Dolar

38,0106

Euro

41,0553

Altın

3.702,31

Bist

9.633,57

Dolar

38,0106

Euro

41,0553

Altın

3.702,31

Bist

9.633,57

Dolar

38,0106

Euro

41,0553

Altın

3.702,31

Bist

9.633,57

ANALİZ: Trump'ın Çin korkusu... ABD, Çin'i engelleyebilir mi?

Küresel ekonomide sessiz ve derinden mesafe alan Çin'in ekonomik büyüklüğü artık görmezden gelinemediği gibi geçen yüzyılın en büyük ekonomisi olan ABD'nin de en büyük korkusu oldu. Peki, Çin tehdidine sürekli vurguda bulunan Donald Trump Amerika Çin karşısında ne yapabilir?

1 Ay Önce Güncellendi

2025-02-19 11:01:51

ANALİZ: Trump'ın Çin korkusu... ABD, Çin'i engelleyebilir mi?

Yeni Şafak yazarı Yaşar Süngü, ABD ekonomisini sollayan Çin'in kaydettiği gelişmeye dair dikkat çeken detaylar paylaştı…

Dünyayı yöneten bütün şirketler Çin'de

Göreve geldiğinde Çin'e karşı ekonomik savaş ilan edeceğini söyleyen ve bu iddia ile iktidara gelen ABD'nin yeni başkanı Trump'ın Çin korkusunun altı boş değil.

Amerikan bülteni isimli sitede 2020 yılında yayınlanan alttaki yazının üstünden 4 yıl geçti.

Yani aşağıdaki bilgiler Çin'in 4 yıl öncesinin rakamları.

Rakamları görünce Trump'ın Çin'den neden korktuğunu anlayabiliyorsun:

Wuhan, Çin'in merkezinde yer alan ve ülkenin endüstriyel ve ulaşım kavşaklarından Hubei eyaletinin başkenti. Çin'in nüfusu en kalabalık 7'nci şehri ve ülkenin merkez kesimindeki en kalabalık şehri.

Sanayi şehri Wuhan, ülke sanayii, nakliye ve ulaşımındaki bu rolü nedeniyle, ‘ülkenin ana caddesi' diye adlandırılıyor.

Birçok yabancı kaynak da bu özelliği nedeniyle Wuhan'a, Çin'in Chicago'su nitelemesi yapıyor.

11 milyon nüfuslu kentin 2019'daki ticaret hacmi 35 milyar doları aştı. Dünyadaki 500 büyük şirketin 300'den fazlası Wuhan'da ticari faaliyet yürütüyor.

Renault SA, PSA Group Peugeot, IBM, HSBC, Siemens, Walmart, Ericsson, Microsoft, Wuhan'da bina ve faaliyete sahip küresel devlerden bazıları.

Kent, Çin'in milli otomotiv sektörünün de kalbi konumunda.

Alman, Amerikan, Japon ve Fransız firmaları gibi bazı küresel otomobil üreticilerinin de Wuhan'da fabrikaları var.

Wuhan, son yıllarda başta optik olmak üzere ileri teknolojinin de merkezi olmak için yatırımlarını artırmıştı.

Şehirde 350'den fazla bilimsel ve teknolojik araştırma enstitüsü faaliyet yürütüyor.

2003 yılından bugüne Çin, küresel ticaretini muazzam ölçülerde arttırdı.

2003 yılında 1,5 trilyon dolar hacme sahip Çin ekonomisi, 2019 yılı sonu itibarı ile 14 trilyon dolar civarında bir büyüklüğe sahip.

Çin ekonomisi, 2003 yılında küresel gayrisafi hasılanın yüzde 4'ünü oluştururken günümüzde yüzde 16'sını oluşturuyor.

Çin, son 17 yılda insani ve ekonomik olarak neredeyse bütün dünya ile entegre hale geldi.

Örneğin Mercedes, toplam otomobil satışlarının yüzde 30'unu sadece Çin'de gerçekleştiriyor.

BMW, nerdeyse aynı orana sahip. Starbucks'ın ülkedeki cafe sayısı 5000'e yaklaşmış durumda.”

İnternet ansiklopedisi Wikipedi'de Wuhan'la ilgili şu bilgiler yer alıyor:

2020 yılı itibarıyla nüfus açısından dünyanın en büyük 42. şehri tahmin edilmektedir.

Vuhan, Çin'in önemli bir bilim Ar-Ge merkezidir ve birçok yeni gelişen endüstriye ev sahipliği eder.

2011 yılı itibarıyla Vuhan bir milyondan fazla üniversite öğrencisini misafir etmekte ve dünyadaki tüm şehirlerin arasındaki en büyük öğrenci nüfusunu barındırmakta.

2015 yılı itibarıyla Vuhan'da 82 tane yükseköğretim kuruluşu var; yani Vuhan, Çin'de Pekin'den sonra en fazla yükseköğretim kuruluşunu barındıran ikinci şehir.

Vuhan'ın ekonomisi son yıllarda önemli ölçüde büyümüş ve tüm Çin şehirleri arasındaki en hızlı büyüme oranlarından birine sahip.

Vuhan günümüzde önemli bir inovasyon merkezi ve inovasyon hacmi açısından tüm Çin çapındaki şehirler arasında Shenzhen'den sonra ikinci sırada.

Vuhan ayrıca son yıllarda şehrin dışından çok sayıda göçmen çekmiş ve genç nüfustaki net artış oranı, Shenzhen'inkinden sonra Çin'in en büyük ikincisidir.

Ekim 2017'de Vuhan, UNESCO'nun Yaratıcı Şehirler Ağı programı dahilinde “Tasarım Şehri” olarak seçildi; Vuhan, Çin'de Shenzhen, Şanghay ve Pekin şehirlerinden sonra bu unvanı kazanmış dördüncü şehirdir.

Bugün Çin, dünyadaki ekonomik düzeni temsil eden en güçlü devlet.

Dünyayı yöneten bütün şirketler Çin'de.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haber Ara