Anton Çehov, 19 Ocak 1860'ta Taganrog, Rusya İmparatorluğu'nda doğdu.
Dini konulara önem veren babasının zorlamasıyla kilise korosunda ilahi söyleyen Çehov, ticarette başarılı olamayan babasının yerine bakkal işleriyle de ilgilendiği için lise eğitimi uzamıştır.
Bir süre Yunan çocukların devam ettiği bir okulda okuyan Çehov, daha sonra 10 yıl boyunca Yunan ve Latin klasikleriyle bir eğitim gördü. Çehov'un yaşamı boyunca klasiklerden hoşnut olmamasına sebep olan bu eğitim, düş gücünün gelişmesini sağlamıştır.
Babası 1876 yılında iflas edince ailesi Moskova'ya göçtü. Çehov, ağabeyi ile birlikte Taganrog'da kalarak liseye devam etti. Genç yaşlarında kendi hayatını kendi kazanan Çehov, zor koşullar altında geçen çocukluk yılları nedeniyle hikayelerinde çocuklara geniş yer verdi ve hep hüzünlü, incinmiş çocukları konu aldı.
1897 yılında liseyi bitiren Çehov, Moskova'ya gitti ve tıp fakültesine girdi. 1884 senesinde doktor olan Çehov, tıp öğrenimi sırasında ailenin geçimine katkıda bulunmak için çeşitli dergilerde yazılar yazdı. Bu dönemde yazdığı yazılarını “Melbourne'ün Masalları” isimli kitapta topladı ve üniversiteyi bitirdiği yıl ilk kitabını yayınladı.
Üniversiteyi bitirince doktorluğa başlayan Çehov, Cerrahlık, Cansız Ceset ve Kaçak adlı hikayelerini bu dönemde yazdı.
1887 senesinde “Alacakaranlıkta” adlı öykü kitabıyla Rus Akademisi tarafından verilen Puşkin Ödülü'nü kazandı.
Ünlü öyküsü 6. Koğuş'u 1892 yılında yayınladığında, yaşadığı bölgede kolera salgını olması sebebiyle doktor olarak aktif rol oynadı.
1897 yılında yurt dışındayken vereme yakalandı ve tedavi olmak için Kırım'a gitti.
1899 yılında Vanya Dayı'nın ilk gösterimi yapıldı ve toplu yapıtlarının ilk cildi yayınlandı.
1901 senesinde Üç Kız Kardeş sahnelendi; Çehov, Kafkasya seyahatinden sonra bir ev yaptırdığı Yalta'ya döndü ve Olga Knipper ile evlendi.
1904 yılında sağlığı bozulan Çehov'a tüberküloz teşhisi konuldu. Eşi ile birlikte Almanya'daki Kara Orman'a gitti ve Badenwiller'de hayatını kaybetti. Çehov'un naaşı Moskova'dadır.
ÇEHOV'UN TÜRKÇE YAYIMLANAN BAZI YAPITLARI
Besleme, Korkulu Gece, Seçme Öyküler, Kara Keşiş, Toplu Eserler, Marangozun Köpeği Kaştanka, Oyunlar (Martı, Vanya Dayı, Vişne Bahçesi, Üç Kız Kardeş, Teklif, Jübile, Düğün), Bir Taşralının Öyküsü, Asma Katlı Ev, Belalı Misafir)