Yılmaz: 'Can verdiğimiz topraklarda üretilen süs bitkilerini kullanalım'
Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu Başkanı Taner Yılmaz, süs bitkilerinin sektörel olarak bitkisel üretim içinde çok önemli bir yere sahip olduğu ve ekonomiye çok büyük katma değer sağladığını belirterek, 'Can verdiğimiz topraklarda üretilen süs bitkilerini kullanalım' çağrısında bulundu.

Oluşturma Tarihi: 2017-05-16 10:39:18

Güncelleme Tarihi: 2017-05-16 10:39:18

Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu Başkanı Taner Yılmaz, süs bitkilerinin sektörel olarak bitkisel üretim içinde çok önemli bir yere sahip olduğu ve ekonomiye çok büyük katma değer sağladığını belirterek, "Can verdiğimiz topraklarda üretilen süs bitkilerini kullanalım" çağrısında bulundu.

Türkiye'nin çok çeşitli ekolojik bölgeye sahip bir ülke olduğunu belirten Başkan Taner Yılmaz, "Ülkemiz iklim ve toprak özellikleri bakımından süs bitkileri yetiştiriciliğine son derece uygundur. Aynı zamanda Türkiye, birçok süs bitkisinin gen kaynağıdır" dedi.

Türkiye'nin süs bitkileri yetiştiriciliğinde uygun iklimsel ve coğrafi koşulları, pazara yakınlığı ve ucuz iş gücüne sahip olması gibi nedenlerle önemli avantajlara sahip olduğunu vurgulayan Taner Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'nin süs bitkileri üretimi itibariyle dünya üretiminde yaklaşık binde 7'lik bir paya sahip olduğunu kaydetti.

Yılmaz şöyle konuştu:

"Can verdiğimiz topraklarda üretilen süs bitkilerini kullanalım. İtalya, Almanya ve Hollanda üreticilerini kalkındıracağımıza yerli üreticileri kalkındıralım. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer belediyelerin resmi ve özel kurumlarının yerli üreticileri tercih etmeleri gerekmektedir. Yerli üreticilerin desteklendiği sürece ürün kalitesi olarak 5 yıl içinde yabancı üreticilerin kalitesinin yakalanacağına ve hatta bazı süs bitkilerinde Avrupalı üreticileri geride bırakacaktır."

"Milyonlarca dövizi yurt dışına akıtmaya değmez"

Başkan Taner Yılmaz, süs bitki üreticilerinin üretim konusunda değil satış konusunda muzdarip olduğunu ifade ederek, "Süs bitkileri üreticilerimiz her bölgeye uygun bitki yetiştirebilecek ve her türlü süs bitkisini üretebilecek kapasite ve durumdayken ithal ürünlerde patlama yaşanmakta ve yerli üreticilerimiz desteklenmemektedir. Milyonlarca doların Avrupalı üreticilere aktarılmasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Yerli üreticilerimizi desteklemek durumundayız" ifadelerini kullandı.

Görselliği ön planda tutan belediyelerin tercihlerini yerli malından yana kullanmaları gerektiğinin altını çizen Yılmaz, büyüyen ve gelişen şehirleri ithal ağaçlarla süsleyerek, milyonlarca doların Avrupa üreticisine aktarılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.