturuyor. Dolayısıyla, piyasadaki çek üzerinden oluşturduğumuz kredi hacmini de kendi elimizle daraltmış oluyoruz. Dolayısıyla, çekle ilgili olsun, iflas ertelemesiyle ilgili olsun getirdiğimiz düzenlemeler, geniş bir istişareyle ortaya çıkan düzenlemelerdir. O gün o düzenlemeler yapıldığında da doğruydu, bugün bu yaptığımız düzenlemeler de bugünkü ihtiyaçlar çerçevesinde doğrudur. Ekonominin dinamik bir süreç olduğunu da mutlaka düşünelim."

"Özellikle iflas erteleme müessesesinin kötüye kullanılmasına neden olan birtakım hukuki faktörleri ortadan kaldırıyoruz." diyen Ağbal, sözlerine şöyle devam etti:

"İflas erteleme sürecinden etkilenecek olan alacaklıların bu süreçten haberdar olmaları noktasında sistemi daha da etkin hale getiriyoruz. Erteleme başvurusu üzerine verilebilecek tedbirlere açıklık getiriyoruz. Erteleme hükümlerine ihtiyati tedbirler ile ihtiyati hacizleri de dahil ediyoruz."

Tasarının birinci bölümünde yer alan düzenlemelere ilişkin bilgi veren Ağbal, "Gerçekten önemli düzenlemeler hayata geçiriyoruz." diye konuştu.

Yurt dışındaki varlıklarını Türkiye'ye getiren Türk vatandaşları ile yurt dışındaki varlıklarını Türkiye'ye getirmek isteyen başka ülke vatandaşlarının da ekonomiye katacağı taze kanla yatırımın, üretimin, istihdamın artacağını vurgulayan Ağbal, "Ülkemizde son 14 yılda oluşturduğumuz kalkınma hamlesi inşallah 2023 hedeflerine uygun bir şekilde devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.