Dolar

33,9699

Euro

37,8109

Altın

2.820,03

Bist

9.670,88

'Kerkük'te düşürülen SİHA ile 'Kalkınma Yolu' hedef alındı'

Gazeteci Mehmet Acet, önceki gün Kerkük'te Irak ordusu tarafından vurularak düşürülen SİHA ile ilgili yazısında 'Kerkük’te Türk SİHA'sına saldırı: Amaç kalkınma yolu projesi için ‘olmaz’ mesajı vermek miydi?' sorusunu gündeme getirdi.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-08-31 14:38:52

'Kerkük'te düşürülen SİHA ile 'Kalkınma Yolu' hedef alındı'

Haber 7 yazarı Mehmet Acet, BAYKAR ürünü Aksungur SİHA'sının önceki gün Irak ordusu tarafından düşürülmesini değerlendirdi...

KALKINMA YOLU TOPLANTISI YAPILIRKEN SİHA DÜŞÜRÜLDÜ

Önceki gün sabah saat 10:30 sularında, Kerkük semalarında hareket halinde olun Türkiye'ye ait bir Aksungur SİHA, karadan fırlatılan füzelerle düşürüldü.

Olaydan birkaç saat sonra, üniformalı bir Iraklı subay heyecanlı ve titrek bir ses tonu ile SİHA'yı kendilerinin düşürdüklerini açıkladı.

Türkiye dünya alemin bildiği üzere, PKK terör örgütüne karşı Irak topraklarında bir mücadele yürütüyor ve Süleymaniye'ye kadar uzanan derinlikte SİHA'lar uzun süredir aktif ve etkin bir şekilde kullanılıyor.

Dolayısıyla Iraklı generalin açıklamasında gerekçe olarak öne sürdüğü hava sahası ihlalinin inandırıcı bir karşılığı bulunmuyor.

1_745

YeniŞafak gazetesinin olayla ilgili iddiası

Bu durumda başka sorular sormak, başka türlü kuşkuları gündeme taşımak gerekiyor.

Bu türden hadiseler yaşandığında, ‘zamanlamasına' da bakmak olayın arka planını anlamlandırmak için faydalı olabiliyor.

Nitekim, aynı gün İstanbul'da yapılan bir toplantı, acaba Türk SİHA'sına yapılan saldırı bununla ilişkili olabilir mi sorusunu beraberinde getiriyor.

KALKINMA YOLU İÇİN İLK TOPLANTININ YAPILDIĞI GÜN…

Kerkük'teki hadisenin yaşandığı gün İstanbul'da, önemli bir toplantı vardı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu'nun ev sahipliğinde, Yeni İpek Yolu olarak da nitelendirilen Kalkınma Yolu Projesi için Türkiye, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'lı yetkililer bir araya geldi.

Toplantıda, projenin tamamlanması için atılacak adımlar değerlendirildi ve önemli kararlar alındı.

Bakan Uraloğlu, toplantının sonrasında dikkat çekici açıklamalar yaptı.

Mesela projenin önemini yansıtan şöyle bir beyanatta bulundu:

“Kimse artık tek başına zengin değil ya da kendi kendine yetmiyor. Kapılarını örtersen, gözlerini, kulaklarını kapatarak dünyadaki gelişmelere uzaktan bakarsan, dost edinmezsen bugünün dünyasında yerin yok. Herkesin elinde pastaya katacağı güzel tatlar ve pastadan alacağı payı var. Devir artık “kazan-kazan” devri…Ulaşım sektörü ise kazan-kazan devrinin en önemli dinamosudur.”

Yine, Ulaştırma Bakanı Uraloğlu'nun verdiği bilgiye göre toplantıda, ilerleyen dönemde ortaklaşa atılacak adımlar da belirlendi.

Ayrıca, Kalkınma Yolu Projesi kapsamında oluşturulan Bakanlar Konseyinin yönetim ve işleyiş mekanizmalarının belirlenmesi ve bu konuda gelecekteki yol haritası ele alındı.

Yeni, bu önemli bir toplantıydı.

Kalkınma Yolu Projesi'nin 4 bölge ülkesinin güçlü iradesiyle tekemmül ettirmeye dönük bir gündemi vardı.

Haliyle, Kerkük'teki saldırının böyle bir zamanlama ile denk gelmesi, üzerinde durmayı fazlasıyla hak ediyor.

Haber Ara