TIMETURK | HABER MERKEZİ
Almanya ile Türkiye arasında ikinci İncirlik krizi yaşanıyor.
Henüz aralarında hangi parlamenter ve siyasetçilerin olduğu bilinmeyen Alman vekiller, İncirlik'teki Alman askerini ziyaret etmek istedi. Fakat Ankara'dan izin çıkmadı.
Almanya'nın İncirlik Üssü'nde yaklaşık 250 askeri bulunuyor.
Alman yayın organı Dpa'ya göre vekiller, Meclis Federal Savunma Komisyonu üyeleri.
ALMANYA 'DARBECİLERE' KUCAK AÇMIŞTI
Geçen hafta Almanya İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 15 Temmuz darbe giriişimi sonrasında sığınma talebinde bulunan 'darbeci'lerin tamamının taleplerinin kabul edildiği ifade edilmişti. Türkiye'den büyük tepki çeken karar sonrası resmi bir açıklama yapılmamıştı. Şu an alınan "İncirlik" kararının konu ile ilgili diplomatik bir yaptırım olduğu düşünülüyor.
İLK 'İNCİRLİK' KRİZİ
Almanya, 2 Haziran 2016'da Ermeni olaylarını 'soykırım' olarak nitelemişti, Türkiye bunun karşılığında Alman vekillerinin İncirlik'teki askerleri ziyaret etmesine izin vermemişti.
Kısa süre önce Federal Meclis Savunma Komsiyonu Başkanı Wolfgang Hellmich ve beraberindeki komisyon üyelerinden oluşan heyete İncirlik ziyareti için Türkiye tarafından hâlâ gerekli seyahat izninin verilmediğini açıklanmıştı.
ALMANYA'DAN YANIT GELDİ
Almanya Başbakanlık Sözücüsü Steffen Seibert'ten, Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü'ne girişine izin verilmemesini kabul edilemez olarak niteledi.
"ALTERNATİF ARAYACAĞIZ"
Seibert, ayrıca Almanya'nın IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon kapsamındaki askeri personelini konuşlandırmak için 'alternatif lokasyon' arayışına gireceğini söyledi.
ÜRDÜN OLABİLİR Mİ?
Öte yandan Reuters'a bilgi veren bir Almanya Savunma Bakanlığı sözcüsü, 'en iyi teklifi' Ürdün'ün verdiğini belirtti.