Dolar

34,2449

Euro

37,4602

Altın

2.897,14

Bist

8.964,10

Korkunç 'İsrail' senaryosu: Azerbaycan vurulursa Türkiye dahil olur

İsrail 7 Ekim'den sonra başlattığı Gazze'ye saldırılarında Hamas'ın yok edemedi, bir yıl geçtiği halde rehineleri kurtaramadı. Lübnan'a başlattığı saldırılarda karadan giriş yapamadı. İran-İsrail gerilimi devam ediyor. Peki İsrail'in Lübnan'dan sonra savaşı bölgeye yayması durumunda süreç nasıl gelişebilir?

2 Saat Önce Güncellendi

2024-10-10 22:16:38

Korkunç 'İsrail' senaryosu: Azerbaycan vurulursa Türkiye dahil olur

Yeni Şafak yazarı Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün, "Gazze Kasabı" Netanyahu yönetimindeki soykırımcı İsrail ordusunun savaşı bölgeye yayması ihtimalini bir senaryo dahilinde değerlendirdi.

YAHUDİ NÜFUSU

Manzaraya daha yukarıdan bir bakmakta fayda var. İsrail, teçhizâtı, ateş gücü çok yüksek bir ordusu ve teşkilatlı bir toplumu olsa da neticede Netanyahu'nun çılgın maksimalizmini karşılayacak bir kapasiteden çok uzak. En başta da nüfus itibârıyla...

Nüfusu 10 milyon bile değil. Bunun yarısı zaten Arap. Erkek nüfus sayısı olsa olsa 4 milyon civârında. Bunun da en az yarısının Arap olduğunu düşünürsek tablo daha da kararıyor. Doğurganlıkta Müslümanlar sayesinde %1,4 civarında. Yani Yahudi nüfûs aslında azalıyor. Yahudi erkeklerin sayısı hızla yaşlanıyor. Elbette İsrail ordusundaki kadın askerleri ihmal etmiyorum. Ama neticede ordunun, Gazze'den Lübnan'a, oradan Suriye, Irak ve İran'a yayılacağı öngörülen yaygın bir operasyonu kaldırabileceğini zannetmiyorum.

Uzaktan füze atarak, uçaklarla bombalayarak Arap ve Fars dünyalarını dize getirmek imkânsız. İsrail bunun için savaşı çok taraflı hale getirmek ve bunun için de iki şeyi yapmak mecbûriyetinde. İsrail'in hesaplarına göre ilk olarak ne yapıp yapıp, başta ABD olmak üzere Batı'yı savaşa dahil etmelidir. İkinci olarak Arap-Fars ve eğer olursa bizim için çok kritik olarak Türk-Fars savaşı çıkartılmalıdır.

"İSRAİL-İRAN ÇATIŞMASIYLA DÜĞÜM ÇÖZÜLÜR"

Düğüm, İsrail'in İran'a vereceği cevabın mahiyetinde çözülecektir. Henüz ABD ikna edilebilmiş değil. CENTCOM komutanı Kurilla, Doha ile Telaviv arasında mekik dokuyor. Austin ve Gallant'ın görüşecekleri açıklanmıştı. Son havâdis ise bu görüşmenin ileri bir târihe tehir edildiği cihetinde. Bu hadiseleri nasıl değerlendireceğiz? Gallant, ABD'deki Demokratlara yakın duran ve sık sık Netanyahu'nun canını sıkan bir kişilik. Muhtemelen Netanyahu bu görüşmeye mâni olmuştur. Başka bir ihtimâl ise görüşmenin Biden tarafından istenmemiş olmasıdır.

"SUUDİ ARABİSTAN VURULURSA ABD TETİKLENİR"

Anlaşılıyor ki, Netanyahu, İran'a karşı, içine nükleer tesisleri ve petrol sahalarını alacak çok kapsamlı bir saldırıyı istiyor. Bu, sadece İran'dan intikam almak için değil. Biliyor ki, İran bu durumda derhâl Hürmüz Boğazı'nı kapatacak, Suudî Arabistan, Körfez aşiret devletlerini hedefe koyacaktır. Yemen de diğer tarafta Kızıldeniz'i cehenneme çevirecektir. Bu durumda Suudî Arabistan ve Mısır'ın, ilki doğrudan, ikincisi dolaylı olarak savaşa dahil olacaktır. Suudî Arabistan'ın ve Körfez'in vurulması ABD'yi tetikleyecek; istese de istemese de bu dev güç de İran'a bitirici darbeyi vurmak adına devreye girecektir.

"AZERBAYCAN HEDEF OLURSA TÜRKİYE DE DAHİL OLUR"

Ateşin vurabileceği diğer yer de Azerbaycan olabilir. Unutmayalım ki Azerbaycan Türkiye üzerinden İsrail'in en büyük enerji tedarikçisidir. Eğer ateş buraya sıçrarsa Türkiye-Azerbaycan stratejik ve askerî anlaşmaları mûcibince Türkiye de sessiz kalmayacak, yükümlülüklerini yerine getirecektir.

Bu korkunç senaryo, eğer hayata geçirilecekse, ABD seçimlerinin arifesine denk getirilmesi, zamanlama itibârıyla en etfalidir.

DÜNYA EKONOMİSİ NE OLUR?

Elbette bu senaryonun küresel tesirleri korkunç olur. İran'ın petrolünün %90'ını alan Çin ve İran'ın Ortadoğu'da ve Ukrayna savaşında stratejik ortağı olan Rusya acaba bunu nasıl karşılayacaktır? Senaryonun dünyada topyekûn enflasyonist bir baskı doğuracağı âşikârdır. Dahası, enerji eksikliği yüzünden üretimi azalacak olan Çin mallarının ABD piyasalarındaki fiyatlamaları enflasyonu azdırmayacağını kim söyleyebilir? Acaba FED bu durumda faizleri indirmeye devâm edebilir mi?

Sorular, sorular… Ekim ayı içinde hepsinin cevâbını alacağız…

Haber Ara