Dolar

33,9199

Euro

37,6582

Altın

2.811,30

Bist

9.608,76

NYT: İsrail, Hamas'ın ele geçirilmesi zor liderinin peşinde

Hamas lideri Yahya Sinvar'ın yakalanmaktan ya da suikastlerden kurtulma başarısı, 7 Ekim'den sonra İsrail'İn soykırım saldırılarının ardından İsrail'in askeri bir başarı elde etmesini engelledi. New York Times, İsrail'in Yahya Sinvar gündemini yazdı.

3 Hafta Önce Güncellendi

2024-08-26 13:57:03

NYT: İsrail, Hamas'ın ele geçirilmesi zor liderinin peşinde

Ocak ayında İsrailli ve ABD'li yetkililer dünyanın en çok aranan adamlarından birini yakaladıklarını düşündüler. ABD'li ve İsrailli yetkililere göre İsrail komandoları, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın orada saklandığına dair istihbarat üzerine 31 Ocak'ta Gazze Şeridi'nin güneyindeki ayrıntılı bir tünel kompleksine baskın düzenledi. Öyle olduğu ortaya çıktı. Ancak Sinvar birkaç gün önce Han Yunus kentinin altındaki sığınağı terk etmiş, arkasında da yaklaşık 1 milyon dolar değerinde belge ve yığınla İsrail şekeli bırakmıştı. Nerede olduğuna dair somut bir kanıt bulunamamasına rağmen av devam etti.

7 Ekim'den beri hayalet gibi

Planladığı ve yönettiği 7 Ekim'deki ölümcül İsrail saldırılarından bu yana Sinvar bir hayalet gibi: Asla kamuoyuna çıkmıyor, destekçileri için nadiren mesaj yayınlıyor ve nerede olabileceğine dair çok az ipucu veriyor. Kendisi Hamas'ın açık ara en önemli figürü ve yakalanmaktan ya da ölmekten kaçma konusundaki başarısı İsrail'in savaşı kazandığı ve Hamas'ın kökünü kuruttuğu iddiasını engellemeye yetiyor.

ABD'li ve İsrailli yetkililer Sinvar'ın elektronik iletişimi uzun zaman önce bıraktığını ve istihbarat takibinden kaçındığını söyledi. İnsan kuryelerden oluşan bir ağ aracılığıyla liderliğini yaptığı örgütle iletişimde kaldığına inanılıyor. Bu sistemin nasıl işlediği gizemini koruyor Bu geçmişte Hamas liderleri ve Usame bin Ladin gibi diğer terörist liderler tarafından kullanılan bir oyun kitabı. Yine de Sinvar'ın durumu daha karmaşık ve ABD ve İsrailli yetkililer için daha da sinir bozucu.

Büyük kaynaklar harcanıyor

Bin Ladin'in son yıllarının aksine Sinvar aktif olarak askeri bir kampanyayı yönetiyor. Katar'ın başkenti Doha'daki ateşkes müzakerelerine katılan diplomatlar, Hamas temsilcilerinin önemli kararlar almadan önce Sinvar'ın görüşlerine ihtiyaç duyduklarını söylüyorlar. Hamas'ın en saygın lideri olarak Sinvar, Doha'da alınan kararların Gazze'de uygulanmasını sağlayabilecek tek kişi. İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri'nde iki düzineden fazla yetkiliyle yapılan görüşmeler, her iki ülkenin de Sinvar'ı bulmak için büyük kaynaklar harcadığını ortaya koyuyor.

Yetkililer, İsrail'in iç istihbarat servisi Shin Bet'in merkezinde özel bir birim kurdu ve Amerikan casus ajansları Sinwar'ın iletişimini kesmekle görevlendirildi. Amerika Birleşik Devletleri de Sinvar'ın ve diğer Hamas komutanlarının yakalanmasına yardımcı olması için İsrail'e yere nüfuz eden radar sağladı. Sinvar'ın öldürülmesi ya da ele geçirilmesinin İsrail-Hamas savaşı üzerinde dramatik bir etkisi olacağı şüphesiz. ABD'li yetkililer bunun İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya önemli bir askeri zafer kazanma fırsatı sunacağına ve Gazze'deki askeri operasyonları sona erdirme konusunda daha istekli hale getireceğine inanıyor.

Ancak Sinvar'ın ölümünün 7 Ekim'de kaçırılan rehinelerin serbest bırakılması için yürütülen müzakereler üzerinde nasıl bir etkisi olacağı daha az açık. Onu ortadan kaldırmak haleflerini İsrail'le anlaşma yapmaya çok daha az istekli hale getirebilir. İsrailli, Katarlı, Mısırlı ve ABD'li yetkililere göre Sinvar'la iletişim kurmak daha da zorlaştı. Eskiden mesajlara birkaç gün içinde yanıt verdiğini söyleyen yetkililer, son aylarda kendisinden yanıt almanın çok daha uzun sürdüğünü ve zaman zaman bazı yardımcılarının bu görüşmelerde kendisine vekâlet ettiğini belirttiler.

Üzerindeki baskı da arttı

61 yaşındaki Sinvar, bir önceki siyasi lider İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da İsrail'in düzenlediği bir suikast sonucu öldürülmesinden günler sonra ağustos ayı başında grubun en üst düzey siyasi lideri ilan edildi. Ancak gerçekte Sinvar, grubun Doha'da bulunan siyasi sorumluları resmi liderlik sıfatlarını taşısa da uzun süredir Hamas'ın fiili lideri olarak kabul ediliyordu. ABD'li yetkililer Sinvar'ın hala grubun stratejisini belirleme kabiliyetine sahip olduğunu söylese de üzerindeki baskı, askeri komutanlarla iletişim kurmasını ve günlük operasyonları yönetmesini çok daha zor hale getirdi.

En az bin 200 kişinin ölümüne neden olan 7 Ekim saldırılarından haftalar sonra üst düzey İsrailli istihbarat ve askeri yetkililerden oluşan özel bir komite Hamas'ın üst düzey komutanları ve siyasi yetkililerinden oluşan bir ölüm listesini onayladı. Haniye de dahil olmak üzere listedeki pek çok kişi o tarihten bu yana geçen aylar içinde öldürüldü. Her suikastla birlikte İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, duvarında asılı duran Hamas liderliği şemasındaki bir ismin üzerine X işareti koydu. Ancak en önemlisi olan Sinvar hâlâ serbest.

Danışman ağı giderek daralıyor

Hamas'ı inceleyen analistlere göre Sinvar, Hamas içinde karar alma mekanizması üzerinde büyük bir etkiye sahip olsa da pozisyonlarını Gazze'deki bir grup Hamaslı siyasi ve askeri liderle yakın koordinasyon içinde şekillendirdi. Hamas'la yakın ilişki içinde olan İbrahim el-Medhun'a göre sırdaşlar arasında Mart ayında öldürülen Hamas askeri komutanı Mervan İsa, Hamas'ın Gazze'deki siyasi bürosunun üyesi Rawhi Müşteha, askeri kanadın üst düzey komutanlarından İzzeddin el-Haddad, Sinvar'ın kardeşi ve askeri kanadın üst düzey yetkililerinden Muhammed Sinvar ve askeri kanadın lideri Muhammed Deif bulunuyor. Ancak Sinwar'ın danışman ağı giderek daralıyor: Hamas'ın bazı üst düzey komutanları öldürüldü, bazıları esir alındı ve diğerleri de savaş başladığında Gazze dışındaydı ve o zamandan beri geri dönemediler.

Deif, Sinwar'ın en kıdemli danışmanıydı ama patronundan daha az disiplinliydi. Çok daha düzenli olarak yeryüzüne çıkıyor, bu da Batılı istihbarat örgütlerinin nerede olduğunu tespit etmesine olanak sağlıyordu. İsrailli yetkililerin söylediğine göre bir hava saldırısında öldürüldü.

Kaynak: NYT, Oksijen

*Bu makaledeki fikirler yazarar aittir, TİMETURK'un editoryal görüşünü yansıtmayabilir

Haber Ara