Dolar

34,3061

Euro

37,1912

Altın

3.018,65

Bist

8.885,00

Yerel yönetimler, tarım ve gıda paneli

TMMOB'ye bağlı Odalar ile Seyhan Belediyesi'nce, 'Yerel Yönetimler, Tarım ve Gıda' konulu panel düzenlendi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-17 10:55:46

Yerel yönetimler, tarım ve gıda paneli
TMMOB'ye bağlı Odalar ile Seyhan Belediyesi'nce, "Yerel Yönetimler, Tarım ve Gıda" konulu panel düzenlendi.

Panelde konuşan Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, "Üretimlerimizi tekelleşmeye yüz tutmuş bir disiplinle değil, köylü ile yaptık" dedi. Maçoğlu, Ovacık'ta yapılan tarımsal çalışmalara ülkenin diğer illerinde yaşayan vatandaşların olumlu yaklaştığını ve kendilerine karşı gönül bağı geliştirdiklerini söyledi.

İlk başta dayanışma ruhu, öğrenci desteği, tohum açısından önemli olan çalışmalarının kırsal kesimin göçünü önlemek açısından ileri bir aşamaya geldiğine vurgu yapan Maçoğlu, "Tohum ve mazot desteğiyle daha çok üreticiyi bu faaliyetin içine çekmeye çalışıyoruz. Üretici için tohum ayarlayacağız. Birde önümüzdeki dönem hayvancılıkla ilgili çalışmalarımız olacak. Tüm bu çalışmalarımızı kuracağımız üretici kooperatifleri ile gerçekleştireceğiz" dedi.

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ise dünya nüfusunun yakın gelecekte 10 milyarı bulacağını ve verimli tarım topraklarının öneminin artacağını söyleyerek, "Dünyada en önemli şey su ve verimli topraklar. Bugün küresel sermayeyi elinde tutanlar tarım topraklarını kendi amaçları doğrultusunda kullanmaktan çekinmiyorlar. Ben belediye başkanı olduğum sürece kendi yetki alanımda olan tarım topraklarının amaç dışı kullanılmasına izin vermeyeceğim" dedi.

"Tarımsal ithalatımız artıyor"

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir'de, 2002 yılında Türkiye'nin tarımsal ihracatı, ithalatından fazla iken, 2015 yılında tarımsal ithalatının, ihracatından 1,3 milyar dolar fazla olduğuna dikkat çekti. Karademir, "Bilimsel çalışmalar dünya nüfusunun 2050'de 10 milyar, Türkiye nüfusunun 100 milyon olacağını öngörmektedir. Türkiye'de tarım alanları, 2002 yılından günümüze, 2,6 milyon hektar azalmıştır. Bu miktar yaklaşık yüzde 7 oranına tekabül etmektedir. Bütün bu projeksiyonlar çerçevesinde tarım politikalarının amacı, tarım topraklarını korumak, yeterli gıdaları üretmektir. Bunun için doğaya dost bilimsel, üretim tekniklerini geliştirmek zorundayız" dişe konuştu.

"13 milyon hektar orman alanı yok edilmekte"

Gıda güvencesini tüm insanların sağlıklı ve aktif bir hayat sürdürebilmeleri için gerekli olan besleyici gıdayı zamanında ve yeterli miktarda ulaşabilmeleri olarak tanımlayan Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, "Küresel iklim değişikliğinin gıda güvencesini tehdit eden önemli faktörlerin başında gelmekte. Halen yılda ortalama 13 milyon hektar orman alanı yok edilmekte ve bu alanların yok edilmesinin durdurulması ile yüzde 10-11 dolayında sera gazı emisyonunun engellenmesi mümkün" ifadesini kullandı.

Panele, CHP Adana Milletvekilleri Elif Doğan Türkmen, İbrahim Özdiş, CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, CHP İl Başkanı Ayhan Barut ile emek ve meslek örgütlerinin temsilcileri katıldı.
SON VİDEO HABER

Kocaeli'deki limanda 'İsrail ile ticareti' protesto gösterisi

Haber Ara