Dolar

33,9838

Euro

38,0204

Altın

2.833,14

Bist

9.975,61

Savaş genişliyor mu? Yeni ülkelerin adı geçiyor

Rusya-Ukrayna savaşında Batı cephesinde yer alan bazı ülkelerin Rusya'ya karşı hazırlandığı konuşuluyor.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-03-01 16:38:08

Savaş genişliyor mu? Yeni ülkelerin adı geçiyor

Rusya-Ukrayna savaşında Rusya karşıtlığında bir aray gelen ülkelerin bazılarında yeni hareketlilikler gözlemlendiği konuşuluyor.

Son olarak ABD Başkanı Biden'ın ziyarette bulunduğu Rusya'nın komşu ülkesi Polonya ilk işaret veren ülke...

Uluslararası ilişkiler yazarı Nedret Ersanel, savaşın cephelerinin yayılmaya başladığına ilişkin endişelerin dillendirilmeye başladığına dikkat çekti.

MOLDOVA-POLONYA VE ÇİN

Yeni Şafak yazarı Ersanel'in bugünkü yazısından bir bölüm:

Savaşın geniş alana yayılabileceği konusundaki endişeler keskinleşiyor; Moldova'nın ismi daha çok zikredilmeye başladı. ABD Başkanı Biden'ın Polonya çıkarması daha anlamlı görülmeye başlandı…

Yine eş zamanlı olarak Çin'in Rusya'ya yardım ettiğine yönelik Batı medyasındaki hakim duruş köpürtülmeye başlandı. Pekin iddiaları reddetmeyi sürdürse de, Moskova'nın yumuşak karnı ekonomiye Çin'in verdiği destek daha güçlü vurgulanmaya başladı; Rusya'dan ham petrol alımının yüzde 45 artarak 50 milyar doları aştığı, kömürün 10 milyar dolara, doğalgazın 9,6 milyar dolara ulaştığı, toplam ticaret hacminin ise 190 milyar dolar gibi devasa bir meblağ tuttuğu vurgulanmaya başladı. Yine, Rus tasarruflarındaki Yuan rezervleri payının yüzde 60'a eriştiğinin altı çizildi.

HİNDİSTAN'DA NELER OLUYOR?

‘Astana artı Suriye'ye giden yollardan biri olarak Hindistan'a ayrı ve kritik parantez açmak gerekiyor. Yeni Delhi, sadece Avrasya'da değil Pasifik bölgesinde ‘tercihleri' belirleyici olan başkentlerden biri. Son zamanlarda o da ABD'nin bölgesel politikalarına uymayan politikalarını artırmış durumda. ABD'nin sadece Rusya'ya yönelik yaptırımlarını değil kendisine gelebilecek olanları da kafasına takmıyor…

Şimdi Hindistan'a karşı, tıpkı kısa süre önce Alman ekonomisine yönelen ağır saldırılar gibi Batı mahreçli ve dikkat çekici ataklar gelişmeye başladı. Ciddi ikazlardır…

‘Adani Group' isimli ve 110 milyar dolar piyasa değerindeki şirketin Hindistan Başbakanı Modi ile illegal bağlantıları ve yolsuzluk iddiaları piyasaya sürüldü. Suçlamaların ABD menşeli olduğu biliniyor. (Hindenburg Research.) Uzmanlara göre ‘Enron' ölçeğinde bir skandal bu. Hindistan muhalefeti de üzerinde tepiniyor.

Neden?.. Adani Grubu, İsrail'in en büyük limanına sahip Hayfa'ya vaziyet etmiş durumda. Akdeniz'de Hindistan için stratejik bir dayanak oluşturdu. 30 yıl kalacak ve buradan Avrupa'ya ulaşacak. Askerî boyutu başka mesele! Adani'nin yanında BAE'nin olduğu da biliniyor. Nihayet, 2024 yılında Hindistan'da seçim var. Bölgedeki kaymalara dipnot yazalım, parantezi kapatalım.

Yeni Şafak

SON VİDEO HABER

Mısırlı kiracı evinde ölü bulundu

Haber Ara