Dolar

34,0160

Euro

37,6610

Altın

2.728,75

Bist

9.781,69

ANALİZ: 'Bermuda şeytan üçgeni' İran

Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin İran'In göbeğinde suikast sonucu öldürülmesinin ardından ortaya çıkan güvenlik açığı nedeniyle İran yönetimine tepkiler sürüyor.

1 Ay Önce Güncellendi

2024-08-02 18:16:32

ANALİZ: 'Bermuda şeytan üçgeni' İran

Haniye suikasti sonrası ortaya çıkan güvenlik açığına rağmen İran'ı savunanlar ile İran'ı eleştirenler arasındaki tartışmaya katılan Sabah gazetesi yazarı Melih Altınok, İran'ın bölgeye en az "büyük şeytan" (İran'ın ABD'yi kasten kullandığı tabir) kadar zarar verdiğini yazdı.

"HANİYE'Yİ ANCAK İRAN'DA ÖLDÜREBİLİRLERDİ"

İran neden Haniye suikastının hemen ardından görüntüleri dünyayla paylaşmadı? Mollalar, Tahran'ın göbeğinde gerçekleşen saldırının ardından net bilgileri dünyaya duyurmak için neyi beklediler?

Bu suikasttan bir gün önce İsrail'in Beyrut'taki saldırısını anında olay yerinden görüntülerle dünyaya duyuran Lübnan Hizbullahı gibi ortalığı ayağa kaldıramazlar mıydı mesela?

Böylece, Haniye'nin kalacağı odaya yerleştirilen bombayla öldürüldüğüne kadar varan iddialarla muhatap olmazlardı. Hamas liderinin neden yaşadığı Doha'da değil de daha sıkı bir protokolle korunması beklenen Tahran ziyaretinde suikasta uğradığı sorusu tartışılmazdı.

"BERMUDA ŞEYTAN ÜÇGENİ: İRAN"

Evet, Haniye'yi İsrail'in öldürdüğü gerçeği tartışmasız. Ama İran'a yönelik en ufak eleştiride hassaslaşıp "ABD dururken neden Tahran'a vuruyorsunuz?" diye sinirlenenler kusura bakmasınlar. ABD-İsrail ittifakının dünyanın birinci problemi olması, İran'ın coğrafyamızda bölgesel aktörlerin ortadan kaldırıldığı bir Bermuda şeytan üçgeninin merkezi hâline geldiği gerçeğini değiştirmiyor.

Her türlü operasyona açık hâliyle İran, bölgeye en az "büyük şeytan" kadar zarar veriyor.

Türkiye'nin bu krizde komşularına rağmen bağımsız bir politika geliştirmesi hayati önem taşıyor.

Haber Ara