Dolar

33,8935

Euro

37,6010

Altın

2.814,30

Bist

9.685,49

ANALİZ: Rusya Ukraynalı işgalcileri neden kovamadı?

Ukrayna birliklerinin Kursk saldırısının ardından Rusya haftalardır Ukrayna güçlerini tam olarak püskürtemiyor. Askeri uzmanlar Rusya'nın adımlarını New York Times'a değerlendirdi

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-08-29 18:11:04

ANALİZ: Rusya Ukraynalı işgalcileri neden kovamadı?

Rusya'nın son iki gün içinde yüzlerce insansız hava aracı ve füzeyle Ukrayna'ya karşı başlattığı hava saldırıları, Moskova'nın askeri gücünün kalıcı olduğuna dair önemli bir kanıt ortaya koydu. Ancak tüm bu ateş gücüne rağmen Rusya, Ukrayna'nın bu ay ele geçirdiği Kursk bölgesindeki küçük bir toprak parçasını geri almak için hala mücadele ediyor. Salı günü de ordusu Kiev güçlerinin Rusya'nın Belgorod bölgesine girme girişimleriyle karşılaştı.

Öncelik meselesi

Batılı yetkililer ve askeri uzmanlara göre Rusya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ülkesine yönelik en büyük yabancı akınını püskürtmekte başarısız olmasının nedeni sadece personel ve savaş alanı istihbarat eksikliği değil, aynı zamanda öncelikler meselesi gibi görünüyor. “Putin Donbas'a odaklanmış durumda” diyen Hollanda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Onno Eichelsheim, Kursk'un Rus lider için şimdilik daha az önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

"Amacı en azından Pokrovsk'u ele geçirmek"

Batılı yetkililer ve askeri uzmanlar, Kursk'a yönelik saldırıya hazırlıksız yakalanan Rusya'nın, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde önemli bir lojistik merkezi olarak hizmet veren Pokrovsk'u ele geçirmeye daha kararlı olduğunu ve liderlerinin bu cepheden asker çekme konusunda isteksiz davrandığını söyledi. Avusturya'nın ana askeri eğitim akademisinde kuvvet geliştirmeyi denetleyen ve Ukrayna'daki savaşı yakından takip eden Albay Markus Reisner, “Rus yaz taarruzunun amacı en azından Pokrovsk'u ele geçirmek” dedi. Kursk'un işgalinden bu yana geçen üç hafta içinde yetkililer Rusya'nın Pokrovsk yakınlarındaki yavaş ama istikrarlı kazanımlarının arttığını söylüyor.

Reisner, Rus birlikleri Pokrovsk'a doğru ilerlemeye devam ederken, “Herhangi bir yeniden konuşlanmanın Rus momentumunda neden olduğu herhangi bir zayıflama fark edilemez” dedi. Yine de Rusya Kursk'ta karşılık vermeye başladı, kısa süre önce binlerce askerini bölgeye sevk etti ve misilleme tehdidinde bulundu. ABD Ordusu generali ve NATO'nun en üst düzey askeri komutanı Christopher G. Cavoli, 15 Ağustos'ta Dış İlişkiler Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Ukrayna saldırısının “Ruslar üzerinde şok edici bir etkisi olduğunu” söyledi. Ancak sözlerine şöyle devam etti: Bu sonsuza kadar devam etmeyecek. Bir araya gelecekler ve buna göre tepki verecekler.

Rusya'nın Kursk'taki yavaş başlangıcı

Yetkililer ve uzmanlar, Ukrayna birlikleri 6 Ağustos'ta sınırı aştığında Kursk'taki Rus güçlerinin hızlı bir savunma yapacak ne sayıya ne de deneyime sahip olduğunu söyledi. Savaşanların da Ukraynalılara karşı koymak için yeterli silah ya da teçhizatı yoktu. Şu anda Avusturya'daki Viyana Silahsızlanma ve Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Merkezi'nde kıdemli araştırmacı olan eski Rus ve Sovyet diplomat Nikolay Sokov, Batılı müttefikler tarafından sağlanan istihbaratın Ukrayna'ya Rus birliklerinin bölgede nerede bulunduğuna dair daha net bir resim verdiğini ve böylece fazla direniş olmadan nelerin ele geçirilebileceğine karar vermelerine yardımcı olduğunu belirtti.

Ukrayna'nın en üst düzey askeri komutanı General Oleksandr Syrskyi salı günü yaptığı açıklamada, Ukrayna güçlerinin bugüne kadar Kursk bölgesinde yaklaşık 100 yerleşim yerini kontrol ettiğini ve yaklaşık 600 Rus askerini esir aldığını söyledi. Bu rakamlar bağımsız olarak doğrulanamadı.

Yakın zamandaki artış

Ancak savunma istihbarat firması Janes tarafından yapılan bir analize göre Rusya şimdi Ukrayna ile daha uzun vadeli bir sınır çatışması planlıyor gibi görünüyor. Analizde Moskova'nın tepkisinin “biraz yavaş ama yine de metodik ve kapsamlı” olduğu sonucuna varıldı. Sokov, Rusya'nın Kursk'a saldırı helikopterleri konuşlandırdığını ve son zamanlarda buradaki Ukrayna birliklerine yönelik topçu saldırılarını arttırdığını söyledi. Salı günü Rusya Savunma Bakanlığı Kursk'ta son 24 saat içinde 400 Ukrayna askerinin öldürüldüğünü ve 30 parça Ukrayna askeri teçhizatının imha edildiğini açıkladı. Bu iddia da bağımsız olarak doğrulanamadı ancak Syrskyi Rusya'nın bölgeye 30 bin asker konuşlandırdığını ve her gün daha fazlasını gönderdiğini ayrıca kabul etti.

Rusya, Moskova'nın Pokrovsk'a yönelik ana hamlesinin bir parçası olmayan güney ve kuzeydoğu Ukrayna'daki bölgelerden çoğunlukla yedek birlikler konuşlandırdı. ABD'li yetkililer Rusya'nın Ukrayna güçlerini Kursk'tan çıkarmak için en az 50 bin askere ihtiyacı olduğunu değerlendiriyor. Ancak Reisner, Rus takviyelerinin Ukrayna'nın bölgedeki ivmesini şimdiden gözle görülür biçimde yavaşlattığını söyledi. Görünen o ki Rusya, taktiksel olarak önemsiz bir bölgeden gelen saldırıyı tamamen püskürtmek için yeterli kaynak aktarmanın askeri gücünü en iyi şekilde kullanmak olmayacağını hesapladı, özellikle de Ukrayna'yı ele geçirdiği bölgeyi tutmak için kendi varlıklarını harcamaya zorlarken. Sokov, “Elinizdeki her şeyi Kursk'a atarsanız, Ukrayna'nın oyununu oynamış olursunuz” dedi.

Hasarın riskleri

Bu hafta Ukrayna'ya yönelik yoğun bombardımanıyla Rusya, kendi topraklarındaki Ukrayna birliklerini imha etmek için fazlasıyla yeterli saldırı uçağı ve füzeye sahip olduğunu gösterdi. Ancak Sokov, Rusya'nın Kursk'ta yakıp yıkarak kendi vatandaşlarına zarar verme konusunda dikkatli olabileceğini söyledi. “Eğer yapabiliyorsanız, hedefleriniz konusunda biraz daha seçici olmak isteyebilirsiniz” dedi.

Ukrayna'nın ikinci bir sürpriz saldırı düzenlemeye karar vermesi ihtimaline karşı ateş gücünün bir kısmını geride tutuyor olması mümkün. Washington'daki Carnegie Endowment for International Peace'de kıdemli araştırmacı olan Dara Massicot, bazı Rus askeri blog yazarlarının Moskova'yı Kursk'a Rusya'yı başka yerlerde savunmasız bırakabilecek büyük takviyeler göndermemeye çağırdığını söyledi.

Reisner, Rusya'nın bu hafta Ukrayna'nın dört bir yanına yağdırdığı hava saldırılarının amacının kısmen de olsa dünyanın dikkatini Kursk'taki saldırının yarattığı utançtan başka yöne çekmek olduğunu belirtti. Ancak Rusya bu saldırının sonuçsuz kalmayacağını açıkça ortaya koydu. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada “Bu tür düşmanca eylemler uygun bir karşılık verilmeden kalamaz. Kesinlikle bir karşılık verilecektir" dedi.

Kaynak: NewYorkTimes, Oksijen

Haber Ara