'Derin Krallığın adamı' Wallace'a Amerikan operasyonu
İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, gelecek seçimlerde parlamentoda milletvekili olarak yer almayacağını açıklamasının sebebi, ABD yönetiminin Wallace'tan duyduğu rahatsızlığa bağlanıyor...

Oluşturma Tarihi: 2023-07-19 10:30:32

Güncelleme Tarihi: 2023-07-19 10:35:56

Bir süre önce Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin İngiltere'den sürekli silah desteği istediği için "biz Amazon şirketi değiliz" cevabıyla gerilime yol açan Wallace, yeni dönemde vekil adayı olmayacağını açıkladı.

Wallace'ın bu kararının arkasında Zelenski'ye yönelik tepkisinin değil, NATO içerisindeki İngiliz etkisine bağlayan uluslararası ilişkiler yazarı Nedret Ersanel, Yeni Şafak'taki köşesinde İngiliz siyasetçinin ABD'nin operasyonuna maruz kaldığını yazdı.

"WALLACE, İNGİLİZ DERİN KRALLIĞININ ADAMIYDI"

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, ‘derin' krallığın en kritik isimlerinden biri(ydi). Yeni kabinede görev almayacağını duyurması sıradan bir ‘ailemle daha çok vakit geçirmek istiyorum' vakası değil…

Uzun zamandır ilk kez İngiliz derin devletinin ana figürlerinden biri tasfiye ediliyor. Bunun hem Londra iç siyasi dinamiklerinde hem Ukrayna savaşı özelinde hem de İngiltere'nin küresel bekası genelinde bir karşılığı var…

Wallace kabinenin en tecrübeli bakanı. Theresa May döneminde de Güvenlik Bakanı/sekreteriydi. Ülkenin Rus karşıtı çarklarının, Dışişleri, ordu, Savunma Bakanlığı, MI6 cemaatinin kesişme noktasındaki isim. Hatta Başbakanlığa yürüyecekti. (Hâlâ da yürüyebilir.)

"NATO GENEL SEKRETERİ OLMA HEDEFİ ENGELLENDİ"

Wallace'in, Zelenski'nin sürekli silah-mühimmat isteyen mızmızlanmasına verdiği, “burası Amazon değil” yanıtı yüzünden koltuğunu yitirdiği söylencesi fazlasıyla naif bir yaklaşım…

NATO Genel Sekreteri olma arzusunun arkasındaki küresel hırslar ise asıl neden. Bu makama ulaşmasını Washington engelledi. Amerika'nın kaygısı, İngiliz müesses nizamının NATO'yu Rusya'ya karşı tehlikeli bir serüvene itme potansiyeliydi. Özü budur.

"İNGİLTERE'DEKİ KATIKSIZ RUS DÜŞMANLARI"

Wallace krizi, Londra, ABD-İngiltere ve NATO içindeki kutupların varlığını ve yönlerini ibra etti. Bu anlamıyla hayırlı sayabilirsiniz. Şu anlamıyla ise sevinilmemesi gerekir; İngiltere içinde katıksız Rus düşmanı ve güç sahibi bir klik var. ‘Bu Rusya'nın sorunu, bizi ilgilendirmez' diyebiliriz ancak mesele bu değil; “Büyük Britanya”, yeni dünya düzenini dizayn etmek, ABD'yi de peşinden sürüklemek istiyor. Buraya kadar-kısmen-başarılı da oldu. Çünkü Wallace'in Amerikan derin devleti ve siyaset dünyası içinde karşılığı/ortakları var. Adadaki hemcinsleri gibi yerlerinde duruyorlar. Oyundan atılmaları da mümkün değil.