Dolar

34,4897

Euro

36,5819

Altın

2.921,55

Bist

9.232,90

Hasan Tahsin kimdir ?

Türk aktivist Hasan Tahsin... Hasan Tahsin kimdir? İşte Hasan Tahsin'ın biyografisi

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-17 17:02:47

Hasan Tahsin kimdir ?

Asıl adı Osman Nevres'dir. 1888 senesinde Selanik'te doğan Hasan Tahsin, Mustafa Kemal Atatürk'ün de okuduğu Şemsi Efendi Okulu'nda öğrenim görmüştür. Daha sonra Selanik Feyziye Mektebi'ne yazılmış buradan da mezun olduktan sonra İttihat ve Terakki Cemiyeti tarafından burs verilerek Paris Sorbonne Üniversitesi'ne gönderilmiştir.

Bu üniversitede siyasal bilimler alanında eğitim almıştır. Pariste okuduğu dönemde, Trablusgarp'ı işgal etmiş olan İtalya'yı protesto etmek için, Mısırlı öğrenci lideri Şeyh Dayef ile birlikte mitingler organize etmiştir.


Kendisine burs sağlayan İttihat ve Terakki Cemiyeti adına Paris'te görev yapan Hasan Tahsin, Teşkilat-ı Mahsusa adına da vazifeler üstlenmiştir.


İngilizler için çalışan ve dönemin Osmanlı yönetimine karşıt uygulamalarda bulunan Buxton kardeşlere Bükreş'te bulunan bir tünelde suikast düzenlemiş ve 10 sene hapis cezasına mahkum edilmiştir.

1916 senesinde Almanlar'ın Balkan ülkelerine girmesi sonucu Bükreş'ten salıverilen Hasan Tahsin, İstanbula geri dönmüştür. Verem hastalığın yakalanan Tahsin tedavi için İsviçre'ye gitmek zorunda kalmış ve tanınmamak için Osman Nevres yerine Hasan Tahsin ismini kullanmak zorunda kalmıştır. Bu dönemden sonra da ölümüne kadar adı bu şekilde kalmıştır.

“Redd-i İlhak Heyeti Milliyesi” isimli dernek, Anadolu'nun işgalinin ardından, yurt genelinde kurulan direniş cemiyetleri, İzmirde de kendini gösterdiğinde Yunanlılara teslim olmak istemeyen İzmirli vatandaşlar tarafından kurulmuştur.

14 Mayıs 1919'u 15 Mayıs'a bağlayan gece, Maşatlık Meydanı'nda toplanan kalabalığa hitap eden isimlerden biri, dönemin belediye başkanı Hacı Hasan Paşa; bir diğeri ise, “Hukuk-u Beşer” gazetesinin başyazarı olan, Hasan Tahsin'di. Bu iki önemli isim, İzmir halkını direnişe davet ediyorlardı.

Hasan Tahsin, Maşatlık Meydanı'nda tarihe geçen şu sözleri söylemişti: “Burayı Yunan'a vermeyeceğiz. Vermek isteyen kuvvetle paylaşacak kozumuz var!”

O gece, Hasan Tahsinin önderliğinde hazırlanan direniş bildirilerinde, İzmir halkının düşmana karşı birlik olması, isyan etmesi ve kendini göstermesi gerekliliği vurgulanmıştı.

15 Mayıs 1919 günü sabah saat 7.30 sıralarında, Hasan Tahsin, Konak Meydanı'nın Kordonboyu kısmında, koyu renkli takım elbisesini giymiş vaziyette beklemekteydi. Sabah saat 9'a doğru, Pasaport Limanı'na Yunan gemileri çıkarma yapmaya başlamıştı. Yerli Rumlar, ellerinde Yunan bayraklarıyla orduları karşılıyor, gemilerden inen askerler işgal edecekleri mahallelere dağılmak üzere hazırlanıyorlardı.

Yunan askerlerinin yürüyüşleri başladığı sırada, Hasan Tahsin bir anda kalabalığın arasından sıyrılarak ön tarafa geçti ve gür bir sesle; “Olamaz, olamaz! Böyle ellerini sallaya sallaya giremezler!” şeklinde bağırdığı duyuldu.

Daha sonra, Hasan Tahsin silahıyla düşmana ilk kurşunu sıktı. İlk anda, Basile Delaris ve Jorj Papakostos adlı, Efsun Alayından iki askeri öldürdü. Bu ateşin ardından, Yunan askerleri tarafından süngülerle öldürülen Hasan Tahsin, henüz 31 yaşındaydı.


Bu ilk kurşun, Anadolunun genelinde büyük yankı uyandırmıştı. Aydın, Denizli ve Balıkesir yöresinde, işgale karşı direnişin fitilini ateşlemiştir. Bir rivayete göre, Çerkez Ethem, efeleri işgale karşı topladığı bir gün, Demirci Efe yerinden fırlayarak şunu söylemiştir;“Bir genç düşmana ilk kurşunu sıkmış, bundan sonrası bize düşer!”

 

SON VİDEO HABER

İBB Meclisi'nde metrobüs, yürüyen merdiven ve zam tartışması

Haber Ara