Adnan Ötüken, 1911'de Manastır - Osmanlı İmparatorluğu'nda dünyaya geldi.
7 yaşındayken babasını Kafkas Cephesi'nde şehit veren Ötüken, Kadıköy Osmangazi Numune Mektebi'ni bitirdi. Buradaki mezuniyetinden sonra Kadıköy Orta Mektebi'nde okumaya başladı ve 1928'de mezun oldu. Sonrasında İstanbul Lisesi'nde eğitimine devam etti ve 1931'de mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji ve Fransızca Bölümü'nde okumaya başladı. "Türk Atasözleri" konulu teziyle buradan mezun olduktan sonra Yozgat Lisesi'nde edebiyat öğretmeni olarak çalışmaya başladı.
Gençlik zamanlarında Edebiyat Fakültesi Talebe Derneği Başkanlığı, Millî Türk Talebe Birliği'nde Yönetim Kurulu Üyeliği ve daha birçok gençlik kuruluşunda vazife üstlenen Ötüken, bu senelerde İstanbul'da bazı özel liselerde edebiyat öğretmenliği yaptı.
Cumhuriyetin ilk dönemlerinde, batı ülkelerinin kütüphane deneyimlerinden yararlanmak için Almanya'ya eğitime gönderildi. Burada bir süre Berlin Üniversite Kütüphanesi'nde görev aldı.
1939 yılında Türkiye'ye geri dönen Ötüken, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Asistanlığı'na tayin edildi. Bir süre sonra vatani görevi için buradan ayrıldı ve askerlik dönüşü Millî Eğitim Bakanlığı'nda Yayımlar Müdürü olarak atandı.
''Bibliyotek Bilgisi ve Bibliyografi'' isimli ilk kitabı askerdeyken yayınlandı.
Yayımlar Müdürü olarak çalıştığı dönemde (yaklaşık altı sene) İnönü Ansiklopedisi'ni (bugünkü Türk Ansiklopedisi) yayımladı. Bu ansiklopedideki kavramların bazılarını kendisi kaleme almış, bazılarını da Almanca'dan çevirmiştir.
Yine bu dönemde, Türkiye'de kütüphanecilik kurslarının kurulması için çabalar vermiş, 1942'de ilk kursun açılmasını sağlamıştır.
1944'de kesinlik kazanan ''Kurs Yönetmeliği'' sayesinde kurslar 1952'ye kadar düzenli olarak devam etti.
15 Nisan 1946 tarihinde en büyük hayalini gerçekleştirmek için kolları sıvayan Ötüken, Neşriyat Müdürlüğü Büroları'nın zemin katında konulan bir camlı dolaba yerleştirdiği iki Mehmet Emin Yurdakul kitabı ile bu küçük odayı Millî Kütüphane Hazırlık Bürosu haline getirdi.
Ötüken'in yoğun çalışmaları ile Millî Kütüphane, 16 Ağustos 1948 tarihinde Türk toplumunun hizmetine açıldı ve 29 Mart 1950'de çıkan ‘Kuruluş Kanunu' ile de resmîlik kazandı.
1946-57 seneleri arasında milli kütüphane müdürlüğü yapan Ötüken, 1957'de Kültür Ataşesi ve Öğrenci müfettişi olarak gittiği Almanya'dan 1960'da dönünce aynı vazifeye yeniden atandı. 8 Nisan 1965'de ilk Kültür Müsteşarı oldu. İlki 11, ikincisi 5 sene olmak üzere toplam 16 yıl Milli Kütüphane Müdürlüğü yaptı.
3 Ağustos 1967'de Ankara Yüksek Öğretmen Okulu'na edebiyat öğretmeni olarak atanan Ötüken, Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulu'nda da dersler verdi.
1960'da ek görevli olarak başladığı Ankara Namık Kemal Orta Okulu Almanca öğretmenliğini de, emekli olduğu 1971'e kadar devam ettirdi.
2 Mart 1972'de İstanbul'da 61 yaşında kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.
ESERLERİ
Kütüphaneciliğimiz İçin
Türk Dilinin Başına Gelenler
TRT İçin Türkçe Dersleri
Dünya Edebiyatından Tercümeler Klasikler Bibliyografyası
İstanbul Üniversitesi Yayınları Bibliyografyası
Seçme Eserler Bibliyografyası
Üniversite Yayınları Bibliyografyası
Bibliyotek Bilgisi ve Bibliyografi