Ekonomisi iç açıcı durumda olmayan Venezuela'da yarınki seçimlerin nasıl sonuçlanacağı merak ediliyor.
Sabah gazetesi yazarı Melih Altınok, yarınki seçimler öncesi Venezuela gözlemlerini paylaştı.
SEÇMEN MADURO'YU BIRAKSA BİLE ORDU BIRAKIR MI?
2013'ten beri ekonomik ve siyasi krizlere, ABD destekli darbe girişimlerine rağmen iktidarda olan Venezuela Devlet Başkanı Maduro'yu yarın zor bir sınav bekliyor. Ülkede sandıklar kuruluyor.
Muhalefet ilk kez umut görünüyor. Zira Maduro'nun ikinci kez seçildiği 2018 seçimlerine ABD ve AB'nin desteğini arkalarına alarak katılmamışlardı.
Aradan geçen 6 yılın ardından, Batı'nın ajanı Guaido yükünden kurtulan muhalefet, daha rasyonel ve yerli söylemlerle süreci yönetiyor.
MADURO'NUN RAKİBİ URRUTİA
Maduro'nun rakibi, muhalif koalisyon Birleşik Demokratik Platformu'nun adayı Edmundo Gonzalez Urrutia 74 yaşında bir diplomat. Bölgesel dengelere vâkıf.
Ordunun siyasetten çekilmesi, serbest pazar ekonomisine geçiş, ülke dışına göçen Venezuelalıların geri getirilmesi ve dış politikada değişim vaat ediyor. Muhalefet bloğundaki Guaido takipçilerini sindirmeyi başarırsa Venezuela'da bir şeyleri değiştirebilir.
Zira işler gerçekten kötü. 2018'de olayları izlemek üzere gittiğim Venezuela'da kilitlenmiş bir ülkeyle karşılaşmıştım.
MADURO SEÇMENE UMUT VERMİYOR
Manzara, zengin yeraltı kaynaklarına rağmen yoksulluk çeken, güzelim coğrafyasının hakkını verecek yaşamı organize edemeyen, güler yüzlü insanların yaşadığı bir cennetti.
Venezuela'da kaldığım süre içinde ABD'ye teslim olup ülkeyi sabote eden Guaido liderliğindeki muhalefet kadar Maduro yönetiminin beceriksizliklerinin de etkili olduğunu anlamıştım.
Son durumla ilgili görüşlerini aldığım Venezuela'daki kaynaklarım da Maduro'nun gidişatı düzeltme konusunda seçmene umut vermediğini söylüyorlar. Sokak üstünlüğünün muhalefetten yana kaydığını anlatıyorlar.
Belli mi olur, bir bakarsınız sandıktan muhalefet çıkıvermiş.
Ne var ki sadece Venezuela'yı ve komşularını ilgilendiren bölgesel bir değişimden söz etmiyoruz. Maduro yönetimi, Çin, İran, Rusya zincirinin Latin Amerika'daki bir halkası.
Mesela Bolivarcı Ulusal Silahlı Kuvvetleri böyle bir değişim karşısında nasıl tutum alır? Sandıktan muhalefet çıksa bile devir-teslim töreni 5 ay sonra. Koskoca 5 ay.
Dünyanın gözü bir süre Venezuela'da olacak.