ANALİZ - Yemen'de Hükümet Güçleri tarafından kontrol edilen Taiz şehrinin batı girişinde, hayati öneme sahip bir yolu asfaltlama çalışması devam ederken, İran destekli Husiler, şehri kuşatmak için tüm giriş çıkışları kapattı. Tamiri yapılan yol daha önce çökmüş, Hükümet'in onarım çalışması 7 ay sürmüştü. Bu yol, şehri dış dünya ile bağlayan tek yol ve Aden şehrinden gelen şehrin ihtiyaçları buradan sağlanan ulaşım ile karşılanıyor.
Yemenli gazeteci Omar Hassan'a göre bu yol, sekiz yıldır savaşın pençesinde acı çeken ülkede az da olsa toparlanmanın başladığının bir göstergesi. Ayrıca ülkenin batı şehirlerini ve Taiz vilayetini Mocha şehrine bağlayan yeni bir ana yol inşa etme süreci planlaması sona erdi ve bitirmek için de çalışmalar devam ediyor.
Kendisi de Mocha şehrinin bir sakini olan Hassan, 'Şu anda üzerinde çalışılan yol, Mocha şehrinde uygulanmakta olan ve çeşitli alanlarda Bab al-Mendeb Boğazı'na bakan bir dizi projenin parçası olduğunu söyleyerek şöyle dedi: "Yemen hükümetinin müttefiki olan BAE tarafından fiananse edilen projeler ile geçen yıl içinde savaştan yorgun düşen vatandaşlara ücretsiz sağlık hizmeti veren bir hastane açıldı. Uluslararası bir havalimanı ve şehri besleyecek bir elektrik santral inşa ediliyor. Kahvesi ile ünlü Mokha'nın limanı da derinleştiriliiyor. Yürütülen projeler genel olarak iki hat üzerinde çalışıyor, birincisi şehri diğer vilayetlere bağlayan modern bir yol ağı, ikincisi ise özellikle şehirdeki nüfus yoğunluğunun önemli ölçüde artmasından sonra vatandaşlara temel hizmetleri sağlayacak projeler."
Hassan'a göre, pek çok Yemen vilayetinde birçok proje uygulandı. Bu projelerde Taiz, Al-Dhalea, Lahj ve Raymah vilayetleri başta olmak üzere çeşitli Yemen şehirlerinde kırsal yollar onrıldı. Prjojelerde yer alan bir yetkili ise uluslararası kuruluşların da benzer projeleri "çalışma karşılığı para" programı kapsamında finanse ettiğini ve bu sayede uluslararası kuruluşların bu yolları onarmak için insanların emeği karşılığında para ödediğini söyledi.
Yemen uzmanı gazeteci ve araştırmacı Salah bin Laghbar, "Kalkınma sürecinin geri döndüğünü fark ediyoruz, ancak mesele Yemen hükümeti tarafından kontrol edilen vilayetlerle sınırlı durumda. Husiler tarafından kontrol edilen bölgelerde durum kötü ve gittikçe kötüleşiyor. Yemen hükümetinin müttefikleri, son yıllarda başta başkent Aden olmak üzere birçok vilayetteki kalkınma projelerini finanse etti" dedi. Ve şöyle devam etti: "Geçen yıl, başkent Aden'deki ana yolların onarımı için çalışmalar başladı ve BAE finansmanı ile kanalizasyon şebekesini onarmak için on projenin uygulanması yapıldı."
Bin Laghbar'a göre, çeşitli Yemen vilayetlerindeki projeler, savaştan ağır şekilde zarar görmüş temel hizmetler, yollar, elektrik, vatandaşa ücretisiz sağlık ve su hizmetlerine odaklandı. Bu projeler bölgede yaşayanlara, kademeli olarak geri dönenlere ve yıllardır acı çeken halka bir iyileşme umudu aşılıyor. Aden halkı, 8 yıldır büyük acılar çekiyor ve bu projeler onalara artık acıların sona ereceği müjdesini veriyor olsa da kısa vadede buna ulaşmak zor görünüyor.
Yemenli taraflar, Husilerin öne sürdüğü şartlar nedeniyle, Birleşmiş Milletler'in desteklediği ateşkesi uzatmak ve tüm Yemen vilayetlerindeki çalışanların maaşlarını ödemek maddeleri üzerine yeni bir anlaşmaya varamadı. BM'nin Yemen özel temsilcisi Hans Grund Berg ve Amerika'nın Yemen özel temsilcisi Timothy Linder King, Husileri ateşkesi yenilemeye ikna etmek için çaba harcarken, geçen Ekim ayında ateşkesin sona ermesine rağmen çatışma şu ana kadar sıcak bir çatışma da yaşanmadı.
En fakir Arap ülkesi durumunda olan Yemen'de Eylül 2014'ten beri iç savaş yaşanıyor. İran destekli Husiler'in Yemen Hükümeti'ne karşı başlattığı silahlı saldırılar nedeniyle nüfüsun 85'i gıda ve ilaç yardımına muhtaç hale geldi.
Çatışmanın başlangıcından bu yana, Yemen'de Avrupa rolünün çok zayıf olduğunu belirten gazeteci Ben Laghbar, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının patlak vermesinden bu yana özellikle insani yardım alanında bir rolünün artık olmadığını söyledi. Özellikle Almanya ve Hollanda gibi bir zamanlar Yemen'in en büyük destekçilerinden olan Avrupa ülkeleri de önceki yıllara göre Yemen'e yardım konusunda isteksiz görünüyor. Şu aşamada Yemen halkına ulaştırılan yardımlarda başı, körfez ülkeleri ve özellikle de Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Kuveyt çekiyor.