İngiltere'yi karıştıran ırkçı saldırılara ilişkin sosyal medyada iki isim öne çıkıyor. Andrew Tate ve Tommy Robinson. Asıl adı Stephen Christopher Yaxley-Lennon...
Habertürk yazarı Ayşe Özek Karasu, İngiltere'deki olaylarda sosyal medyada öne çıkan iki isim hakkında değerlendirmede bulundu.
TWITTER'DAN KOVULMUŞLARDI, MUSK'LA DÖNDÜLER
Polisin açıklamasına göre olayların ardında İngiliz Savunma Ligi adlı ırkçı örgüt bulunuyor; holigan gruplarıyla da bağlantısı olan örgüt yıllardır toplumda Müslüman nefreti aşılama faaliyeti yürütüyordu. Southport'ta yaşanan trajedi, kuzey kentlerine dalga dalga yayılan şiddeti başlatmaları için bahane oldu.
Grubun kurucularından biri Tommy Robinson. Asıl adı Stephen Christopher Yaxley-Lennon. Telegram ve X üzerinden olayları kışkırtıp yönlendiriyor. Otel yakma girişimi sırasında Robinson'ın adıyla slogan atanlar duyuluyor.
Aslında Tommy Robinson pekala sosyal medyadan eksik olabilirdi; Twitter zamanlarında ırkçı nefret dili nedeniyle hesabı askıya alınmıştı. Ne zaman ki Elon Musk şirketi satın alıp X'leştirdi, Robinson'ın hesabı da yeniden aktive oldu – aynı Donald Trump gibi. Üstelik İngiltere'deki olaylarda iç savaş potansiyeli gören Musk bununla yetinmedi, Robinson'ın bütün postlarına onaylayan yorumlarda bulundu.
Sözde protestoları kışkırtan diğer namlı odak, alfa erkek halleriyle ahmak ergenlerin rol modeli Andrew Tate de Twitter'dan aforoz edilip Musk marifetiyle geri dönenlerden. Webcam üzerinden muhabbet tellalığıyla milyonları istifleyen Tate'in Twitter hesabı birkaç kez askıya alındıktan sonra temelli kapatılmış, ardından belli grup ve bireylere karşı şiddeti kışkırttığı için Facebook, Instagram, TikTok hesapları kapatılmış, nefret dili ve Kovid-19'la ilgili yanlış bilgi yaydığı için de YouTube kanalı askıya alınmıştı. Platformlarda milyonlarca takipçisi olan Tate iki yıl önce Twitter'a geri döndü; diğer mecralarda ise fan hesapları üzerinden namı yürüdü.
BAŞSAVCI BAŞBAKAN OLUNCA
Şimdi şiddeti klavye başından körükleyenler icraatını sürdürüyor, sokaktaki vandalların ise yüzlercesi gözaltına alınıyor, tutuklanıyor. İşçi Partisi lideri yeni Başbakan Keir Starmer seçim kampanyasında sokakları daha güvenli kılacağı sözü vermişti ve ilk büyük krizini yaşıyor. “Büyük sosyal medya şirketlerine ve yöneticilerine söylüyorum: Sokak şiddeti direkt sizin mecralarınızdan kışkırtıldı. Bu bir suçtur ve herkesin yasalara uyması zorunludur” dedi. Gazeteciler şirketlere karşı harekete geçip geçmeyeceğini sorunca da “Korunması gereken bir denge var” demekle yetindi.
Keir Starmer sokaktaki aşırı sağ şiddetine doğrudan katılan veya internetten kızıştıran herkesin yargı önüne çıkarılacağını söyledi ki, “herkes” derken abartmadığı düşünülüyor. Kraliyet Başsavcısı olduğu dönemde kanıtlamıştı. 2011'de Londra'da bir siyah polis kurşunuyla öldürüldükten sonra yaşanan kalkışmaya katılan 3 bin kişiyi tutuklatmış, 2 bin kişi hakkında dava açmış ancak alt limitten cezalar istemişti Starmer. Bugün de benzer sertlikte davranacağı tahmin ediliyor. Şimdiden 400'ü aşkın tutuklu var. Polis diğer şüphelileri yakalamak için video kayıtlarını inceliyor. Starmer etkisiyle hızlı bir yargılama bekleniyor.