Halime Çavuş Kimdir?
Kurtuluş savaşının sembollerinden Halime Çavuş 1898 yılında Kastamonu'ya bağlı Duruçay köyünde doğdu. Halime Çavuş, babası ve annesi istememesine rağmen Türk Kurtuluş Savaşı'na (1919-1923) katılmak istedi. Bununla birlikte Halime saçlarını kazıttı, sakal tıraşı oldu ve erkek kılığında milis güçlere katıldı. Halime Çavuşun adı uzun süre Halim olarak tanındı. Orduda lojistik bölümünde görev aldı.
Halime Çavuş orduda, İnebolu Limanı'ndan Ankara ve Sakarya'ya öküz arabaları üzerinde silah ve mühimmat taşıdı.
İnebolu'dan cepheye mühimmat taşırken kar yağışlı ve soğuk havada montunu cephanenin üzerine örttü. Bunun gören Mustafa Kemal Paşa, ona "Neden üzerindeki montu mermilerin üstüne örttün, üşümüyor musun?" dedi. Halime, "Benim üşümem hiç önemli değil. Bu cephane yüzlerce, belki de binlerce askerimizi koruyacak." dedi.
Mustafa Kemal Paşa, Halime Çavuştan kimliğini istedi. Kimliğinde Halime'nin kadın olduğunu görünce kendisine "Sen kız mısın?" diye sordu ve "Evet." cevabını aldı. Paşa, yaverine Halime Çavuş'la ilgili tüm bilgileri not aldırarak Ankara'ya döndü.
Halime Çavuş, 9 Haziran 1921'de Yunan savaş gemileri Georgios Averof ve Kilkis, İnebolu'yu bombaladığı sırada ayağına gelen şarapnel parçası geldi. Bununla birlikte ağır yaralanarak ordudan ayrılmak zorunda kaldı.
Savaş bittikten sonra Mustafa Kemal Paşa ve eşi Lâtife Hanım ile görüşmesi için Ankara'ya davet edildi. Halime Çavuş, Çankaya Köşkü'nde on beş gün ağırlandı. Bu sırada çavuş rütbesine yükseltildi ve İstiklal Madalyası ile ödüllendirildi.
1934 Yılında Soyadı Kanunu'nun çıkarılması ile birlikte Halime Çavuş Kocabıyık soyadını aldı. Kardeşi Hasan'ın oğlu Sadık'ı evlat edindi. Halime Çavuş, Kastamonu'nun Duruçay köyünde 20 Şubat 1976 tarihinde hayata gözlerini yumdu.