Ada Lovelace, 10 Aralık 1815 tarihinde Londra'da doğdu.
Küçük yaşlarında annesi tarafından matematik ve mantık derslerine yönlendirildi.
Lovelace sürekli hasta olan nazik birisiydi. Sekiz yaşındayken ağır baş ağrıları çekmeye başladı. Bu baş ağrıları görüşünü engelleyecek kadar şiddetliydi.
1829'da önce kızamık oldu ardından felç geçirdi. Yaklaşık bir yıl yataktan çıkamadı.
Hep hastalıklarla geçen hayatına rağmen matematiğe olan ilgisi azalmadı ve her geçen gün kendini geliştirmeye devam etti.
19. yüzyılın ünlü araştırmacıları ve bilim insanları William Frend, William King, Mary Somerville, Augustus De Morgan gibi isimlerden ders aldı.
Yaşadığı dönemde İngiltere'de kadınların bilimsel tartışmalara katılmasına izin verilmediği için, yazdığı makalelerde cinsiyeti belli olmasın diye yalnızca A.A.B. imzasını kullandı. Bu yöntem ile bilgisayar üzerine bilimsel makale yazan ilk kadın olma unvanının sahibi oldu.
1835'de Baron William ile evlendi ve evliliğinden sonra araştırmaya ve öğrenmeye olan ilgisi devam etti. Bu evliliğinden üç çocuğu oldu.
Hayatının dönüm noktası 1842'de tanıştığı Cambridge profesörü Charles Babbage ile arkadaş olmasıydı.
Babbage, Ada'nın Fransızca'dan tercüme ettiği bir makaleden çok etkilenmiş ve makaleye Ada'nın şahsi notlarını da eklemesini istemişti. Ada'nın eklediği not, makalenin üç katı uzunluktaydı ve makalede bir hesaplama metodundan bahsediyordu. İşte bu hesaplama metodu günümüz bilgisayarlarının yazılım konusundaki atasıdır.
Lovelace'in bu çalışması ilk bilgisyar programı olarak kabul edilmektedir.
Bu çalışma, o dönemde de genel kabul görmüştür.
Ada Lovelace, 36 yaşındayken 27 Kasım 1852'de rahim kanserinden dolayı yaşamını yitirdi. Mary Magdalene Kilisesi'nde, babasının yanına defnedildi.