YDÜ'DE ameliyatsız 'radyofrekans ablasyon' yöntemiyle karaciğer tümörleri yakılarak yok edildi
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nde (YDÜ) uygulanmaya başlanan ameliyatsız radyofrekans ablasyon yöntemiyle karaciğer tümörleri yakılarak yok edildi.

Oluşturma Tarihi: 2016-08-23 10:26:32

Güncelleme Tarihi: 2016-08-23 10:26:32

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nde (YDÜ) uygulanmaya başlanan ameliyatsız radyofrekans ablasyon yöntemiyle karaciğer tümörleri yakılarak yok edildi.

MR incelemelerinde, karaciğerinde üç farklı odakta, en büyüğü 3.5 cm'ye ulaşan kitleler saptanan ve bu kitlelerden yapılan biyopside karaciğer kanseri tanısı konulan Haluk Mevlüt Önder'in tedavisi, son zamanlarda dünyada sık kullanılmaya başlanan radyofrekans ablasyon yöntemi ile yakılarak KKTC'de bir ilk gerçekleştirildi.

3 günde karaciğer tümör tedavisi

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü'nden verilen bilgiye göre, Haluk Mevlüt Önder'in karaciğer dokusunda siroz görünümün izlenmesi ile tedavinin operasyon veya kemoterapi yöntemi ile gerçekleştirilmesinin riskli bulunması nedeniyle, son zamanlarda dünyada sık kullanılmaya başlanan RF Ablasyon yöntemi uygulandı. Radyofrekans Ablasyon cihazı ile ultrason eşliğinde karaciğer kitlelerine teker teker girilerek, 45 dakika gibi oldukça kısa sürede kitleler yok edilerek RF yöntemi ile hasta tedavi edildi. Koruyucu olarak ağrı ve antibiyotik tedavisi alan hasta, işlem sonrası takiplerinde ise hiçbir şikâyeti olmaması ve kendini iyi hissetmesi üzerine bir gecelik takip sonrası üçüncü günde taburcu edildi.

İlk Perkutan karaciğer kanser tedavisi Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nde gerçekleşti

Etkin bir tedavi ile kısa süreli anestezi kullanılarak hastanın karaciğer tümörleri tedavi edilmiş, girişimsel radyoloji uygulamalarında ön plana çıkmaya başlayan radyo frekans ablasyon yöntemi ile adamızda ameliyat olmadan kısa süreli anestezi uygulanarak ilk perkutan (ultrason eşliğinde karın açılmadan) karaciğer kanser tedavisi gerçekleştirilmiş oldu.

RF Ablasyon cihazı karaciğer tümörleri dışında ayrıca böbrek kanserlerinde ve son zamanlarda kanser dışı tiroit tümörlerinde de kullanılmaya başlandı.

Kanser hastaları kendi evinde tedavi ediliyor

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesinden yapılan açıklamada ayrıca, Sağlık Bakanlığı ve Kanser Hastalarına Yardım Derneği ile imzalanan protokoller ile ülkemizde sıkça yaşanan kanser tedavisi ihtiyacının, insanlarımızın yurt dışına gitmeden karşılanabilmesi amacıyla tüm imkânların oluşturulduğu vurgulandı.

Sağlık Bakanlığı kanalı ile alınan ilaçların kemoterapi uygulamaları artık Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nde konforlu ve güvenli bir şekilde, Kanser Hastalarına Yardım Derneğinin de desteğiyle hastalara maliyet yansıtılmadan yapılabiliyor. Ayrıca PET-CT çekimleri için de yapılan anlaşma ile hastalar ücretsiz hizmet alarak kendi evlerinde tedavi olabilme imkânına sahip oldular.