Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

ANALİZ: Çin'in Kuşak Yol projesi ve Suudilerin 2030 Vizyonu

Riyad merkezli Araştırma ve Bilgi İletişimi Merkezi'nin Çin ve Uzak Doğu Birimi'nin direktörü Fahad Almeniaee, Çin'le stratejik ilişkiler kuran Suudi Arabistan'ın tarihi İpek Yolu projesindeki rolünü yazdı

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-01-11 20:32:43

ANALİZ: Çin'in Kuşak Yol projesi ve Suudilerin 2030 Vizyonu

Suudi uzman Almeniaee, CRITurk'ün Global Times'tan aktardığı makalesinde "Coğrafi ve siyasi değişimlerin ışığında Krallık, Kuşak ve Yol'da işbirliği yoluyla bölgedeki istikrar ve kalkınma sürecinde çok önemli bir rol oynayabilir. Çin, Suudi Arabistan'ın çıkarları için bir ortak olarak sürece aktif olarak katılabilir." dedi.

KUŞAK YOL İNİSİYATİFİ VE SUUDİLERİN 2030 VİZYONU

“Kuşak ve Yol İnisiyatifi, Çin'i dünya tarihinin en büyüğü olacak altyapı aracılığıyla dünyaya bağlamayı amaçlayan iddialı bir Çin girişimidir. Çin, tarihi İpek Yolu'ndan ilham aldı. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in girişimi 2013 yılında açıklandı. Kuşak ve Yol Girişimi altyapıya, demiryollarına, enerjiye, limanlara ve havaalanlarına yatırım yapmaya odaklanmıştır. Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin hedefleri arasında ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi; altyapı ve yolların geliştirilmesi; ticaret ve yatırımı teşvik etmek; para birimi dönüştürmeyi kolaylaştırmak; halklar arasındaki kültürel değişim sürecini desteklemek; uluslararası deniz bağlantısının ve bilimsel ve çevresel araştırmaların güçlendirilmesi bulunuyor.”

cin-suud

Almeniaee, Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile Suudi Vizyonu 2030 arasındaki yakın noktaları ele aldığı makalesinde şunları belirtti:

“Suudi Vizyonu 2030, Suudi ekonomisini petrol türevlerine olan bağımlılığından uzaklaştırmanın yanı sıra, ekonomiyi çeşitlendirmeye ve altyapı ve turizmi geliştirmek gibi kamu hizmetler sektörüne yapılan yatırımları iyileştirmeye ve üç kıtayı birbirine bağlayan stratejik konumuna ek olarak Krallığın dini statüsüne dayanan rekreasyon ve eğlence araçlarını iyileştirmeye de bağlıdır. Ağustos 2022 itibarıyla 149 ülke ve 32 uluslararası kuruluş, Çin ile Kuşak ve Yol İnisiyatifi İş birliği anlaşması imzaladı. 2021 yılında, Çin'in BRI ülkeleriyle mal ticareti 11,6 trilyon yuan (1,7 trilyon dolar), son sekiz yılda yeni bir zirve ve yıllık bazda yüzde 23,6'lık bir artış gösterdi. Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin Krallığın 2030 Vizyonu ile entegrasyonu, özellikle Körfez İş Birliği Konseyi ülkeleri büyük potansiyele sahip bir pazar olan Çin ile daha güçlü bir iş birliği aradıklarında, her iki ülkenin kalkınma hedeflerine ulaşmasına yardımcı olabilir.”

SUUDİ ARABİSTAN'IN KUŞAK VE YOL'DAKİ ROLÜ

“Veliaht Prens ve Başbakan Muhammed bin Selman El Suud, Suudi Arabistan'ın Kuşak ve Yol Girişimi'ndeki önemli rolünü desteklemede önemli bir rol oynadı. Suudi Arabistan ayrıca, birçok yabancı yatırımın çekilmesine katkıda bulunan Krallığın yeni ekonomik kollarından biri olarak Jizan bölgesindeki Suudi İpek Yolu projesini canlandırmaya yönelik adımlar attı.

Suudi Arabistan, İpek Yolu'nun ekonomik kuşağını, yol ülkelerinin enerjiye, özellikle de elektriğe olan ihtiyacı göz önüne alındığında, Krallık'ın birçok bölgesinin gelişmesine yardımcı olabilecek ve bölgedeki siyasi ve güvenlik istikrarı açısından Vizyon 2030 ile uyumlu yeni bir ekonomik sistemin oluşturulmasına katkıda bulunan bir tedarik merkezi olarak gördüğü için projede çok önemli ve önemli bir rol oynamaktadır.

Krallık, Vizyon 2030'un hedeflerinden biri olan endüstrisinin üretim gücünü artırmayı teşvik etti ve yeni İpek Yolu için lojistik bir alan olarak Jizan şehrinde yeni petrokimya fabrikaları kurdu.”

AVRUPA KITASINA GİREN SON KAPI

“Suudi Arabistan, Suudi-Çin Ortak Komitesi, Suudi-Çin İş Konseyi, iki ülke arasındaki mutabakat zaptlarının imzalanması ve ticaret alışverişindeki artışta temsil edilen güçlü ve etkili bir iş birliği sağlamıştır. İş birliği, Suudi ekonomisini şekillendirmek ve yurtdışından yatırım çekmeye çalışmak için Krallığın alışılmadık vizyonuyla uyumludur. İleri teknoloji ile altyapı alanında büyük yatırımlar içerecek olan Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile tamamen tutarlıdır.

3546131_810x458

Suudi Arabistan'ın önemli rolü, İslam ve Arap ülkelerinin ortasında bir odak noktası olarak seçkin konumu ve Avrupa kıtasına giren son ana kapı ve İpek Yolu ve Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin Krallığın ekonomisini petrolden uzaklaştırma hedefine ulaştığı Afrika kıtasına açılan ilk kapı olması sayesinde yolun teknik, idari ve lojistik yeteneklerini teşvik etmeye dayanmaktadır. Krallığın vizyonuna göre 2030'da kıtaları birbirine bağlayan büyük bir ekonomik ve yatırım gücü haline gelecek.”

DİJİTAL İPEK YOLU

“Suudi Arabistan, Kuşak ve Yol'da doğal bir geçit olduğu için tesislerin ve limanların birbirine bağlanmasını sağlamayı amaçlayan Dijital İpek Yolu'nun inşasında, Nesnelerin İnterneti, yapay zeka ve diğer bilgi teknolojileri ile dijital endüstrilerin geliştirilmesinde ve yeni teknik merkezlerin inşasında etkili bir rol oynamıştır. bu da Orta Doğu bölgesinde teknolojilerin geliştirilmesine yardımcı olur.

one-belt-one-road

Coğrafi ve siyasi değişimlerin ışığında Krallık, Kuşak ve Yol'da işbirliği yoluyla bölgedeki istikrar ve kalkınma sürecinde çok önemli bir rol oynayabilir. Çin, Suudi Arabistan'ın çıkarları için bir ortak olarak sürece aktif olarak katılabilir. Bu arada Çin, Krallığın, ortak kaygı duyulan bölgesel ve uluslararası konularda bölgesel işbirliği ve koordinasyon sağlamak için gerekli olacak olan Krallığın 2030 Vizyonu doğrultusunda İpek Yolu'nun yeniden canlandırılmasına yardımcı olmasını bekledi.”

Kaynak: CRITURK

SON VİDEO HABER

Zenginlerin açık denizlerde 'korsan avı'

Haber Ara