'Yüzde 30 Kulübü'nün Türkiye tanıtımı yapıldı
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ:- 'Halihazırda 10 Yönetim Kurulu Üyemizin 3'ü alanında büyük tecrübeye sahip, donanımlı hanımefendilerden oluşuyor. Bu kapsamda yüzde 30 kriterinin ilk aşamasını geçtiğimize inanıyoruz'- Yüzde 30 Kulübü Türkiye Başkanı ve Akkök Holding Üst Yöneticisi Dördüncü:- 'Türkiye'nin yüzde 50'si kadın, yüzde 50'si erkek. Böyle bir toplum olmamıza rağmen y

Oluşturma Tarihi: 2017-03-22 12:44:15

Güncelleme Tarihi: 2017-03-22 12:44:15

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, "Halihazırda 10 Yönetim Kurulu Üyemizin 3'ü alanında büyük tecrübeye sahip, donanımlı hanımefendilerden oluşuyor. Bu kapsamda yüzde 30 kriterinin ilk aşamasını geçtiğimize inanıyoruz. Kadınların güçlenmesi prensibine imza atmış bir Borsa olarak bunu yeterli görmüyoruz." dedi.

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumunun girişimi ile, İngiltere çıkışlı "Yüzde 30 Kulübü"nün Türkiye tanıtımı Borsa İstanbul ev sahipliğinde gerçekleştirilen gong töreni ile yapıldı.

Şirketlerin karar mekanizmalarında toplumsal cinsiyet dengesinin iyileşmesi ve kadınların şirket yönetim kurullarında ve üst yönetimde en az yüzde 30 oranında yer almasını amaçlayan programın tanıtımına Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Yüzde 30 Kulübü Türkiye Başkanı ve Akkök Holding Üst Yöneticisi (CEO) Ahmet Dördüncü, Yüzde 30 Kulübü Türkiye Yönlendirme Komitesi Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat, Yüzde 30 Kulübü İngiltere Yönlendirme Komitesi Üyesi Elizabeth Passey'in yanı sıra iş dünyasında çok sayıda kadın katıldı.

Gong töreninin ardından etkinliğin açılış konuşmasını yapan Karadağ, ayrımcılığın hiçbir türünün kabul edilmemesi gerektiğini belirterek, ayrım gözetmeksizin hak edene hakkının temsil edilmesinin Türkiye'nin ve ülke insanının en temel değerlerinin başında geldiğini, adalet duygusunun da bunu gerektirdiğini söyledi.

Özellikle ekonomik hayatta bu noktada önemli eksikliklerin bulunduğunu dile getiren Karadağ, şunları kaydetti:

"Örneğin, ülkemizde her 10 kadından sadece 3'ü istihdam ediliyor, Türkiye'de şirketlerde üst düzey kadın yöneticilerin oranı yüzde 25 düzeyinde. Annelerimiz, eşlerimiz ve kız kardeşlerimiz aleyhine oluşan bu büyük farklar önemli bir adaletsizliği ortaya koymakta.Sözkonusu sonuçlar, eğitimden sosyal şartlara kadar birçok faktörü yansıtıyor. Diğer yandan yaptığımız tercihlerin de bir sonucu. Bu noktada yönetim kurullarında ve üst kademelerde hanımefendilerin ağırlığının artması büyük önem arz ediyor.

Bahsi geçen konumlarda hanımefendilerin daha fazla söz sahibi olması, önce şirketlerimizi değiştirecek, istihdam başta olmak üzere şirketlerimize her türlü karar ve faaliyet alanlarında daha kapsayıcı, eşitlikçi bir yaklaşım hakim olabilecektir. Diğer yandan o görünmez bariyerleri kaldırmamız ve bütün kademelerdeki hanımefendileri teşvik edecek ve bu sayede hedeflerimize daha fazla varabileceğiz."


-"Halka açık şirketlerin yönetim kurullarında ve en üst düzey kademelerde kadın yönetici oranı yüzde 15"


Türkiye'nin 2023 yılı ekonomik ve sosyal hedeflerine atıfta bulunan Karadağ, iş hayatında fırsat eşitliğinin sağlanmasının, Türkiye'nin geleceğine yatırım yapmak anlamına geldiğini aktardı.

Karadağ, güncel bir araştırmanın Türkiye'de kadınların iş gücüne katılım oranının 2025 yılında OECD ortalaması olan yüzde 65'e çıkması durumunda Gayri Safi Milli Hasılada yüzde 20 artış potansiyelinin ortaya konduğuna işaret ederek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Yine aynı çalışmada üst yönetimde en az bir hanımefendinin yer aldığı şirketlerin öz sermaye karlılık oranının, bu imkan sağlanmayan şirketlere göre yüzde 50 daha fazla olduğunu gösteriyor. Konu asla ekonomik büyüme ya da sayı olarak kaynak kaybı değil, bu alanda gelişme kaydedemediğimiz durumda, esas olarak kadınların iş hayatımıza getirecekleri fikir zenginliğinden ve önemli değerlerden de mahrum kalıyoruz.

Devletin görevi, eğitim politikaları, yasal düzenlemeler ve benzeri girişimlerle bu alanda eşitliği sağlamak için gerekli altyapıyı hazırlamaktır, nitekim pozitif ayrımçılığın anayasada açıkça kabul edilmesi buna güzel bir örnek teşkil ediyor ama fırsat eşitliği anlamında bir gelişme kaydedeceksek bu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının harekete geçmesiyle gerçekleştirilebilecektir."

Borsa İstanbul olarak sosyal sorumluluk alanında gerçekleştirilen çalışmalara aktif şekilde katıldıklarını bildiren Karadağ, fırsat eşitliğini öne çıkararak her projeye destek vermeye, paydaşlarla iş birliğine bundan sonra da devam edeceklerinin altını çizdi.

Karadağ, Borsa İstanbul grubu olarak Yüzde 30 Kulübü'nü canıgönülden desteklediklerine işaret ederek, "Halihazırda 10 Yönetim Kurulu Üyemizin 3'ü alanında büyük tecrübeye sahip, donanımlı hanımefendilerden oluşuyor. Bu kapsamda yüzde 30 kriterinin ilk aşamasını geçtiğimize inanıyoruz. Tabii ki kadınların güçlenmesi prensibine imza atmış bir borsa olarak bunu yeterli görmüyoruz. Kurum olarak fırsat eşitliği alanında daha ileri noktalara gitmek için daha fazla çalışacağız." diye konuştu.

Halka açık şirketlerin yönetim kurullarında ve en üst düzey kademelerde kadın yönetici oranının yüzde 15 seviyesinde olduğunu aktaran Karadağ, bu oranın Borsa İstanbul olarak kendilerine önemli bir misyon yüklediğini, fırsat eşitliğini tabana yaymak ve şirketler, yatırımcılar arasında farkındalığı artıracak çalışmalara katkı vermeyi sürdüreceklerini kaydetti.


-"Yönetim Kurullarındaki kadın sayısını yüzde 30'a yükseltmeyi hedefliyoruz"


Yüzde 30 Kulübü Türkiye Başkanı ve Akkök Holding CEO'su Ahmet Dördüncü, kulüp olarak şirketlerin organizasyonlarının her seviyesinde toplumsal cinsiyet dengesini iyileştirmeyi ve yönetim kurullarındaki kadın sayısını yüzde 30'a yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi.

Dördüncü, kulübün İngiltere'de kadınlara yönelik kampanyaların işe yaramamasına bir tepki olarak ortaya çıktığını belirterek, şunları anlattı:

"Türkiye'nin yüzde 50'si kadın, yüzde 50'si erkek. Böyle bir toplum olmamıza rağmen yönetim katlarında kadınların temsili konusu yüzde 50'lilerin çok uzağında ve bunun sebeplerini halletmeye çalışacağız. En çok sevdiğimiz varlıkları, en kıymetli varlıklarımızı kadınlara emanet ediyoruz. Çocuklarımızı kadınlarla beraber büyütmeye çalışırken neden şirketlerimizde böyle bir güveni sağlayamıyoruz? Bunun sebepleri üzerine tek tek gidip, bunları halletmek gerekir. Geçmişime bakıyorum, benim hayatımda kadınların beni desteklemesi ve şekillendirmesi çok önemliydi.

Kadınlardan da herşeyi kendilerine verilmesini beklememesi, kendilerinin de dirayetli şekilde masalarda oturuyor olma gücünü göstermesi gerektiğine inanıyorum. Kulüp sadece yönetim kurullarında ve üst düzey yöneticileri hedef alan bir inisiyatif. Bunun Türkiye gibi bir ortamda çok daha genişletilmiş olması gerekiyor. Türkiye'de her alanda kadınlar için yapılması gereken çok şey var. Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'de kadın rektör sayısı son senelerde 3'e düşmüş, Türkiye'deki akademisyen kadın sayısı ciddi şekilde düşüş göstermiş. Bu faaliyetin toplumun tüm kesimlerinde ele alınıyor olması ve kadınların desteklenmesi gerekiyor."

Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için yüzde 50'lik kadın potansiyelinin kullanılmasının gerekliliğine dikkati çeken, kadınların getirdiği zenginlik, empati kabiliyeti ve perspektiflerle hedefe ulaşılabileceğini belirten Dördüncü, 2025 senesinde Türkiye'de yönetim katlarında yüzde 30 orana ulaşma hedefinde olduklarını söyledi.

Yüzde 30 Kulübü İngiltere Yönlendirme Komitesi Üyesi Elizabeth Passey ise Birleşik Krallık'ta bu girişim sayesinde çok önemli ve büyük iş fırsatları yakaladıklarını anlattı. Kulübün tarihinden ve 2010 yılından bu yana dünyadaki ve İngiltere'deki gelişmelerden bahseden Passey, şu bilgileri verdi:

"2017 yılındaki ilk yüzde 30 tanıtımımızı Türkiye'de yapıyoruz ve burada olmaktan gurur duyuyoruz. 2010 yılına kadar yönetim kurullarında kadınların sayısının artmasında çok değişiklik yoktu fakat 2010 yılından sonra kulüp olarak çok aktif şekilde çalıştık ve hızlı bir gelişim gördük.

Şu an yüzde 27'lik orana ulaşmış durumdayız. Tüm yönetim kurulları erkeklerden oluşuyordu biz bir baskı oluşturduk ve bu noktaya gelindi. Türkiye'de de aynı şeyin olacağını umut ediyoruz. Birleşik Krallık'taki şirketlerdeki sadece erkeklerden oluşan yönetim kurulu sayısı çok düşük de olsa hala var ama çok hızlı şekilde bu durumu değiştiriyoruz."

Yüzde 30 Kulübü Kurucu Başkanı Helena Morissey de etkinliğe video mesaj göndererek, kulübün çalışma alanlarını ve amacını katılımcılarla paylaştı. Birleşik Krallık'ta bu anlamda gerçekleştirilen ilerlemeyi Türkiye'nin de hak ettiğini ve bunun için çalıştığını belirten Morissey, "Bununla ilgili yapmanız gereken ilk şey hükümetten destek almak ve kadın ve erkek arasında iş dünyasında iş birliğini sağlamak ve aynı zamanda değişikliğe sahip kurup güçlü bir ortaklık kurmak." diye konuştu.