BM Koordinatörü McGoldrick, 19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü münasebetiyle yaptığı yazılı açıklamada, "Geçtiğimiz aylar boyunca insani yardım çalışmaları yapan ortaklarımız, Sana'daki makamlar nedeniyle yardım ekiplerinin Yemen'e girişinde gecikmeler yaşadı. Ayrıca yardım malzemelerinin teslimatına müdahaleler yapıldı." ifadesini kullandı ve insani yardım çalışmalarının sınırlandırılması karşısında duyduğu endişeyi vurguladı.
McGoldrick, Husilerin insani yardım nakil araçlarını kaçırdığını, bunun yanı sıra BM'ye, insani yardım projelerinin kendilerine bağlı ya da yanlısı olan kurumlar koordinatörlüğünde yürütülmesini dayattığını ve kontrolleri altındaki bölgelerde insani yardımların hedeflenen yerlerin dışında başka bölgelere gittiğini kaydetti.
Yemen hükümetinin de insani yardımları sekteye uğrattığına işaret eden McGoldrick, özellikle Taiz olmak üzere hükümetin kontrolü altındaki bazı bölgelerde yardım taşıyan 11 aracın kaçırıldığına işaret etti.
McGoldrick, Yemen'de çatışan taraflara insani yardım konusundaki uluslararası kanunlara uyma ve kontrolleri altındaki bölgelerde insani yardım çalışmalarına kolaylık sağlama çağrısında bulundu.
Üç yıldır hükümet güçleri ile Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlıları arasında şiddetli çatışmaların sürdüğü Yemen'de insani durum her geçen gün kötüleşiyor.
Dünyadaki en büyük insani krizlerden birinin yaşandığı Yemen'de milyonlarca kişi açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalırken, 5 yaşın altındaki yaklaşık 3 milyon çocuk da yetersiz besleniyor.
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nden (OCHA) yayımlanan bir raporda, ülkede halkın üçte ikisinin insani yardıma ve korumaya muhtaç olduğu ve barınma, gıda, su ve sağlık hizmetlerinin acil ihtiyaçlar arasına girdiği belirtilmişti.