Dolar

34,4347

Euro

36,2908

Altın

2.837,80

Bist

9.389,62

Cemile Buhayrat kimdir ?

Cezayirli direnişçi Cemile Buhayrat kimdir? 1945 Setif Olayları ile ilişkisi nedir?FLN ile bağlantısı nedir?

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-20 19:50:11

Cemile Buhayrat kimdir ?

Cemile Buhayrat 1935 yılında Cezayir'de yedi erkek çocuklu orta-sınıf bir ailenin tek kız çocuğu olarak doğdu. 

Cemile Buhayrat Cezayirli bir babanın ve Tunuslu bir annenin çocuğu olarak yetişti. Çocukluk ve gençlik yıllarında Cezayir, Fransa işgali altında bulunuyordu.

Eğitimi

Buhayrat; bir Fransız okulunda eğitim almasına klasik danslar için giysi diken bir enstitüye katıılmasına rağmen Cezayirli kimliğini unutmadı Bunda büyük etkiyi annesi yaptı. Kendisine sürekli Fransız değil Cezayirli olduğunu unutmamasını telkin etti. Gençliğinden itibaren ülkesinin trajedisinin farkında oldu. Fransız okullarında sabah içtimasında “Annemiz Fransa” andı okunurken sadece kendisi “Annemiz Cezayir” diye haykırdı. Müdür Fransız okulunda sabah içtimasından çıkar ve ağır ceza ile cezalandırdı. Lakin bu söyleminden geri adım atmadı. İşgale karşı bir mücadele eğilimi başladı. Bu süreçte Fransız işgaline karşı Cezayir Kurtuluş Cephesi (FLN) çatısında Cezayir devrimi patlak verdi.

Amcası Mustafa, ondaki Cezayir'in bağımsızlığı için mücadale isteğini gördü. Amcası Kurtuluş Cephesi'ne üyeydi. Amcası tutuklandı ve idam edildi. 15 yaşındaki kardeşi de tutuklandı ve ölene kadar işkence edildi. Bu durum Cemile'nin mücadele isteğini artırdı. Silahlı mücadele birimin lideri Yusuf el Saadi vasıtasıyla silahlı mücadeleye katıldı. Gerillaya katıldığında ancak yirmi yaşındaydı. Dağdaki Kurtuluş Cephesi devrimcileri ile şehirdeki lider Yusuf el Saadi arasın iletişimi sağlayan halkaydı. Fransızlar yakalanması için başına yüz frank ödül koydu. Cemile, sömürgecilerin yollarına bomba yerleştiren ilk gönüllü oldu.

Setif Olayları 

8 Mayıs 1945'te,Buhayrat henüz 10 yaşındayken, Fransa II. Dünya Savaşı'nın sona ermesini fırsat bilerek Setif'de Cezayirlilere karşı büyük bir katliama girişti. Tarihe Setif Olayları olarak geçen bu gün, Cezayir halkının bağımsızlık arzusunu daha da alevlendirdi. Özellikle bu olaylardan  sonra çoğunluğu öğrenci kökenli olan Cezayirli gençler Ulusal Kurtuluş Hareketine katılmaya başladılar.

Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN) 

Fransa'nın Cezayir üzerindeki baskısını daha da şiddetlendirdiği bir dönemde Fransız okulunda eğitim görmekte olan Buhayrat, eylemci olarak Ulusal Kurtuluş Cephesinin (FLN) öğrenci kollarına katıldı. Daha sonraları örgütün gizli subayı ve FLN lideri Yasef Saadi'nin asistanı olarak görev yaptı.

Nisan 1957'de Fransız askerleriyle girdiği bir çatışma sonucu yaralı olarak ele geçirildi. Çıkarıldığı Fransız mahkemesince terörist olmakla suçlandı ve tartışmalı bir mahkeme sonucunda idam cezasına mahkûm edildi. O dönemde Fransa, Cezayirli direnişçileri ortaçağdan kalma bir yöntem olan giyotin ile idam ediyordu. 

Buhayrat cezaevinde tutuklu kaldığı 5 yıllık süreç içerisinde birçok yandaşının giyotinle infaz edilişine tanıklık etti. Fransız mahkemesinin aldığı idam kararına karşı Buhayrat'ın avukatı Jacques Vergès (Jak Verjes) dünya çapında büyük bir medya kampanyası başlattı ve bu kampanya sonucu Buhayrat ve arkadaşlarının infaz kararını durdurmayı başardı. Buhayrat, 1962 yılında serbest bırakıldığında Cezayir'de bir kahraman gibi karşılandı ve Afrika direnişinin simgesi haline geldi.

Bu olaydan sonra Buhayrat avukatı Vergès ile evlendi ve çift Afrika devrimi üzerinde birlikte çalışmaya başladılar.

Özgürlük mücadelesinin Afrikadaki simgesi olan Cemile Bouhired'ın hayatı 1958 yılında Mısırlı yönetmen Youssef Chahine (Yusuf Şahin) tarafından "Cezayirli Cemile" adıyla sinemaya uyarlandı. Yine Gillo Pontecorvo imzalı "Cezayirin Mücadelesi" (The Battle of Algiers) adlı filmde Buhayrat Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin üç kadın bombacısından biri olarak betimlendi.

SON VİDEO HABER

Bakan Tekin'den Kürtçe dersi ve laiklik açıklaması

Haber Ara