Valilik tarafından hayata geçirilen "Mavi Kuşak Yaz Bilim Kampı" Şile'de başladı. İstanbul'un 6 pilot ilçesinde maddi imkanı yetersiz ailelerin zeki çocukları bu kamplara alındı. Şile Anadolu İmam Hatip Lisesi'ndeki bilim kampına katılan öğrenciler, eğitim gördükleri okullarda görme ve deneme imkanı bulamayacakları faaliyetlere imza atıyor. Özellikle başarılı kimya ve matematik öğretmenlerinin gözetiminde, verimli ve keyifli günler geçiriyor.
Mavi Kuşak Yaz Bilim Kampı Koordinatörü Hakan Şimşek, 14 Ağustos'ta başlayıp 9 Eylül tarihinde sona gerecek proje hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Öğrencilerin İstanbul'un 6 ilçesinde özenle seçildiğini ifade eden Şimşek, "Belli bir TEOG başarı puanı kriteri koyduk. Birtakım yeterlilikler istedik. Bunları yıl boyunca rehberlik öğretmenlerimiz ve idarecilerimizle müzakere ederek okulları ve öğrencileri ziyaret ederek seçtik. 9'uncu sınıf öğrencilerini seçmekle projenin 10-11 ve 12'inci sınıflarda da sürdürebilir olmasını amaçladık" diye konuştu.
- İzci değil, bilim kampı
Yaptıklarının bir izcilik kampı faaliyeti olmadığını, bilim kampının merkezinde matematik ve fen bilimleri dersleri olduğunu anlatan Koordinatör Şimşek, şunları kaydetti:
"İstanbul'daki güzide hocalarımızla çalışmayı tercih ettik. Fen derslerinde deneyler yapıyoruz. Matematik derslerinde ise çocukları işleme, formüle boğmadan özel olarak seçtiğimiz hocalarımız, matematiğin felsefesi boyutunu gerçek hayatta nasıl kullanılabileceğini, nasıl uyarlanabileceğini, problem çözme stratejilerini anlatmaya gayret ediyorlar. Bunun yanında öğrencilerimiz gelişimine katkı sağlamak amacıyla İngilizce ve kişisel gelişim seminerleri veriyoruz."
Proje kapsamında 50 erkek ve 50 kız öğrencinin ikişer hafta olmak üzere bir ayı aşkın bir süre içerisinde bilim kampında farklı deneyimler kazanmalarını sağlayacaklarını anlatan Şimşek, "Daha ilk günlerde çok iyi reaksiyonlar aldık. Derslerin dışında Şile'de çok güzel bir yer var. Öğrencilerimize geziler düzenliyoruz. Bu projemiz bir ilktir. Devamının geleceğini düşünüyoruz." dedi.
- Beyin fırtınaları
Bağcılar Mehmet Niyazi Altun Lisesi 9. Sınıf öğrencisi Enes Malik Elikara, bilim kampında olmaktan son derece mutlu olduğunu söyledi. Okul müfredatının dışında bazı dersler yaptıklarını, özellikle fen bilimlerin uygulamalı geçtiğini, matematik derslerinin ise ezber algısının dışında felsefi yönüyle işlendiğini ifade eden Elikara, "Derslerimiz beyin fırtınaları şeklinde geçiyor. İngilizcede ise 'kağıt kalem, not al ezberle' tarzında değil daha çok sohbet ederek işliyoruz. Genel kültürümüzü geliştirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.
Haydarpaşa Lisesi 9'uncu sınıf öğrencisi Uğur Özgür de okulda da başarılı bir öğrenci olduğunu söyledi. Derslerin çok uygulamalı ve keyifli geçtiğini belirten Özgür, "Deneyler yapıyoruz. Kimyasal tepkimelerle patlamalar meydana getiriyor, köpük yapıyoruz. Bütün deneylerimizin hocalarımızın gözetimi altında güvenli bir şekilde gerçekleştiriyoruz." ifadelerini kullandı.
- Akıl oyunları
Bahçelievler Mümtaz Turan Sosyal Bilimler Lisesi'nde okuyan Mahmut Celal Mert ise yeni ufukların açılması ve yeni şeyler öğrenmek için kampa katıldığını kaydetti. Tecrübeli öğretmenlerde farklı şeyler öğrendiklerini vurgulayan Mert, bir günlerinin nasıl geçtiğini şu sözlere dile getirdi:
"Saban 07.15'te uyanıyoruz. Spor yapıyoruz. Kahvaltı ettikten sonra ders ve etkinliklerimiz başlıyor. Akıl oyunları dersleri ve kişisel gelişim etkinlikleri akşam geç saatlere kadar devam ediyor. Günümüz, deneyimli öğretmenlerimizin eşliğinde 22.30'a kadar devam ediyor. Hiç boş vaktimiz olmuyor."