Sevil Nuriyeva İsmayılov, Almanya'nın doğu stratejisinde, Batı'nın Rusya'nın kuşatılmasındaki rolünü değerlendirdi.
Star gazetesi yazarı İsmayılov'un "Almanya'nın rövanş yapma fırsatı oluşursa..." başlıklı yazısından önemli bir bölüm;
Ukrayna, Belarus ve Baltık ülkeleri artı olarak Polonya, kullanılacak en önemli zemin olarak görülüyor. Almanya istihbarat ve ideoloji merkezlerinin; Ukrayna, Belarus, Orta Asya'ya, Türkistan, Kafkasya dahil Rusya'nın etki alanına hitap eden stratejiler üretmeye kalkması bunu Hitler Almanya'sının esas doktrini edebilmesi üzerinde düşünmemiz gerekiyor.
ABD ve İngiltere, Almanya'nın bu emperyal rövanşist yapısını durmadan kullanabildi. Şapka çıkarılası bu başarıları, şimdi içinde bulunduğumuz süreci doğru okumamıza kapı açıyor.
Almanya yine devrede. Türkiye üzerine de geçmişten bu tarafa tüm çalışmalar yeniden taranması lazım zannımca. Müttefiklik anlayışı irdelenmeli. Kendini özel ırk olarak görenler, belki tarihin arşivine karıştı gözükebilir ama emperyal yapısı bitti mi veya İngiltere bu isteği sonuna kadar kullandı mı? Esasında buralar çok önemli!
BATI İÇİNDEKİ BÜYÜK KAVGA
Bakıldığında şimdi de aynen Rusya'nın çevreleme sürecinde, Almanya esas aktör olarak meydanda. Fransa ise git gel yaşıyor. Haliyle bu büyük kavgada, "fırsatı nasıl değerlendirerek yeniden tarih sahnesine çıkış yapabilir" onun hesabını yapmakta. Ama sonuç itibari ile süreç, büyük hayalleri olanların hayallerini suya düşürmekte! Almanya neredeyse ABD'nin bölge milisi konumuna gelmiştir. Rusya bu durumda nasıl davranıyor, neden Türkiye merkezli yeni ekonomik planlamalar hesaplamaktadır? Yarınlar önemli. Geçmiş değerlendirilirken olanların iyi okutulması gerekli. Gelecek inşası, yeniden ve yeni sorunları oluşturacaktır hiç kuşkusuz. Önce Batı'nın kendi arasındaki hesaplaşma ne zaman bitecek, kimler kullanılacak, kimler anlaşmalara zorlanacak ve tabii Rusya'nın geleceği nasıl şekillenecek?