Yemen'deki "Abaad Araştırma Merkezi" tarafından hazırlanan rapora göre, ülkenin çeşitli kentlerinde devam eden çatışmalarda bu yıl içinde Şii Ensarullah Hareketi (Husiler), Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Direniş Güçleri (HDG) ve sivillerden oluşan 28 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği ileri sürüldü.
Hayatını kaybedenlerden 20 binini Husiler ve onları destekleyen güçler, 8 bin 300'ünü ise siviller, HDG ve ordu mensupları olduğu kaydedildi.
Ölen sivillerin yüzde 12'sini kadınlar ve çocukların oluşturduğu, direniş güçlerinin etkin olduğu kentlerin başında gelen Taiz, Aden, Mareb ve Lahic'te yaklaşık 5 bin kişinin öldüğü aktarıldı.
- İstihbarat subayları DAEŞ'e yardım ediyor
Raporda ayrıca, "Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih yanlılarının gerçekleştirdiği darbenin oluşturduğu güvenlik tehdidi ve meydana gelen boşluk, başta Ensar eş-Şeria ve DAEŞ olmak üzere radikal milisler tarafından kullanıldı" ifadesine yer verildi.
Yüzlerce mensubu olduğu tahmin edilen terör örgütü DAEŞ'in Aden, Lahic ve Hadramevt'te 3 askeri kampının bulunduğu, Salih yanlısı istihbarat subaylarının örgüte geniş ölçüde kolaylık sağladığı ve bu sayede örgütün silah ve askeri mühimmat sağladığı ileri sürüldü.
Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri mart ayında, yönetime bağlı birliklerle çatışan Husilerin ilerleyişini durdurmak için operasyon başlatmıştı. Koalisyon güçleri, ilk olarak 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" adı verilen hava harekatına başlamış, daha sonra operasyonun 21 Nisan'da sona erdiği ve Yemen halkı için artık "Umuda Dönüş" operasyonunun başladığı duyurulmuştu.
BM Yemen İnsani Yardım Koordinatörü Johannes van der Klaauw, geçen ay yaptığı açıklamada, ülkedeki çatışmalarda 26 Mart'tan bu yana 830'u çocuk ve kadın 5 bin 700'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirtmişti.