Zeybekci ve beraberindeki heyet, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ikili ticari ve ekonomik ilişkilerinin durumunu gözden geçirmek, yeni iş birliği olanaklarını tespit etmek ve görüş alışverişinde bulunmak üzere Hollanda'ya ziyaret gerçekleştirdi.
Ziyaret kapsamında, Royal Dutch Shell, ING, FedEx, Rabobank, NN Group, Royal IHC, Fugro gibi sektöründe dünya lideri şirketlerin üst düzey yöneticileri ile bir araya gelen Zeybekci, Hollanda ve Türkiye'nin G-20'nin önemli ülkeleri olduğuna işaret etti.
Zeybekci, Hollanda'ya AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya ve MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem ile geldiklerini vurgulayarak, "Bu 3 partinin milletvekilleri TBMM bombalandığında, tanklar gezerken ve jetler havadayken de Parlamentoda bir aradaydı. Bunun dışarıdan anlaşılması zor ancak 15 Temmuz Türkiye'nin sivil demokrasi destanıdır, bu gelecekte de böyle anılmaya devam edilecektir." diye konuştu.
Darbe girişiminin ülke ekonomisine etkisinin çok sınırlı olduğunu anlatan Zeybekci, "Darbe girişimi cuma günü yapıldı. Ancak pazartesi sabah tüm bankalar açıktı ve tüm transferler yapılabiliyordu. Aynı zamanda borsamız da açılmıştı. Olayın etkisi geçti ve her şey normale döndü." dedi.
Zeybekci, darbe girişiminin olduğu hafta bundan etkilenen ihracat ve CDS primlerinin de sonraki hafta eski seviyesine geldiğini bildirdi. Darbe girişiminin hemen ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin notunu kırmasının siyasi nedenlere dayandığını kaydeden Zeybekci, diğer derecelendirme kuruluşlarının bu noktada daha reel hareket ettiklerini belirtti.
- "İki ülke arasındaki ticaret, potansiyeli yansıtmıyor"
Ekonomi Bakanı Zeybekci, iki ülke arasındaki 6 milyar avroluk ticaret hacminin potansiyeli yansıtmadığını vurguladı.
Göreve geldikleri 2002 yılından bu yana Hollanda'nın Türkiye'deki yatırımlarının yaklaşık 20 milyar avro olduğunu bildiren Zeybekci, "Hollanda, 2002-2016 yılları arasında Türkiye'ye yaklaşık 20 milyar avroluk yatırım yaptı ve bu rakamlar söz konusu dönemde yatırım yapan ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Bu dönemde Türkiye'nin Hollanda'daki yatırımları ise yaklaşık 11 milyar avro seviyesinde bulunuyor. Söz konusu rakamlar iki ülkenin birbirine olan güvenini teyit ediyor." değerlendirmesinde bulundu.
Zeybekci, Türkiye'nin inşaat sektöründe dünyada 2. sırada yer aldığını kaydederek, Hollanda ile Türkiye'nin 3'üncü ülkelerde ortak yatırım yapabileceğinin altını çizdi.
Türkiye'nin bölgesinin fırsatlar ülkesi olduğuna dikkati çeken Zeybekci, "Türkiye yüzyıllardır ticaretin, dinlerin ve kültürlerin merkezinde yer alıyor. Ülkemiz bu dönemde de hala aynı öneme sahip. Çevremizdeki ülkeler bir süredir problemler yaşıyor ancak Türkiye ekonomisi bütün bunlara rağmen 26 çeyrektir büyümesini sürdürüyor. Bu dönemde ülkemiz ortalama yüzde 5,3 büyümeyi başarmış durumda. Küresel krizden bu yana yaklaşık 6 milyon kişiye yeni istihdam oluşturduk." ifadelerini kullandı.
Hollanda Sanayici ve İşverenler Konfederasyonu Başkanı Hans de Boer ise Türkiye'nin kendileri için önemli bir ülke olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasındaki ilişkilerin bundan sonra da güçlenerek devam edeceğine işaret etti.
- Türk iş dünyasından Hollanda çıkarması
Zeybekci'ye ziyaretinde, iş dünyasının çatı kuruluşlarından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Başkanı Yaşar Doğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Halim Mete eşlik etti.
Ziyarette ayrıca, DEİK Türkiye Hollanda İş Konseyi Başkanı Murat Özyeğin, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Eczacıbaşı, Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, KALE Grubu Başkan Yardımcısı Osman Okyay, Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı Cenk Çimen de hazır bulundu.